Насловна Почетна Муфтија санџачки Кујевић приговорио спорном закону: Вјерска имовина вјерским заједницама

Муфтија санџачки Кујевић приговорио спорном закону: Вјерска имовина вјерским заједницама

Није добро што ће одређени верски објекти постати државно власништво, имовина верских заједница треба да остане у њиховој трајној својини, каже муфтија санџачки хафиз Абдуррахман ефендија Кујевић.

Коментаришући Закон о слободи вероисповести, који је усвојила Скупштина Црне Горе, Кујевић истиче да је „међуљудске односе веома важно регулисати кроз праведна и добра законска рјешења“, те да верски објекти не треба да постану државно власништво, већ да имовина треба да остане у трајној својини верских заједница.

Вјерска питања су најосјетљивија област и зато је потребно да држава има најсензибилнији однос према томе. Закон о слободи вјероисповијести, који је изгласан прије неколико седмица у Парламенту Црне Горе, има добрих рјешења, али у исто вријеме постоје чланови тог документа са којима се ми у Муфтијству санџачком не слажемо. Није добро што ће одређени вјерски објекти постати државно власништво. Много је праведније и боље да сва имовина вјерских заједница остане у њиховој трајној својини. Такођер је чудан члан гдје се од вјерских заједница тражи да прије избора својих поглавара на повјерљив начин обавијесте Владу о именима кандидата. Овим се јасно крши основно уставно начело одвојености државе и вјерских заједница, истиче муфтија Кујевић.

Он истиче да је било гледати и слушати протеклих дана неодмјерено понашање одређених политичара и пријетеће изјаве које повлаче кривичну одговорност.

Такве изјаве су изазвале загријавање тензија међу грађанима, па су се на скуповима широм земље могле чути шовинистичке и ратнохушкачке пјесме које смо слушали деведесетих година прошлог стољећа, а које су резултирале бројним злочинима и геноцидом над Бошњацима, наглашава он.

Без обзира на то, муфтија Кујовић сматра да је добро што је Црна Гора кренула путем правног и политичког уређења друштва у којем ће се сви грађани и народ осећати равноправно.

Ми се нећемо мијешати у српско-црногорски сукоб, већ ћемо прије свега водити рачуна о интересу ислама и исламске заједнице, нагласио је он.

Муфтија Кујевић је раније изјавио за медије да је јавност узнемирила могућност да имовина Исламске заједнице може постати власништво Црне Горе.

Извор: Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Донације: Помогните рад портала „СРПСКА24“!

Портал "Српска24" ради са скромним средствима. Народски речено - крпи се! Пошто порталу предстоји обнова годишњих интернет и осталих претплата позивам читаоце који сматрају...

Гренел: И Албанци за Трампа!

Специјални представник Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел објавио је на Инстаграму да је у Детроиту разговарао са пословним и верским...

Упокојио се митрополит Амфилохије, сахрана у крипти храма у Подгорици 1.новембра!

Драги оци, браћо и сестре, Уочи спомена на упокојење Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, јутрос у 8.22 часова, након примања Свете...

Амфилохију!

Пише: Иван Милошевић Било је то прије 37 година. На таласима егзистенцијализма, посебно Серена Кјеркегора, са Философског факултета у Београду, стигао сам на Богословски факултет...

Кривокапић: Договорена влада!

-На данашњем састанку лидера побједничких коалиција потврђен је наш ранији договор о избору експертске владе коју ће подржати три коалиције које су побиједиле на...