Насловна Почетна Обрни,окрени, ништа без Србије: Црногорске плаже чекају српске купаче!

Обрни,окрени, ништа без Србије: Црногорске плаже чекају српске купаче!

Црна Гора је од данас отворила границе за грађане Србије. Чини се да ова одлука стиже и као плод притиска туристичке привреде након што је овогодишња сезона доживјела колапс са падом већим од 90 одсто.

Одлука којом је дефинисан начин уласка грађана Србије у Црну Гору донета је на електронској сједници Националног координационог тијела, а за улазак у Црну Гору биће потребан негативан ПЦР тест на вирус корона или серолошки ЕЛИСА тест позитиван на антитела класе ИгГ.

У међувремену, међу црногорским хотелијерима и туристичким радницима и даље влада неизвјесност поводом броја гостију који се до краја сезоне могу очекивати из Србије. Како истичу, интересовање за долазак туриста из Србије никада није било спорно и оно траје још од почетка године, само што им је било онемогућено да дођу.

Јелена Калуђеровић, пи-ар ХГ „Будванска ривијера“, највеће хотелске групе у Црној Гори у коју спадају хотели „Словенска плажа“, „Александар“, „Могрен“, „Палас“ и „Цастелластва“ каже нам да интересовање за долазак српских туриста у Црну Гору ове године постоји практично непрекидно.

Људи једва чекају да се отворе границе јер је то традиционално нама битно тржиште и ми се традиционално волимо иако политичари покушавају да нас посвађају. Ипак, ја бих још мало сачекала. Ево и Србија је одговорила да ће ублажити пооштрене мјере према Црној Гори, па да видимо, казала је кратко Калуђеровићева.

Сличан одговор смо добили и из хотела „Перла“ из Херцег Новог из којег су поручили да је још рано за оцјене колико се интересовање српских гостију може очекивати. Утисак је да су хотелијери сада још додатно опрезни у предвиђањима, а посебно након отварања граница Црне Горе према Русији када се показало да је незахвално било шта прогнозирати.

Што се, пак, тиче спремности за пријем српских туриста, црногорски хотелијери сликовито поручују – „Само нека коначно отворе границе и биће то све супер!“.

Подсјетимо, у домаћој јавности влада увјерење да је држава одлучила да коначно отвори своје границе за Србију и регион нарочито након што је постало извјесно да од масовог доласка туриста из Русије ове године неће бити ништа, па је утисак да се ради о последњем покушају да се макар нешто спаси од сезоне која је практично непостојећа.

Питање које сада лебди јесте да ли је одлука за спас сезоне донесена исувише касно, ако се зна да ће формално ступити на снагу тек 15. августа, а што је нпр. само 10 дана прије манифестације „Бокешка ноћ“ које ове године неће бити, а која је сваког 24. августа традиционално у Боки обиљежавала крај турстичке сезоне.

Оно што се може очекивати јесте да ће Црну Гору у другој половини августа и током септембра вјероватно посјетити велики број српских држављана који имају викендице и некретнине на Црногорском приморју. Званични подаци говоре да Срби и Руси само у општини Херцег Нови посједују од око 30 одсто некретнина.
Директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YУТА) Александар Сеничић, саопштио је да је за Црну Гору било уговорено негдје око 25.000 туристичких аранжмана у моменту настанка ванредне ситуације са вирусом корона. Такође, охрабрује и најновија вијест да Монтенегро ерлајнс од 19. августа обнавља своје редовне линије из Београда ка Подгорици и Тивту.

Извор: Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Па, је ли то могуће: Весна одлази!

Помоћница министра здравља за контролу квалитета здравствене заштите Весна Мирановић поднијеће оставку у наредних неколико дана на ту функцију и напустити тај ресор, сазнаје...

У Загоричу: Пронађене урне и новац из другог вијека!

Археолози Центра за конзервацију и археологију Црне Горе почели су заштитна истраживања код трафостанице у Загоричу, а првог дана наишли су на прилично занимљиво...
video

Срби на поправном: Дошло вријеме за причу о српским жртвама!

-Наша стручна јавност до данас није установила Дан сећања на жртве геноцида почињеног над српским народом, ми тај датум немамо. Немамо ни музеј, ни...

Марифетлуци и вуци: Хоћу Владу из „Street“-а, нећу ДПС хаос!

Пише: Иван Милошевић ДПС као вук у јагњећој кожи смишља како да што више отежа новој власти. Праве разне марифетлуке и спрдају се са грађанима...

Наравно, Хазбија Калач: Муслимани имају избор!

-Када се лични и партијски интереси ставе испред унапређења положаја сопственог народа, онда то изгледа управо како су урадили челници Бошњачке странке, саопштено је...