Насловна Почетна Новинари на везици: Случај "Фос медија"

Новинари на везици: Случај „Фос медија“

Главна и одговорна уредница ФОС Медиа портала, Анђела Ђикановић, саслушана је вечерас у Основном државном тужилаштву у Подгорици, након чега јој је одређено задржавање до 72 сата. Полиција је раније данас ухапсила Ђикановић због сумње да је извршила кривично дјело изазивање панике и нереда.

Адвокат Милош Вуксановић је након саслушања новинарима казао да ће поднијети жалбу судији за истрагу на рјешење тужитељке Ане Калезић.

Вуксановић је рекао је да је Ђикановићева негирала кривично дјело и да је током саслушања казала „да је информацију добила из врло кредибилног извора“.

Без преседана је по мом мишљењу да један новинар процесиран због објављеног текста, посебно имајући у виду да иста пред тужиоцем казала да је на основу врло кредибилног извора из дипломатских кругова објавила тај текст. А нарочито имајући у виду да у радњама новинарке Ђикановић не постоји ни један елемент кривичног дјела које јој се ставља на терет, додао је Вуксановић.

Полиција је у ранијем саопштењу навела да је „А.Ђ. је као главна и одговорна уредница портала „ФОС медиа“, те и као аутор текста који је данас објављен на овом порталу под насловом „ФОС открива: Припадници РОСУ на располагању Црној Гори за Бадњи дан“ у којем се наводи да ће „око 250 припадника РОСУ – специјалне косовске јединице стајати на располагању црногорским безбједносним органима на дан окупљања у Подгорици које је заказано за сјутра“, изазвала панику у јавности изношењем лажних вијести путем медија“.

Како су казали, са наведеним је упознат надлежни државни тужилац који се изјаснио да се у радњама Ђикановић стичу елементи кривичног дјела изазивање панике и нереда те да се иста лиши слободе и уз кривичну пријаву приведе надлежном тужилаштву.

Напомињемо да је све у овом тексту била апсолутна неистина, те још један покушај ширења дезинформација, који је имао за циљ управо ширење панике и нереда, а веће посљедице су спријечене реакцијом надлежних државних органа, додају из полиције.

Друштво професионалних новинара позвало је Управу полиције и државно тужилаштво да одмах пусте колегиницу Анђелу Ђикановић, уредницу ФОС Медиа портала.

Недопустиво је хапсиити новинаре. Позивамо колеге да се окупе испред Основног тужилаштва у Подгорици, казала је Мила Радуловић, генерални секретар ДПНЦГ.

Извор: ФОС медија

Најновији чланци

Лука Бар: Шверцери пали на штекама!

Три особе су ухапшене због крађе и кријумчарења цигарета из складишта у Луци Бар, чиме су како је саопштено у Управи полиције, ошететили буџет...

КИМ: Преко Јариња и Брњака само пјешке!

Ситуација мирна, али напета на северу Косова и Метохије, тако је и на административним прелазима Јариње и Брњак, јавља репортер РТС-а са терена. Срби из...
video

Спрдња, дијагноза Мила из Њујорка: Осјећају се глобални политички поремећаји!

У региону се осјећају глобални политички поремећаји инспирисани идејом за формирање већих држава, што су ретроградне идеје које су и у прошлости биле погубне....

Усвојен предлог СНП-а: Милове повреде устава пред посланицима!

Уставни одбор Скупштине Црне Горе усвојио је данас иницијативу СНП-а да Скупштина разматра приједлог за покретање поступка за утврђивање да ли је предсједник Црне...

Русија: Мило сије сјеме раздора!

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова одбацила је данас оптужбе црногорског предсједника Мила Ђукановића да се Русија мијеша у унутрашња питања Црне Горе,...