Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“НАШИ ПРЕЦИ” У ДАНИЛОВГРАДУ: У Црној Гори живе поносни Срби!

НВО “Конференција српских националних организација из земаља региона” уз подршку Фонда за заштиту и остваривање мањинских права Црне Горе организовала је у галерији Завичајног музеја у Даниловграду отварање изложбе докумената “Тако су говорили наши преци”.
Наши славни преци су заслужни што смо се уписали у историју цивилизованих народа свијета. Стога су они најбоља одбрана од недостојних потомака који кривотворе њихове завјетне мисли и дјела, казао је, представљајући изложбу, водитељ програма Драган Алорић.
-Српски народ у Црној Гори грчевито се бори за очување сопственог идентитета, без обзира на неспорне чињенице, које недвосмислено свједоче историјску истину о његовом миленијумском постојању и трајању на данашњем простору Црне Горе. Стога Вам у овој публикацији „Тако су говорили наши преци“ представљамо аутентичне доказе који у вишевјековном континуитету, кроз ријечи наших предака, поуздано разобличавају промовисане фалсификате црногорских самобитника, који зарад слуганства и личних интереса на сваки начин покушавају да унесу раздор међу једнородним народом-Србима и Црногорцима, рекао је Алорић.
Изложбу је отворио књижевник Будимир Дубак који је казао да је изложба настала као својеврсни одговор на једну опасну политику која је трајала деценијама, а која се темељила на организованом забораву наше историје.
ни су замислили да, како наш пријатељ књижевник Иван Негришорац наслови своју књигу коју је објавила Књижевна задруга Српског народног вијећа из Подгорице, изврше темељну истрагу предака. Постојале су различите истраге које су вршили наши непријатељи, освајачи, али први пут у историји Црне Горе били смо свједоци својеврсне истраге предака. Знамо како су то неумољиво радили, како су брисали имена својих предака славних српских витезова са породичних гробница и како су отворено кривотворили нашу историју. То је необјашњиво здравом уму и ми смо одлучили да овом изложбом подсјетимо људе широм српских простора, али прије свега у Црној Гори, ко су наши преци и ко је обликовао и стварао нашу историју – казао је Дубак.
У име организатора,обратио се др Момчило Вуксановић, предсједник Управног одбора Конференције српских националних организација из земаља региона истакавши да изложба “Тако су говорили наши преци”, веома важна за очување српског националног идентитета и постојања у Црној Гори.
вом изложбом покушавамо да покажемо да све оно што се говорило када је у питању српски народ у Црној Гори да није било тачно и да је дошло до фалсификовања очигледних чињеница које несумњиво говоре да је српски народ у Црној Гори један поносан народ који који чува свој идентитет и који се никада неће одрећи од тога. Ова изложба је настала у времену када смо размишљали како да својим активностима допринесемо попису становништва у чијој је функцији и била, чисто да се наш народ увјери да су сви наши великани оставили своје завјете да смо везани за православну вјеру и српски идентитет, и да су нам светиње ћирилично писмо и српски језик– казао је, између осталог, Вуксановић.
Према најавама организатора изложба „Тако су говорили наши преци“, биће наредних дана представљена публици у Зети, а затим и у неколико градова у Републици Српској.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!

dobrila

ДОБРИЛА КУКОЉ, ПРЕЖИВЈЕЛИ ЛОГОРАШ ЈАСЕНОВЦА: Доња Градина – највећи град мртвих!