Насловна Политика Обичним смртницима позли: Новим и старим посланицима мјесечне "цркавице" од 1500 до...

Обичним смртницима позли: Новим и старим посланицима мјесечне „цркавице“ од 1500 до 2000 евра!

И док обични грађани чекају нову владу, а у међувремену пребирају по новчанику да виде да негдје није залутао који евро, нови и стари посланици су примили октобарска примања. Од њих обичном човјеку позли, јер су поједини посланици само за октобар примили колико они за пола године или 12 мјесеци! Има ли ко намјеру да се од нових и старих народних посланика одрекне дијела зараде и помогне најсиромашнијима, међу које спада више од двије трећине грађана који једва ако мјесечно приме између 300 или 400 евра. Нека о мени мисле шта хоће нови и стари посланици, али њихова октобарска примања су неукусна и непристојна. Мене лично је срамота колико мјесечно зарадим у односу на нове и старе посланике. Знам да посланици обављају значајну фунцкију, али зар мора да постоји толика платна разлика у односу на обичне смртнике. 

Право на накнаду зараде по престанку функције остварило је 35 посланика који су укупно у октобру зарадили 69.896,45 евра. Скупштина Црне Горе објавила је извјештај о зарадама за октобар ове године за које је издвојено 203.733,08 евра.

Нови предсједник Скупштине Алекса Бечић у претходном мјесецу је зарадио 1.726,78 евра, док је његов новоименовани савјетник Александар Кларић, за посљедња четири дана рада у октобру зарадио 219,74 евра.

У октобру је највише приходовао посланик Демократске партије социјалиста ДПС Бранко Чавор (1.919,64 евра), затим његов партијски колега Миодраг Вуковић (1.878,97 евра), посланици Демократског фронта ДФ Петар Радуловић и Предраг Булатовић – 1.892,53, односно 1.838,30 евра.

Бивши предсједник Скупштине, сада посланик Социјалдемократа, Иван Брајовић у октобру је приходовао 1.670,26 еува. Лидер Демоса Миодраг Лекић је обављајући посланичку функцију у претходном мјесецу зарадио 1.811,19 евра.

Лидери Демократског фронта ДФ Милан Кнежевић и Небојша Медојевић у октобру су зарадили 1.496,03, односно 1.675,64 евра, предсједник Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић 1.475,69 евра, Андрија Поповић из Либералне партије 1.689,19 евра…

Онима који су сјели у посланичке клупе након изгласавања 27. сазива парламента плате су обрачунате за период од 23. септембра, када је одржана конститутивна сједница, до 31. октобра.

Машала, Божена Јелушић за 40 дана примила 2300 евра!

Међу њима, највише је приходовала посланица Грађанског покрета УРА Божена Јелушић (2.310,83 евра), затим Симонида Кордић из Демократског фронта ДФ (2.086 евра), Драган Ивановић из Социјалистичке народне партије СНП (2.068,70 евра) и његов партијски колега Владимир Јоковић (2.051,41 евра).

Пуне или дио плате примили су и посланици који су ушли у парламент након што су колеге са њихових изборних листа поднијели оставке.

Тако је Предрагу Секулићу, који је изабран са изборне листе „Одлучно за Црну Гору. ДПС – Мило Ђукановић“ након што је Иван Вуковић поднио оставку, исплаћено 2.077,52 евра, а Андрији Николићу, који је замијенио Властимира Голубовића, 1.814,94 евра. Њима су плате обрачунате за период 24. септембар-31. октобар.

Њихова партијска колегиница Јованка Лаличић, која се вратила у Скупштину након што је Гордана Ђуровић поднијела оставку, у октобру је зарадила 1.865,41 евра. Милосави Пауновић, која је испред листе „За бољу будућност Црне Горе“ као представница СНП-а замијенила Драгослава Шћекића, исплаћено је 667,58 за посљедњих десет дана октобра.

Према Закону о зарадама у јавном сектору, сви посланици који су обављали ову функцију у претходном сазиву, моћи ће и наредних годину дана, да примају исту плату, док не нађу нови посао или не оду у пензију.

Право на накнаду зараде по престанку функције остварило је 35 посланика који су укупно у октобру зарадили 69.896,45 евра.

Највећи износ је исплаћен бившој посланици ДФ-а Марини Јочић 2.244,24 евра, затим Филипу Вуковићу и Милораду Вулетићу из ДПС-а по 2.227,57 евра, Љиљани Ђурашковић из Нове српске демократије 2.210,89 евра, Џавиду Шабовићу из СДП-а 2.194,22 евра, а његовом партијском колеги Ранку Кривокапићу 2.177,55 евра.

Право на разлике зарада остварило је седам посланика – Драгиња Вуксановић (258.86 евра), Халил Дуковић (757.26 евра), Бранка Бошњак (930.64 евра), Драгутин Паповић (778.38 еува), Срђан Павићевић (536.72 евра), Владимир Добричанин (555.05 евра). Мандатару Здравку Кривокапићу није исплаћена разлика зараде за прошли мјесец.

Генерални секретар Скупштине Александар Јовићевић примио је октобарску зараду од 1.662,54 евра, а његови замјеници, Мерсудин Гредић 1.319,54 вура и Марија Мирјачић 1.301,55 евра.

Савјетници бившег предсједника Скупштине Ивана Брајовића, којих је седам, примили су за октобар укупно 9.141,01 евра.

На платном списку за прошли мјесец нијесу се нашли посланици ДПС-а и СД-а који су уједно и министри у техничком мандату Владе. Они ће, до формирања нове владе, примати министарске зараде јер за посланичке нијесу били заинтересовани.

Осим премијера Душка Марковића, на листи посланика су и Милутин Симовић, Мевлудин Нухоџић, Предраг Бошковић, Драгица Секулић, Никола Јановић, Сузана Прибиловић и Дамир Шеховић.

Из Скупштине Црне Горе раније су казали да се ови посланици нијесу обраћали са захтјевом да ће посланичку функцију обављати професионално или са захтјевом за исплату разлике у заради коју би посланик остварио да ту функцију обавља професионално.

-Сходно наведеном, зараде за октобар им неће бити исплаћене, навели су из Скупштине.

 

Најновији чланци

ЊЕМАЧКИ АМБАСАДОР: Не раздвајам се од Спајића!

У најбољем интересу Црне Горе и њених грађана је да мандатар Милојко Спајић што прије оформи кредибилну, проевропску и пратлантску владу коју ће чинити...

БОРАЧКА УДРУЖЕЊА ИЗ ФОЧЕ ПОВОДОМ ЈОШАНИЦЕ: Вређају српске жртве, дјецу прогласили војним циљем!

Удружења проистекла из Одбрамбено-отаџбинско рата и општинско руководство из Фоче, најоштрије осуђују срамну одлуку Суда БиХ да одбаци оптужницу за злочине над Србима у...

Удружење медицинских сестара: Принцеза Катарина члан почасног одбора!

Њ.К.В, Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина присуствовали су данас свечаном отварању 7. Националног конгреса са међународним учешћем медицинских сестара и медицинских техничара под називом...

БОСАНСКИ КАО ХАШКИ СУД: Одбачена оптужница против припадника Армије БИХ због злочина над Србима у Јошаници!

-Одлука Суда БиХ да одбије оптужницу против тринаест припадника такозване Армије РБиХ за злочин над 56 српских цивила у Јошаници је срамна! Нарочито је...

ПОЛИЦИЈА СКОНТАЛА: Копаче из Србије плаћали Црногорци – тунелџије на вријеме побјегле!

Министар унутрашњих послова Филип Аџић казао је да је ријешен случај обијања депоа Вишег суда у Подгорици, те да имају доказе да су у...