Насловна Вијести Свијет Милтон: Припреме за оснивање Канадско-српског савеза

Милтон: Припреме за оснивање Канадско-српског савеза

Активности на оснивању Канадско-српског савеза, биће интензивиране како би се са оснивачком скупштином, у наредном периоду, у потпуности створиле све формално-правне претпоставке за дјеловање кровне организације, закључено је на припремном састанку одржаном у порти манастира Светог Преображења Господњег у Милтону, који је и сједиште Епархије канадске.

Састанку је присуствовао и амбасадор БиХ у Канади Марко Милисав који је истакао значај слоге, синергије и повезивања дијаспоре у Канади и пренио подршку овој иницијативи од руководства Републике Српске. Канадско-српски савез као кровна организације ће окупљати најзначанија удружења и појединце српске дијаспоре у Канади као и Канађане пријатеље српског народа, наведено је у саопштењу са овог скупа.

Представници више од 10 удружења српска дијаспоре у Канади сагласили су се да је ова иницијатива веома важна за бољи статус српске заједнице у Канади, као и боље повезивање са Србијом, Црном Гором и Републиком Српском.

Члан Извршног одбора Канадско српског савеза у оснивању и предсједник Српске народне одбране, српског удружења које у Канади постоји и дјелује више од 100 година, Зоран Цвијетић изјавио је да постојање овакве једне организације сигурно може много допринијети на промоцији интереса Срба у Канади и Сјеверној Америци и да ће управо заједничко дјеловање кровне организације и појединачних чланица дати најбоље резултате.

У Канади постоји велики број српских удружења и организација које на разноврсан начин и са различитих аспеката промовишу српску културу, традицију и окупљају Србе у Канади.

То је веома позитивно и те организације ће и даље настављати свој рад и активности али веома је значајно да се формира и једна оваква заједничка платформа која ће омогућити да наша заједница буде јединственија, монолитнија и да када је потребно сви Срби и сви наши канадски пријатељи проговоре једним гласом и јединственим ставом. Тада се наш глас јаче чује и више уважава, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да су руководство Републике Српске, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, као и предсједник Републике Српске, Жељка Цвијановић, увијек давали велики значај српској дијаспори и да ће у том смислу институције Српске увијек подржати овакве иницијативе и активности.

Присутнима се обратио и Канађанин српског поријекла, Том Ракочевић, члан Парламента Онтарија, који са 14 милиона становника представља најмногољуднију, економски и политички најзначајнију провинцију Канаде, нагласивши да су Срби као појединци у Канади направили велике успјехе али да као заједница нису довољно афирмисани.

Срби који су у Канаду долазили у претходним деценијама и годинама, направили су велике успјехе у канадском друштву и данас су уважени у својим професијама као бизнсмени, инжењери, љекари… и поштовани чланови канадског друштва.

-Са друге стране као заједница смо имали терет предрасуда и негативне слике која је створена и ова организације је свакако начин да то исправимо и афирмишемо вриједности које нас везују са Канадом, наведено је у саопштењу.

Извор: Српска народна одбрана у Канади

Најновији чланци

Позадина захтјева за смјену Царевића: Бато ставио тачку на пљачку, Демократе стазама ДПС-а!

Позадина зхтјева за смјеном Бата Царевића, предсједника Општине Будва, налазе се у ДПС правилима по којима се будвански финансијски колач дијелио међу странкама на...

Анализе, црногорски диктатор: Уморан и сам у ектремизму и шовинизму!

Пише: Дејан Ђуровић Актуелни догађаји око устоличења митрополита Јоаникија у потпуности су оголили постојање читаве парадржаве која већ годину дана несметано функционише и на чије...
video

Њемачки посланик: Подржавамо криминалну банду на Косову!

Армин - Паулус Хемпел посланик из њемачке десничарске партије АфД, изазвао је праву буру у Бундестагу говорећи о Косову и саопштавајући да су Албанци...

Рогови у врећи, Демократе и УРА: „Експертска“ политика од четири одсто камен у врату Црне Горе!

Момо Копривица, потпредсједник Демократске Црне Горе, и Милош Конатар, потпредсједник Грађанског покрета УРА, гостовали су у емисији "Начисто" на ТВ Вијести и расправљали о томе да ли...

Тако то раде Срби: Док се на КИМ може само пјешке у Београду промовисана књига Куртијеве супруге!

Док траје напетост на административним прелазима Јариње и Брњак, због одлуке приштинског премијера, у Београду промовисана књига Куртијеве супруге. Реч је о књизи "Идеја слободе...