Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Прослављени српски глумац, редитељ и продуцент Радош Бајић и Милош Биковић били су главне звезде отварања 46. Међународног филмског фестивала у Москви. Бајић је у главни град Русије дошао као члан жирија на позив Никите Михалкова да изабере с колегама најбоље филмове, а Биковић се за награду бори с остварењем “Баук” редитеља Горана Радовановића.

После 20 година поново сам у Москви, и мој основни утисак је да сам фасциниран. Величанствен град, блиста и дању и ноћу, чист и уредан, у којем су историјски споменици и културно наслеђе доминантни, а људи нормални, пристојни, културни и обучени по европским стандардима, возни парк, рекао бих, бољи него у Вашингтону. Нема ни назнака било каквих тензија и угрожене безбедности. Фестивал је одлично организован, огромна је посећеност, гламур и, рекао бих веома, добра селекција филмова. Као члану жирија, по правилнику који сам потписао, није ми дозвољено да говорим о филмовима, али могу да кажем да је синоћ приказан филм “Баук” колеге Горана Радовановића, који је лепо примљен. Веома велики интерес влада за “Хероје Халијарда”, који ће имати пет фестивалских пројекција, а вечерас је прва у велелепном здању Филмског центра Русије, који се налази у срцу Москве. “Халијард” није у такмичарском програму јер је претходно имао интернационалну премијеру на фестивалу у Талину новембра прошле године, могуће да је то разлог што ми је указана част да будем члан стручног жирија – јер селектори овде нескривено говоре да су одушевљени нашим филмом.

Фестивал се одржава од 19. до 26. априла и за награде ће се борити филмови Немачке, Ирана, Аустрије, Турске, Румуније, Мексика, Русије и Србије. У жирију су и редитељ и продуцент Фридрик тор Фридриксон са Исланда, сценариста Игор Волошин из Русије, редитељ Хусеин Карабеј из Турске, глумица Елена Љарова из Русији и редитељка Гулнара Сарсенова из Казахстана. Публика ће у ревијалном делу програма моћи да погледа филм “Хероји Халијарда”.

Веома сам изненађен да се не осећа никаква острашћеност у односу на “Халијард” у контексту теме коју обрађује, која је колико српска толико и америчка… То потврђује и чињеница да ћу данас имати једносатни интервју за Националну руску телевизију. Једном речју, морам да признам да све ово у оваквом обиму, квалитету и емпатији нити сам очекивао, нити претпостављао, уз факат да готово сваки руски човек са којим са имао комуникацију са огромним пијететом и поштовањем говори о Србији и о братском пријатељству са нашим народом – закључује Бајић.

извор: сербиантимес

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПОНИЖАВАЈУЋЕ: ПЕС се договара са Хрватском око Јасеновца, за Сребреницу нијесу звали Београд!

ЦРКВА, СРБИЈА И СРПСКА: Никада нећемо прихватити независно Косово!

ЗАШТО СЕ СВЕ ОВО СРБИМА ДЕШАВА: Долази Јованка да опали Титу шамарчину!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

krstewe

МОНАРХИЈА: Крштена принцеза Марија!

srebr

ВУК КОВАЧЕВИЋ: Имају и Срби мајке Сребренице!

aleksandar-vucic-8-670x447

ШТА САД, МОНТЕНЕГРИНИ ОЧЕКИВАЛИ ПРЕТЊЕ ОД АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА: Предсједник Србије сааопштио да нема шта да саопшти Црној Гори!

mandic-6

АНДРИЈА МАНДИЋ ИЗ ДОЊЕ ГРАДИНЕ: Учинићемо све да се не подржи Резолуција о Сребреници и да се ДПС не врати на власт!

igre

УЛЦИЊ: Одржане васкршње игре!