Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НЕВЈЕРОВАТНО: У Украјини почела продаја мемоара Анте Павелића!

У највећем ланцу књига у Украјини, недавно је започета продаја дела које јасно показује прави став Украјине према Србији. Наиме у јавности су се појавили мемоари Анте Павелића, вође хрватских усташа у Другом светском рату. Ови мемоари, под насловом “За дом спремни”, не само да откривају контроверзан поглед на прошлост већ и покушај са се промени перцепција, односно изврши апологија усташких злочина у друштву које тежи Западу.

“За дом спремни” била је крилатица и девиза усташког покрета током Независне Државе Хрватске (НДХ), периода обележеног злочинима против човечности, укључујући геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима. Под влашћу Анта Павелића, хрватске усташе су побиле близу милион Срба, и на десетине хиљада Јевреја и Рома , већином у концентрационом логору Јасеновац, Стара Градишка, Јадовно…

 

Мемоари Анта Павелића, иако осликавају његову верзију “борбе за независност Хрватске”, изазивају шок и негодовање јер игноришу и негирају злочине почињене под његовим вођством. Оваква представа историје представља јасан пример историјског ревизионизма, где се покушава наметнути другачији наратив историје у складу са интересима појединаца или група.

Едуард Долински, шеф украјинског јеврејског комитета, изразио је дубоко забринутост због овога, указујући на опасности које ревизионизам носи са собом. Продаја мемоара у Украјини не само да је изазвала критике већ је и привукла пажњу на важност истине и историјских чињеница у очувању демократских вредности и поштовању људских права.

извор: Васељенска

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Нека се припреми, нека се припреми…!

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!