Насловна Политика Није философски ћутати: У Црној Гори проблем тоталитарна власт, а не српски...

Није философски ћутати: У Црној Гори проблем тоталитарна власт, а не српски национализам!

Црква би требало да буде конфронтирана држави, невезано за то ко је на власти и да буде коректив друштва по питању морала, искорењивања мржње, речено је између осталог на трибини „За друштво толеранције и одговорност“, прве у новој сезони трибина „Није филозофски ћутати“ на Филозофском факултету у Београду.

Владика њемачко дизелдорфски Григорије оценио је да у Црној Гори данас „људи иду улицама, након толико година тираније и понижавања“, те да су „они данас победници, јер они нису маса, већ је свако од њих тамо добровољно, а постају заједница људи и показују невероватну мирноћу у протесту“.

Он је оценио да људи који шетају улицама црногорских градова нису подељени ни по страначкој линији, ни на Србе и Црногорце, ни на побожне и оне који то нису, ни на децу партизана или четника, већ да су ту на темељу слободе.

То у Црној Гори дешава је освежавајуће не само за нас, него за целу Европу. Мислим да ће се догодити чудо, да ће из тог покета људи кренути ново време. Завршава се епоха владалаца, и лопова, и превараната, и лажова који све раде супротно од онога што говоре, рекао је владика Григорије.

Доцент Православног богословског факултета Вукашин Милићевић оценио је да смо сведоци „координиране акције“ и да та догађања нису само унутрашња у Црној Гори, већ да се уместо правих тема у овом региону подгревају тензије које „овде тињају деценијама“. То је, наставио је, виђено много пута, да кад год се „појави реални проблем на који би могло да се реагује регионалном иницијативом или одговором, појави се национално питање.

Шта је овде национализам? Не систем јасно дефинисаних идеја, већ обично манипулисање емоцијама, које се као и свако заснива на лажи. То је идејно залеђе онога што се дешава у ЦГ, рекао је Милићевић наглашавајући да не жели да брани ни српски национализам, али да он „не може бити изговор за он што се дешава у Црној Гори, јер тамо је у питању тотална власт„. Запитао је и због чега се тамошње власти баве црквом, ако се залажу за грађанску државу, односно због чега су за циљ узели оснивање црногорске цркве.

-Лаж ипак има рок трајања. И када се то јасно каже, тек тада је могуће размишљати о атернативама… Ово нису багови у систему, ово су сами системи, оценио је Милићевић.

Професор Православног богословског факултета Родољуб Кубат сматра да је идеја да је црква везана за десно оријентисане кругове погрешна, јер се у Библији укидају разлике међу људима, поручује да је сваки човек створен по лику Божијем и да је Библија изнад подела, осим на оне који теже Богу, правди и истини и они који су против тога.

Милићевић је оценио да је могуће бити социјалиста а не бити хришћанин, али да није могуће бити хришћанин, а не бити социјалиста и да исто то важи и за борце за слободу.

Кубат је поставио питање: „Шта мислите да је председник Србије Александар Вучић живео у доба фараона, када се веровало да је владар син Божији, осим ако Шешељ није Бог?“ Публика је одговорила смехом.

Говорећи је и о толеранцији, одговорности и слободи, владика Григорије је истакао да је толеранција неопходна, те поменуо пример Параде поноса. Он је рекао да они који себе сматрају хришћанима „пљују“ људе на Паради, да би те људе требало да гледати са толеранцијом, која укључује бригу за њих и саосећање.

Милићевић је истакао да за њега „симфонија“, односно блиски и складни односи државе и цркве, значи конфузију која крије манипулацију. „Симфонија значи да постоји један диригент, а тај диригент никада није био неко из цркве, већ цар“, казао је он. „Истицати тако нешто као идеал је погрешно од теолошких разлога до манипулације“.

Он се успротивио идеји да се идеологија суспендује због јединства и истакао да је „позивање на јединство без система на којима оно треба да почива је манипулација“ и да је „јединство без вредности апсурд“.

Упитан о односу цркве и државе, Кубат је рекао да Библија покушава да спута овоземаљску моћ људи и да према његовом мишљењу црква треба да буде друштвени коректив на моралном плану.

Владици Григорију из публике је упућено питање шта би радио када би постао партијарх, на шта је он одговорио да „би се аутоматски грдно завадио с државом. Завадио бих се са сваком влашћу, не само овом која ће трајати кратко, него са сваком“.

Tribina "Za društvo tolerancije i odgovornosti", na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Gepostet von Glas Amerike – Otvoreni studio am Donnerstag, 20. Februar 2020

Извор: Глас Америке

Најновији чланци

Тајип Ердоган: Турска ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО!

Турска је поручила савезницима да ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО-у, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео снимку објављеном...

Срцепарајуће, Алекса Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа!

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић...

Милорад Додик: Експанзија муслиманског национализма!

ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ. – Она је продукт...
video

Може ли Мило ниже: Све за албанство, Српству шипак!

Пише: Иван Милошевић Трудиш се да будеш равнодушан на Милове форе и фазоне, али то што он може да извали и уради мало ко може....

Патријарх Порфирије: Наш циљ је да испунимо Реч Христову – да једно будемо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре, и Васкрсењем својим нама дарова пуноћу радости, лепоте и сваког добра; штавише, дарова нам живот, живот...