Насловна Политика Морт и ријека: Открићемо ко је замутио Тару!

Морт и ријека: Открићемо ко је замутио Тару!

Директор Директората за заштиту животне средине у Министарству одрживог развоја и туризма (МОРТ) Ивана Војиновић саопштила је да су од Управе за инспекцијске послове затражили да хитно упути водопривредне и еколошке инспекторе, како би се утврдило како је дошло замућења Таре прије три дана. Она је демантовала све информације да УНЕСЦО ставља Тару или Национални парк Дурмитор на тзв. црвену излазну листу.

Наводећи како су слике са Таре прошлог петка потресле грађане Црне Горе, али и региона, Војиновић је саопштила да су одмах по пријави случаја упутили писани захтјев Управи за инспекцијске послове, захтијевајући да на терен хитно упуте водопривредну и еколошку инспекцију, како би се утврдило које су активности довеле до загађујућих супстанци.

Тражили су да се утврди који је субјекат довео до таквог стања, те да ли је до екоцида дошло усљед кршења закона и стандарда или можда грубом непажњом.

Ми данас очекујемо да добијемо обавјештење од Управе за инспекцијске послове. Ми јесмо током викенда били у телефонском контакту са инспекторима, али док не дођемо до званичног извјештаја инспектора не би било одговорно да о томе говоримо, појаснила је Војиновић.

Најбитније је, како је појаснила, да се предузму мјере на отклањању замућења Таре.

-Било које лице које је довело до тог замућчења је у обавези да, кад дође до штете, одмах предузме мјере отклањања штете. То значи да се ниво квалитета воде мора вратити на ниво прије настанка штете, рекла је Војиновић.

Истакла је, међутим, и да морамо бити свјесни да сваки захват који се дешава у простору носи ризик стварања негативних утицаја на животну средину. Коментаришући оцјене појединих НВО да је до замућења дошло усљед градње малих хидроелектрана, те прве дионице аутопута, Војиновић је рекла ће инспекција ревносно утврдити узрок који је довео до инцидента.

-Ми цијенимо рад и залагање НВО, они су негдје први на терену који и сугеришу кад дође до поремећаја, али дозволимо ипак да надлежни одраде свој дио посла и да обавијесте јавност шта се заправо десило, рекла је Војиновић.

На питање постоји ли бојазан да због екоцида Тара буде уврштена на црвену листу УНЕСЦО-а, она је рекла да имају добру комуникацију са њима.

-Ми настојимо да имплементирамо све врло строге препоруке за очување Националног парка Дурмитор, рекла је Војиновић.

Извор: РТЦГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Кнежевић: Неистина да смо одбили Кривокапића за мандатара, Дритан би пола владе и да Срба нема!

Један од лидера ДФ-а Милан Кнежевић казао је за "Борбу" да је брутална неистина да су они одбили да Здравко Кривокапић буде мандатар. -Тражимо појашњење...

Данас сједница новог парламента

У Подгорици ће данас бити одржана конститутивна седница новог сазива Скупштине Црне Горе, на којој би требало да буду изабрани председник и потпредседници парламента. Број...

Кривокапић: Дајте да градимо Црну Гору, четнике оставимо историји!

Носилац изборне листе „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић потврдио је за "Побједу" да је снимак, на којем се види да је био у...

Нова власт: Марифетлуци „Вијести“ и проклета Америка!

Пише: Иван Милошевић Ко је синоћ успио да се снађе и повеже шта је ко говорио и радио под Острогом приликом разговора о формирању нове...

Српска светиња понос Бугарске: Мошти краља Милутина чувају Софију!

У катедрали Света Недеља, смештеној у центру бугарске престонице Софије, од 1460.године до данас чувају се мошти Светог Краља Милутина Немањића, у историји познатог...