Насловна Почетна (Не)очекивано: Осипа се ДПС, испливале сумњиве донације!

(Не)очекивано: Осипа се ДПС, испливале сумњиве донације!

После неславног резултата на парламентарним изборима у Црној Гори донедавно владајуће коалиције, проблеми Демократске партије социјалиста само се нижу. Последњи политички трзаји председника ДПС и Црне Горе Мила Ђукановића да одржи странку, макар на апаратима, нису уродили плодом — чланство се осипа, подршка пада, а малверзације излазе на површину.

Агенција за спречавање корупције (АСК) покренула је прекршајни поступак против ДПС јер је утврђено да се два њена донатора Милић Нововић, који је укључен у бизнис са малим хидорелектранама и Миодраг Јањушевић, не налазе у бирачком списку.

Из Агенције су подгоричким Вијестима казали да су контролисали 708 донатора ДПС-а и да су утврдили да Миодраг Јањушевић, који је био давалац прилога ДПС-у у износу од 600 евра и Милић Нововић, који је дао прилог од максимално дозвољених 5.000 евра, немају бирачко право.

Те донације су повучене, а АСК објашњава да је Законом о финансирању политичих субјеката и изборних кампања прописана забрана политичким субјектима примања материјалне финансијске помоћи од физичких лица и предузетника који немају бирачко право у Црној Гори.

Нововић је извршни директор приватне компаније „Декар Енерџи“ која је раније од црногорске владе добила концесије за производњу струје из мини хидроелектрана, а поред њега донатори ДПС-а су и фирма Игора Машовића, те Тамара Кокић која је такође у истом бизнису.

Машовић је већински власник „Хидроенергије Андријевица“ и брат председника Општине Андријевица Срђана Машовића, који је најавио повлачење из политике, како је рекао из личних разлога, након што је ДПС на локалним изборима изгубила власт у тој општини.

Закон о финансирању политичких субјеката прописује и да компаније и физичка лица која с државом имају неки уговорни однос, или врше посао од јавног интереса, не могу давати прилоге политичким партијама. Машовић је ДПС-у за ове изборе донирао 5.000 евра.

Тамара Кокић, која је ДПС помогла с 3.000 евра, извршни је директор две фирме које је основао конзорцијум, у коме удео има Игор Машовић, а до августа 2018. године је радила као директор његове компаније „Игма Гранд”.

Из Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) раније су казали да се наставља пракса разрађене шеме убацивања готовог новца у фонд кампање ДПС-а, а не добровољних донација.

-У овом случају, Машовић и лица и компаније које су повезане с њим, имају јако велики интерес да управо ова гарнитура која им је омогућила да у мандату ове Владе добију милионе по основу субвенција за струју, обезбеди да те послове могу имати и у наредном мандату Владе. То се у западном свету зове куповина утицаја и то је наш Закон препознао и изричито забранио и због тога је ова донација коју су Машовић и повезане компаније дали ДПС-у апсолутно незаконита јер на тај начин они утичу, односно финансирају партију, која би сутра требало да им обезбиеди наставак свих уговора, наведено је из МАНС-а.

Иначе, према последњем извештају донације ДПС-у укупно износе око 497.000 евра.

Осим Машовића који је најавио повлачење из политике, након изборног дебакла је и одборница Демократске партије социјалиста у херцегновском парламенту Нада Караџић саопштила да више није члан ове партије.

После избора стигла је и оставка функционера барског Одбора Социјалдемократа, коалиционих партнера ДПС-а.

Извор: Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Упокојио се митрополит Амфилохије, сахрана у крипти храма у Подгорици 1.новембра!

Драги оци, браћо и сестре, Уочи спомена на упокојење Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, јутрос у 8.22 часова, након примања Свете...

Амфилохију!

Пише: Иван Милошевић Било је то прије 37 година. На таласима егзистенцијализма, посебно Серена Кјеркегора, са Философског факултета у Београду, стигао сам на Богословски факултет...

Донације: Помогните рад портала „СРПСКА24“!

Портал "Српска24" ради са скромним средствима. Народски речено - крпи се! Пошто порталу предстоји обнова годишњих интернет и осталих претплата позивам читаоце који сматрају...

Гренел: И Албанци за Трампа!

Специјални представник Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел објавио је на Инстаграму да је у Детроиту разговарао са пословним и верским...

Кривокапић: Договорена влада!

-На данашњем састанку лидера побједничких коалиција потврђен је наш ранији договор о избору експертске владе коју ће подржати три коалиције које су побиједиле на...