Насловна Почетна Обиљежен јубилеј Подгоричке скупштине: Расправа о попису и изложба о парламентаризму у...

Обиљежен јубилеј Подгоричке скупштине: Расправа о попису и изложба о парламентаризму у Црној Гори!

Поводом 102 гидине од одржавања Подгоричке скупштине Српски национални савјет посвећен афирмацији и очувању српског идентита у Црној Гори организовао је округли сто о попису становништва у Црној Гори под називом „ Значај новог пописа за српски народ у Црној Гори“.

На округлом столу учествовале су српске невладине организације, интелектуалци из културног и јавног живота презентујући идеје за слободно изјашњавање грађана на попису становиништва у првој половини 2021.године.

Српски национални савјет Црне Горе, није наилазио на разумијевање владајуће структуре за своје предлоге који се тичу питања српског народа у Црној Гори, али очекујемо да ће код нове владе бити разумијевања за овај цивилизацијски пројекат, рекао је отварајући округли сто предсједник СНС ЦГ др Момчило Вуксановић.

Проф. др Радмило Маројевић је казао да је једини прави и тачни попис био у Краљевини Црној Гори, а да су сви остали идеологизовани, док је проф др Саво Марковић навео да сами назив округлог стола говори о карактеру државе у којој живимо.

По ријечима проф. др Будимир Алексић „режим у Црној Гори је планирао да путем етничког инжењеринга створи државу без Срба, и то био један од најважнијих државних пројеката“. Протојереј Јован Пламенац, указајући на значај предстојећег пописа, оцијенио је да су „сви пописи до сада су били фалсификовани, нарочито они после другог свјетског рата“. За публицисту Јована Маркуша забрињавајућа чињеница је „да велики дио нашег народа не разликује одреднице, националност, вјерска припадност, језик“.

О значају пописа који по закону треба да се спроведе наредне године говорили су новинари: Љубица Гојковић, Иван Милошевић и Тихомир Бурзановић, као и проф Југослав Благојевић, писац Јанко Јелић, историчар Горан Киковић и предсједник српског клуба из Берана Владо Ђукић.

Наредни скуп, како је договорено, о попису биће организован 15. децембра, када се очекује да све српске НВО, предложе мјере дјеловања како би попис испунио своју законску обавезу и био спороведен у скаладу са свим европским стандардима.

Удружење новинара Црне Горе најавило је да ће ускоро организовати округли сто о медијима и попису, како би се тај догађај наредне године спровео у нормалној атмосфери и како би се грађани слободно изјаснили о свим питањима битним за њихова национално, вјерско и свако друго опредјељење. 

По завршетку округлог стола, учесници скупа су посјетили Храм Христовог васкрсења у Подгорици, гдје су се поклонили сјенима блаженопочившег митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија.

ПОВОДОМ 102. ГОДИШЊИЦЕ ВЕЛИКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ СРПСКОГ НАРОДА У ЦРНОЈ ГОРИ, СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ САВЈЕТ ЦРНЕ ГОРЕ ОРГАНИЗОВАО ЈЕ ИЗЛОЖБУ У ПОД НАЗИВОМ „ПАРЛАМЕНТАРИЗАМ У ЦРНОЈ ГОРИ И ДАНИ УЈЕДИЊЕЊА“.

Изложбу, која је постављена у Српској кући, у галерији Лубарда, отворио је проф. др Саво Марковић.

Предсједник Српског националног савјета, проф. др Момчило Вуксановић напоменуо је да је, због епидемиолошке ситуације условљене корона вирусом, изложба ове године организована уз поштовање свих прописаних мјера.

Отварајући изложбу, проф. др Саво Марковић истакао је „право мора да прати друштвене процесе и да треба да се врши стална промјена закона да би се право прилагодило друштевној заједници“.

У Црној Гори владалац је владао неуставно, и нико не поставља питање шта се десило са Актом о“, истакао је професор Марковић, „срамној капитулацији, коју је Црна Гора потписала 1916. године“.

Професор Марковић истакао је да ових фотографија не би било да није било наших, како каже, трудбеника, присутног Јована Маркуша и нажалост покојних Вукића Илинчића и Пеђе Вукића. „Сви они су били трагачи за документацијом и за изворном документарном грађом“, нагласио је проф Марковић.

Извор: Српске новине

Најновији чланци

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих...

Ана Брнабић: Незгодно отићи тамо одакле сте протјерани!

Српска премијерка Ана Брнабић казала је да „има у виду“ позив црногорског колеге Здравка Кривокапића да посјети Црну Гору, наводећи да је незгодно посјетити...

Духовна герила: Сагоревање на друштвеним мрежама

Оскудним и формализованим маркетиншким језиком казаће се да је неки догађај „запалио друштвене мреже“. Нећемо рећи „новинарским језиком“, премда и њега карактерише једноставност и...

Клинички центар: Враћена „Косовка дјевојка“!

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године, преузео слику “Косовка дјевојка”, која је крајем 2016. године уклоњена из хола Ургентног центра...

Гојко Перовић: Ђукановић неуморан у прављењу подјела, не разумије цркву и историју!

Антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Демократске партије социјалиста (ДПС) збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету, оцијенио је...