Насловна Политика Нове мјере: Катанац на већину продавница, забрањен такси!

Нове мјере: Катанац на већину продавница, забрањен такси!

Министарство здравља донијело је данас, након сједнице Националног координационог тијела за заразне болести, наредбу о новим привременим мјерама на заштити грађана од ширења коронавируса и више препорука. Између осталог, забрањује се рад већине трговинских објеката, обуставља се такси превоз…

Забрањен је рад трговинских објеката, осим апотека и објеката у којима се обавља трговина храном, пићем, средствима за хигијену, моторним горивима, грађевинским производима, средствима за заштиту и прихрану биља и садног материјала, производа за исхрану и лијечење животиња.

Из Владе су нагласили да непоступање по мјерама подлијеже кривичној одговорности.

-Министарство здравља ради спречавања уношења и ширења корона вируса и ради заштите грађана препоручује да хронични болесници и особе старије од 65 година не напуштају домове, каже се у саопштењу.

Наводи се да ће достава хране, љекова и других потрепштина бити омогућена посредством Црвеног крста и телефонске линије која ће бити обезбијеђена. Црвени крст ће, како су казали, успоставити телефонску линију за потребе старих особа, као што су кућна достава хране, љекова, средстава за одржавање хигијене.

Једна од мјера коју је донијело Министарство односи се на обезбјеђивање редовног одвијања рада и пружања услуга од стране компанија чији је оснивач држава или локална самоуправа, које обављају послове од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана.

На данашњој сједници Националног координационог тијела за заразне болести одлучено је да такси превоз буде обустављен. Како је одлучено, залихе заштитне опреме и дезинфекционих средстава које посједују веледрогерије биће стављене на располагање систему јавног здравства, уз новчану накнаду по тржишним цијенама.

Привремене мјере односе се и на измјену система функционисања здравственог система у дијелу пружања здравствених услуга.

Из Владе је саопштено да ће у Клиничком центру (КЦЦГ), општим и специјалним болницама, као и установама у мрежи здравственог система специјалистички прегледи бити доступни хитним пацијентима, на основу предлога изабраног доктора са ознаком „хитно“. Претходно заказани специјалистички прегледи, како су навели, биће обављени када се стекну епидемиолошки услови.

Како су навели из Владе, у КЦЦГ ће хемато-онколошким пацијентима по утврђеном распореду бити доступне све медицинске услуге у континуитету. Једна од мјера је одлагање спровођење програма скрининга рака дебелог цријева, дојке и грлића материце док трају мјере, обустављање рада стоматолошких ординација, уз обавезу да се за хитне пацијенте организује дежурство.

Сви домови здравља обавезни су да спроводе мјере које ће омогућити рационално и ефикасно коришћење људских ресурса у актуелним епидемиолошким условима. Како се наводи, Дом здравља Подгорица има обавезу да у здравственом објекту Толоши отвори пункт за пацијенте „сумњиве на инфекцију вирусом КОВИД 19“.

Једна од мјера односи се на то да ће упућивање и транспорт пацијената на лијечење ван Црне Горе бити обезбијеђено искључиво у случајевима животне угрожености пацијента.

Апотекама ће бити омогућено да достављају љекове и медицинска средстава на кућну адресу грађана којима је кретање ограничено. Достава се, како су објаснили из Владе, може вршити за љекове и медицинска средства која испуњавају услове за промет на мало и у о чему је апотека која врши доставу дужна да води евиденцију у складу са одредбама Закона о апотекарској дјелатности.

Како су казали, због епидемиолошког ризика забрањује се организација достављања на кућне адресе животних намирница и љекова без сагласности Оперативног штаба Националног координационог тијела за заразне болести. У јединицама локалне самоуправе комунални полицајац је посебно овлашћен за подношење кривичне пријаве ради утврђивања кривичне одговорности због непоступања по наредби за предузимање привремених мјера за спречавање уношења у земљу, сузбијање и спречавање преношења коронавируса.

Како су подсјетили из Владе, мјере се односе на забрану пружања угоститељских услуга у хотелима, осим за пријављене госте, затварање диско клубова/барова и ноћних клубова/барова.

-Мјере се односе на затварање угоститељских објеката – кафића, кафана, кафетерија, ресторана и барова, осим угоститељских објеката који достављају храну и омогућавају преузимање хране и оброка, уз забрану боравка гостију у самим објектима, одлучило је раније Координационо тијело.

Раније је донијета и одлука о забрани обављања трговинских и угоститељских услуга у тржним центрима, као и окупљања становништва у затвореним и на отвореним јавним мјестима (јавна окупљања, јавне приредбе, спортски, политички, вјерски, културно-умјетнички, приватни скупови, обреди и манифестације, у складу са законом).

Такође је наложено затварање дјечјих играоница, фитнес центара, забрана рада отворених и затворених објеката за спорт и рекреацију и базена, као и затварање казина, кладионица и коцкарница.

Наложена је обустава јавног превоза путника у приградском и градском аутобуском и комби превозу. Раније је донијета одлука о затварању фризерских и козметичких салона.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Па, је ли то могуће: Весна одлази!

Помоћница министра здравља за контролу квалитета здравствене заштите Весна Мирановић поднијеће оставку у наредних неколико дана на ту функцију и напустити тај ресор, сазнаје...

У Загоричу: Пронађене урне и новац из другог вијека!

Археолози Центра за конзервацију и археологију Црне Горе почели су заштитна истраживања код трафостанице у Загоричу, а првог дана наишли су на прилично занимљиво...
video

Срби на поправном: Дошло вријеме за причу о српским жртвама!

-Наша стручна јавност до данас није установила Дан сећања на жртве геноцида почињеног над српским народом, ми тај датум немамо. Немамо ни музеј, ни...

Марифетлуци и вуци: Хоћу Владу из „Street“-а, нећу ДПС хаос!

Пише: Иван Милошевић ДПС као вук у јагњећој кожи смишља како да што више отежа новој власти. Праве разне марифетлуке и спрдају се са грађанима...

Наравно, Хазбија Калач: Муслимани имају избор!

-Када се лични и партијски интереси ставе испред унапређења положаја сопственог народа, онда то изгледа управо како су урадили челници Бошњачке странке, саопштено је...