Насловна Вијести Хроника Мука режима: Здравко Касалица због малтретирања штрајкује глађу!

Мука режима: Здравко Касалица због малтретирања штрајкује глађу!

Брачни пар Здравко и Македонка Касалица синоћ је, уз прекиде, саслушаван десет сати, након чега је обома одређено задржавање до 72 сата. Председника Синдиката Војске Црне Горе и његову супругу адвокатицу Специјално државно тужилаштво (СДТ) сумњичи за прање новца.

Око поноћи, Здравко Касалица је ступио у штрајк глађу, казао је правни заступник Касалица, адвокат Владан Бојић.

-У пола пет јутрос је завршено саслушање колегинице адвокатице Македонке Касалице, а претходно око један сат председника СОВЦГ Здравка Касалице. Уз прекиде трајало је 10 часова, саслушавање и испитивање порекла заједничке имовине супружника Касалица стечене за 30 година брака, рекао је адвокат Бојић.

Објаснио је да је СДТ на тај предмет ставио ознаку службене тајне, али да остаје при свим ранијим тврдњама и томе да су његови клијенти невини. Адвокат Бојић казао је и због чега је Здравко Касалица синоћ одвођен у Ургентни блок Клиничког центра.

Здравку није позлило због њега самог, већ због стања његове супруге кад је у паузи, у ходнику чуо да је она у суседној просторији. Упорно је тражио и молио да му се омогући да јој приђе тек на корак близу и изрази речи утехе и све то у присуству свих, али му је то онемогућено и изреком забрањено. Строго процесно гледано, то се може и тако протумачити и таква ‘врста забране’ изрећи, али се коси са минимумом хуманости. То је био искључив узрок због којег је Здравку позлило и зато је након поноћи изјавио да ступа у потпуни штрајк. И без хране и без воде, све док не пусте његову супругу да се брани са слободе. Прекинуће штрајк и пристаће да он остане у притвору колико год СДТ жели, само под условом да његова супруга буде кући, односно да мајка буде са сином, рекао је Бојић.

Адвокат истиче да је Касалицу покушао да одврати од штрајка и упозорио га да му то може озбиљно нарушити здравље и живот.

-Али није вредело. Само се трипут прекрстио и остао при својој одлуци. И специјални тужилац је пробао да га одврати, али узалуд, остао је при својој одлуци. Он сматра да је посреди одмазда министра одбране, путем апарата извршне власти, и да због његових општепознатих ставова и привржености Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве не уплићу у прогон и тортуру његову породицу, неспорно пристајући да се погром врши над њим, да он буде и овако третиран и овако прогоњен, казао је Бојић.

Адвокат истиче да због означавања тајности предмета не може износити више детаља.

Не видим у оном што се Здравку ставља на терет, баш никакво кривично дело, чак никакав прекршај, а камоли дело за успостављање надлежности СДТ. Све то уз претерано грубо задирање у сферу приватности и правне установе брака какав овдашња традиција али и правни живот познаје као и друге правне установе – заједничке имовине супружника. Овако ‘скована прекриминализација’ није ми никако, ни логички, ни правно појмљива. А што се тиче колегинице, адвоката Македонке Касалице, СДТ је овим ‘концептом конструктом’ – отворио нову ‘велику тему’ пореског третмана адвоката уопште, баланса са интересима и правима клијената, адвокатске тајне, привилегије поверљивости и унедоглед. Због оваквих конструкција не очекујем позитиван исход ни по жалби због решења о задржавању али и надаље. Наиме, овај концепт изискује преиспитивање и доказивање комплетног живота уназад, (овде 30 година) односно начина стицања заједничке брачне тековине и самог порекла имовине. Због свега наведеног не верујем да овакав пројекат може уопште опстати. А ако се на њему већ инсистира, онда се мора кренути неселективно и то од оних најбогатијих па надоље. У супротном, право ће бити преображено не само у најгору неправду, него ће постати ‘маска’ за арбитрерност и спровођење самовоље разних центара моћи путем извршне власти. Право ће постати ‘неправо’ . То правна цивилизација неће допустити да остане, јер би отишла у бестрага, казао је Бојић.

Здравко Касалица инспекторима је прексиноћ тражио да му не малтретирају породицу, истичући да зна да их хапсе по наређењу министра одбране Предрага Бошковића који им се свети због подршке Митрополији црногорској-приморској, а не због пропуста његове супруге јер их она није ни починила.

Извр: Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

„Српска24“ поново у акцији крајем недјеље!

Опозиција је коначно дошла до оптималног уједињења, а српске странке су се окупиле око савеза "За будућност Црне Горе" (ДФ, СНП, Права ЦГ и...

ДПС тумачи на буџету УДБЕ: Шта је митрополит мислио, а није смислио, рекао, а није саопштио!

Пише: Иван Милошевић ДПС-овски портали потрудили су се да на свој начин протумаче политичке поруке из јучерашњег интервјуа митрополита Анфилохија. Непристојно је и безобразно да...

Митрополит Иларион: У Црној Гори се не напада Српска Црква него цјелокупно православље!

-Сви који раде против Цркве директно иду против свог народа, рекао предсједник Одјељења Руске православне цркве за спољне цркве везе Митрополит волоколамски г. Иларион...

Морт и ријека: Открићемо ко је замутио Тару!

Директор Директората за заштиту животне средине у Министарству одрживог развоја и туризма (МОРТ) Ивана Војиновић саопштила је да су од Управе за инспекцијске послове...

Нова српска демократија утврдила изборну листу: У првих 10 шест нових људи, Мандић 81!

Предсједништво Нове српске демократије одржало је данас сједницу на којој је утврдило посланичку листу НСД у оквиру ДФ-а и коалиције За будућност Црне Горе.  Прво...