Насловна Почетна Обиљежен Дан муслимана: Жути Серхатлић већ гласао, добио награду и захвалио се...

Обиљежен Дан муслимана: Жути Серхатлић већ гласао, добио награду и захвалио се са „Нек је вјечна Црна Гора“!

Савјет муслиманског народа, свечаном сједницом, обиљежио је 20. јун, који се од данас слави као Дан Муслимана Црне Горе. На данашњи дан прије 108 година, Краљ Никола поставио је Муртезу Карађузовића из Бара, за Муфтију Исламске заједнице, првог човјека на тој функцији који је дошао из домицилног муслиманског народа.

-Желим свима да вам се захвалим што сте издвојили вријеме да заједно са нама прослевите 20. јун, званично национални дан муслимана Црне Горе, казао је предсједник Савјета Муслиманског народа Црне Горе Сабрија Вулић.

На данашњи дан 1912. године Краљ Никола је указом о постављењу именовао Муртезу Карађузовић за Муфтију црногорских муслимана. Тиме су, према ријечима предсједника Савјета Муслиманског народа Сабрије Вулића, муслимани добили духовног поглавара из редова домицилног народа.

-Краљ Никола је тежио да његовим избором буде личност која је рођењем и својим укупним активностима потпуно окренута Црној Гори, додао је Вулић.

На првој свечаности поводом Нацоналног дана Муслимана, додијељена су признања и награде. Аднану Чиргићу и Шукрији Жутом Серхатлићу за очување идентита црногорских муслимана, новинару и публицисти Бранку Копривици те још једном човјеку који је долази из новинарске бранше Мишу Драшковићу. Њега су за награду предложили муслимани из Никшића, јер је 1993. године, када је око џамија у том граду био постављен експлозив дигао свој глас и у побједи објавио текст они и ми, чиме је директно зауставио рушење тог вјерског објекта.

Ја сам урадио оно што би требало да уради сваки нормални Црногорац. Бранио сам и цркве и џамије и катедрале, и као вјерске и културно историјске споменике. У сваком случају никшићки муслимани то нијесу заборавили, казао је новинар и публициста Мишо Драшковић.

У име лаурета захвалио се Шукрија Жути Серхатлић, који је рекао да је награда подстицај за његов даљи рад.

Трудићу се у будућем раду да оправдам овако велику награду и да ничим не увриједим моју Црну Гору и да кажем нек је вјечна Црна Гора, хвала, казао је естрадни умјетник Шукрија Жути Серхатлић.

На крају причитани су и телеграми честитке, међу њима и онај који је стигао од представника културно инфромативни центра Црне Горе из Луксембурга.

ПС. Не могу да се не сјетим једне свадбе прије 15-ак година. Тражио сам од Жутог да отпјева пјесму „Зорна Зорка“ у оригиналу, односно са рефреном о Зоркиној дјеци Александру и Ђорђију и њеној рани због дјеце, али Жути је то одбио. Објаснио ми је да ситуација није одговарајућа за ту пјесму. Након тога сам послао и њега и ту свадбу тамо гдје јој је мјесто!

Најновији чланци

Неђељко Рудовић: Ко ћутка новинаре, зло мисли друштву!

-Финансијска одрживост медија, нелојална конкуренција, социјални положај новинара и услови за њихов рад, снажење уређивачке независности Јавног сервиса и дефинисање модела за заштиту Јавног...

Полемике: Вјеронаука на раскрсници!

Веронаука је део образовног система Србије већ 20 година, али још није решен њен статус формално, а ни правно. Нису се смириле ни расправе...

Владимир Јагличић: Скелети (поводом комунистичких злочина у Крагујевцу)!

Скелет на периферији. Скелет поред Језера. Скелет на прагу куће. Поред самог хотела. Где год закопаш: скелет: као да се помера, један једини, и смрт га није...

Бучни Срби и британски војник Пич: Мацоле и сјекире или Дејтон 2!

У сенци бучних вести да Срби гланцају мотке и багере да би се на мостовима, магистралама и ауто-путевима тукли међусобно, промиче овонедељна информација да...

Избори на Цетињу, у Мојковцу и Петњици

У Мојковцу, Петњици и на Цетињу данас ће бити одржани локални избори, на којима према подацима општинских изборних комисија, право гласа има више од...