Насловна Магазин Обнавља се симбол Срба у Мостару: Храм Свете Тројице у новом руху!

Обнавља се симбол Срба у Мостару: Храм Свете Тројице у новом руху!

Саборна црква Свете Тројице издигла се над Мостаром и својом љепотом и положајем поново доминира у граду на Неретви. Грађевински радови приводе се крају, остало је да се поставе “капа звоника“ и отвори, те уради сјеверна фасада.

Данас су из Београда стигли посебно урађени сатови који ће до сутра бити постављени на звонику. Та вијест обрадоваће мостарске Србе, но још више радује да су три сата донирала три Мостарца различите вјероисповијести – православац, католик и муслиман. Осим што је вјековима симбол српског националног идентитета у Мостару, Саборна црква тако постаје и симбол помирења.

Мостарски парох Радивоје Круљ истиче како су грађевински радови при крају.

Наша је идеја била да направимо та три сата и да један буде римским, један арапским, један старословенским бројевима. Нашли смо и донаторе, једнога католика, једног муслимана и једног православца. Порука је да Саборна црква буде симбол помирења, што и јесте- обновимо храм обновимо Мостар, нагласио је Круљ.

Он напомиње да су сатови истог облика и величине какви су били на звонику и прије рушења Саборне цркве. Круљ наводи да у обнови Саборне цркве остају још друга и трећа фаза, а то су пројекат ентеријера и партера.

Са ентеријером крећемо одмах. Средства за те радове нису обезбјеђена Можемо још урадити унутрашње малтере. Имамо обећање Владе Републике Србије и чекамо реализацију. Предсједник Србије Александар Вучић обећао је да ће Србија уплатити 1,5 милиона евра. До сада је реализовано 500.000 и очекујемо још милион, казао је Круљ.

Света Тројица у Мостару, симбол и срце српског идентитета Мостара, запаљена је 15.јуна 1992. године. Дан прије почео је егзодус Срба из Мостара када је овај град напустило више од 23. 000 Срба, док је њих 431 страдало у тим јунским данима. Саборна црква прво је запаљена, а након тога је мјесец дана минирана и рушена, док није пао и посљедњи камен. За рушење Саборне цркве нико није одговарао. Позната су имена тројице Бошњака који су као припадници Хрватских оружаних снага (ХОС) запалили цркву. Срби који су остали у Мостару свједоче да је то био један од најтежих дана у њиховим животима и да је био јасан знак да Србима у Мостару више нема мјеста.

Обнова цркве почела је 2010. године и она се опет гордо издигла над Мостаром, те свједочи вишевјековном постојању Срба у овом граду. Већину средстава за обнову обезбједиле су Владе Републике Српске и Републике Србије, али треба нагласити и да су прилоге за обнову Саборне цркве давали и многи вјерници, као и мостарски Бошњаци и Хрвати.

Саборна црква у Мостару је изграђена 1873. године и била је један од највећих и најљепших православних храмова на Балкану. Национални је споменик БиХ.

Извор: Наша Херцеговина

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...
video

Истине против комунистичких лажи: Војвода Момчило Ђујић, свештеник и српски ратник!

Прича о једном од највећих четничких команданата у Другом светском рату. Филм заснован на четничким, италијанским и немачким документима, као и на сведочeњима војводиних...