Насловна Почетна Митрополит Амфилохије писао посланицима: Не гласајте за закон који дискриминише цркву

Митрополит Амфилохије писао посланицима: Не гласајте за закон који дискриминише цркву

-Овако формулисан Предлог закона о слободи вјероисповијести не заслужује да буде разматран у Скупштини Црне Горе, те вас позивамо да својим учешћем не дајете легитимитет расправи и гласању о овом акту или да гласате против њега, ако, ипак, разум не превлада, па дође до гласања о њему, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у писму које је доставио посланицима Демократске партије социјалиста (ДПС), Социјалдемократске партије (СДП), Социјалдемократа (СД), Бошњачке странке (БС), Хрватске грађанске иницијативе (ХГВД, Форце и Либералне партије (ЛП).

Амфилохије је упозорио посланике да је предложени закон у функцији политички недопустивих притисака на Цркву.

Истовјетна писма митрополит је доставио и предсједнику државе, Владе, министрима правде и људских и мањинских права Милу Ђукановићу, Душку Марковићу, Зорану Пажину и Мехмеду Зенки.

-Након што смо Вам преко Вашег Клуба посланика, уз пропратно писмо, послали Примједбе Митрополије на Предлог закона о слободи вјероисповијести, који се налази у скупштинској процедури, обраћамо Вам се овога пута и лично са надом да нећете подржати тај Предлог закона који грубо дискриминише Православну Митрополију црногорско-приморску и друге епархије Српске патријаршије у Црној Гори, које је прије осам вијекова основао Свети Сава, први архиепископ српски. Истичемо да наша Црква не тражи и не очекује никакве привилегије и да нијесмо против припреме и доношења новог закона. Будући закон се мора припремити у активном и одговорном дијалогу Владе са црквама, вјерским заједницама и правним стручњацима, у складу са обавезујућим нормама међународног права и Устава Црне Горе“, нагласио је митрополит.

Поручио је да су истински дијалог и неопходно усклађивање са Уставом и међународним стандардима овога пута изостали.

етаљна правна анализа је садржана у Примједбама које су послате Вашем посланичком клубу да не смијемо овом приликом изоставити чињеницу да ће се овај закон, прије и изнад свега, односити на нашу Цркву, што су јасно саопштили и највиши државни функционери, будући да је Влада Црне Горе 2011. и 2012. године закључила темељне уговоре са Римокатоличком црквом, Исламском и Јеврејском заједницом. Ми смо, такође, изразили жељу и званично смо обавијестили Владу да желимо да и са нашом Црквом закључи Темељни уговор са истим обимом права и обавеза, али Влада није исказала спремност и добру вољу да закључи уговор. Из тог разлога, процес припреме и доношења новог закона је додатно оптерећен кроз нарушену уставну равноправност цркава и вјерских заједница и дискриминацију наше Цркве, јер је, без икакве сумње, нови закон у функцији политички недопустивих притисака на нашу Цркву, упозорио је митрополит у писму.

Амфилохије је истакао да нови закон, уколико буде усвојен у предложеном тексту, у 21. вијеку уводи правни партикуларизам, правну ликвидацију стеченог и судски потврђеног правног субјективитета наше Цркве и конфискацију црквене сакралне и остале непокретне имовине у ад хок дискриминаторном поступку.

Ова чињеница нарушавања уставне равноправности вјерских заједница, коју ће овај закон, без икакве сумње, да произведе, захтијева посебну осјетљивост свих посланика, како оних православне вјере, тако и оних других вјера или невјерујућих, који неће на исти начин бити погођени оваквим законом. Понављамо Вам и у овом личном обраћању оно што смо већ јавно саопштили: овако формулисан Предлог закона не заслужује да буде разматран у Скупштини Црне Горе, те Вас позивамо да својим учешћем не дајете легитимитет расправи и гласању о овом Предлогу закона или да гласате против њега, ако ипак разум не превлада, па дође до гласања о њему, упозорио је митрополит.

Писмо је Амфилохије посланицима ДПС-а Бранимиру Гвозденовићу, Далиборки Пејовић, Марти Шћепановић, Петру Ивановићу, Марији Ћатовић, Андрији Николићу Мирсаду Мурићу, Ани Николић, Маји Бакрач, Халилу Дуковићу, Предрагу Секулићу, Суаду Нумановићу, Богдану Фатићу, Бранку Чавору, Александри Вуковић, Миодрагу Вуковићу, Луиђу Шкрељи, Филипу Вуковићу, Николи Ракочевићу, Нади Дробњак, Милораду Вулетићу, БранкиТанасијевић, Јованки Лаличић, Михаилу Анђушићу, Радулу Нововићу, Драгутину Паповићу, Сањи Павићевић, Милопгу Николићу, Звонку Вуковићу, Данијелу Живковићу, Момчилу Мартиновићу, Николи Дивановићу, Нели Савковић Вукчевић, Жани Филиповић и Нади Ненезић, затим посланицима Адријану Вуксановићу из Хрватске грађанске иницијативе, Нецаду Дрешевићу и Ервину Ибрахимовићу из Бошњачке странке, Генцију Ниманбегу из Форце, Андрији Поповићу из Либералне партије, те посланицима СД Ивану Брајовићу и Борису Мугоши.

Писмо је доставио и посланицима СДП-а Ранку Кривокапићу, Рашку Коњевићу, Џавиду Шабовићу и Драгињи Вуксановић Станковић.

Извор: Дан

Најновији чланци

video

УНЦГ или новинари о новинарима-Дан новинара: Повратак отписаних!

Дан новинара је за нама, а Српска ТВ је имала толико укуса да моју маленкост и Тихомира Бурзановића, предсједника Удружења новинара ЦГ, позове да...

Шта садржи четврти пакет мјера: За незапослене 100, пензионере 50 евра, туристички ваучери…

Агенција за заштиту конкуренције (АЗК) донијела је јуче рјешење да је нови четврти владин пакет помоћи привреди, вриједан око 163,4 милиона евра, у складу...

Оскрнављењ споменик Србима у Челебићу: Усташе не мирују!

У масовној гробници у селу Челебић налазе се посмртни остаци више од 400 Срба које су усташе заклале, убиле на други начин или су...

Марко-Бато Царевић: Све би их посмјењивао и то без чекања!

Градоначелник Будве Марко Бато Царевић казао је да ће централни догађај у овој години биће локални избори у Никшићу. – То је велики задатак који...

Претпоставке, РС и Црна Гора: Парама грађана Српске финансирана кампања ДПС-а у Црној Гори!

Пише: Небојша Вукановић Мило Ђукановић је на ванредном Деветом Конгресу своје Партије одржаном у Подгорици поново изабран за предсједника Демократске партије социјалиста Црне Горе, али...