Насловна Магазин Несташице у апотекама: Нема "бромазепама" и тракица за дијабетес!

Несташице у апотекама: Нема „бромазепама“ и тракица за дијабетес!

Грађани се жале да већ неколико седмица у државним апотекама Монтефарма као ни у оним приватним које имају склопљен уговор са Фондом за здравствено осигурање нема терапије за смирење „бромазепам” од 1,5 мг, па су приморани да купују други лијек или узимају замјену, пише „Дан“. Грађани који су се овим поводом обратили „Дану“ наводе и да нема једног дијела терапије за кардиоваскуларна обољења, па је купују код приватника.

Из Удружења родитеља дјеце са дијабетесом Бета саопштено је да дјеца и млади у Црној Гори имају проблем са набавком тракица за мјерење шећера јер је последњих неколико седмица у апотекама отежано снабдијевање.

Многи родитељи су узнемирени због тога, док надлежни најављују да ће за који дан тај проблем бити ријешен и да нема разлога за панику.

Корона не смије бити оправдање да дођемо у ситуацију да дјеци недостају тракице, ланцете или било које друго средство и лијек неопходан за живот и нормално функционисање, казао је др Небојша Гулић из Удружења родитеља дјеце обољеле од дијабетеса Бета Црна Гора.

Из те организације подсјећају да је обиљежавање Свјетског дана борбе против дијабетеса ове године ограничено глобалном пандемијом вируса корона.

Оцјењују да проблеми са којима живе дјеца са овом хроничном болешћу остају исти, а тренутно постоји и страх од тога како ће њихов организам реаговати уколико се заразе короном, мада је неколико њихових чланова било позитивно и симптоме су добро поднијели.

Иако знамо да су хронични болесници у највећој опасности од короне, односно да постоји велика могућност да се њихово стање искомпликује, са дјецом обољелом од дијабетеса тип 1, засад, немамо таква негативна искуства. Неколико дјеце из нашег Удружења прележало је вирус корона без компликација, што може да донекле умири остале родитеље, објаснио је Гулић.

Најновији чланци

Беране: Именован жири за додјелу „Видовданских награда“!

Награда "Радомир П. Губеринић": Удружење ратних добровољаца 1912-1918. њихових потомака и поштовалаца Беране и часопис ''Глас Холмије'' од 2013. године успоставили су завичајну Награду за...

У Србији монархисти формирали „НАДУ“: Вјерују у повратак краља, подржали их Матија Бећковић, Благоје Баковић и Љубинко Ђуровић!

На данашњој заједничкој конференцији за новинаре, Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 удружења и група грађана су потписале коалициони...

Никшићу свануло: Крај владавине ДПС-а, за предсједника СО изабран Немања Вуковић из Демократа!

На данашњој конститутивној сједници СО Никшић за предсједника СО Никшић гласовима 22 одборника изабран је Немања Вуковић из коалиције "Мир је наша нација", против...
video

У Бања Луци: Петеру Хандкеу уручен „Орден Републике Српске“ и „Велика награда Иво Андрић“!

Петеру Хандкеу у Бањалуци предсједниk Републике Српске Жељка Цвијановић данас је уручила Орден Републике Српске на ленти за изузетан рад и заслуге на пољу...

Власт наставља да запошљава кадар „Вијести“: Владан Жугић специјални изасланик у Загребу!

Пише: Иван Милошевић Министар вањских послова Ђорђе Радуловић потврдио је да ће новинар "Вијести" Владан Жугић бити специјални изасланик у Загребу. -Влада је посвећена регионалној сарадњи са свим државама. Донијели...