Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НА ПАРДУСУ ОБИЉЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА ОСВЕШТАВАЊА ЦРКВЕ СВЕТОГ ЈОАНИКИЈА ЛИПОВЦА: Спомен на војнике и народ овога краја који су остали вјерни краљу и отаџбини!

У цркви Светог Јована Липовца на Пардусу у Љешанској нахији данас је обиљежена годишњица освештавања храма. Цркву је освештао митрополит Амфилохије и посветио је страдалим војницима Југословенске војске у отаџбини и народу из овога краја који је масовно страдао приликом одступнице за Словенију крајем 1944. и у првој половини 1945. године. Под сводовима храма чува се поменик са именима 270 Љешњања који су животе дали за краља и отаџбину. 

Литургију је служило свештенство Митрополије црногорско приморске. У храму је почео да се слика фрескопис, а Љешњани се надају да ће брзо бити завршен, како би подсјетио на зла времена братоубилачког рата и опредјељења народа из овога краја за православље и српство.

Попут митрополита Јоаникија Липовца и наша црква прошла је кроз голготу. Била је на путу бездушних владара Подгорице у вријеме ДПС-а, чак је покушано и њено минирање, а на њу су насртали и грађевинске кобре, али нијесу јој могле ништа. Она и даље стамено стоји на Пардусу и све нас опомиње да се братска омраза и злочини више никада не понове. Очекујемо да ће млади схватити значај цркве за Љешанску нахију и да ће је ћувати од времена, али да ће са њоме чувати од забораваи нашу браћу и сестре за које није имала милости петокрака и безбожни комесари који су оставили крваве трагове за собом, рекли су на Љешњани који су се данас окупили на Пардусу да обиљеже годишњицу освештавања.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ДПС ТРЕТИРА ГРАЂАНЕ КАО МЕНТАЛНО ЗАОСТАЛЕ: Обећавају све оно што за 30 година нијесу успјели да остваре!

СВИЈЕТ И МЕДИЈИ: Новинарство слика која одговара свијету, пост-новинарство као свијет који одговара његовој слици!

ВОЈНИ РОК УНИО ПАНИКУ МЕЂУ АЛБАНЦЕ ИЗ ПРЕШЕВА: Радије би у ткз. Косовске снаге, него у Војску Србије!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krnovo1

КРНОВСКИМ СТРАДАЛНИЦИМА

nikolicccc

УДРУЖЕЊЕ БОРАЦА РАТОВА ОД 1990. ОГОРЧЕНО НА ВЛАДУ: Забранили да снимамо у касарни, скандалозан приручник Министарства просвјете о злочинима 90-тих!

bistr3

АЛБАНЦИ ТРАЖЕ РЕЗОЛУЦИЈУ, ПРИДРУЖУЈУ СЕ МУСЛИМАНИ, СРБИ ЋУТЕ: Осуда злочина у Балканском рату и Шаховићима, масакр комуниста над црногорским четницима у Словенији нико да помене!

drazin-muzej

СРБИЈА СЕ ВРАЋА СРБИЈИ, АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ: Споменик Дражи Михаиловићу на Теразијама, измјестити обиљежја Броза, Моше, Рибара и Милутиновића са Калемегдана!

Boris-Mugosa

ФАЦЕ БИВШЕГ РЕЖИМА, БОРИС МУГОША: Двадесет година били власт, ништа нијесу урадили, данас би опет да нас усреће!