Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МИЛОШ КОВИЋ ИЗ “СРПСКЕ КУЋЕ” ПОРУЧИО: Срби да се ослоне на Србе и постану свјесни геноцида у Јасеновцу!

Историчар Милош Ковић изјавио је да су Срби у Србији, Црној Гори, Републици Српској упућени једни на друге и да је будућност српског питања одбрана идентитета, језика, борба против асимилације и неприхватање ревизије историје.
Ковић је нагласио да су Срби као народ одувијек жељели да одлучују о својој судбини.

Право на живот је да имамо државу. Срби су рано разумјели да уколико буду подељени немају велике шансе да опстану – рекао је Ковић вечерас у Подгорици на академској трибини о теми “Српско питање у прошлости, садашњости и будућности”, у организацији Српског информативно-културног клуба “Свети Сава”.

Он је подсјетио да је историја Срба уједињавање и разједињавање, зависно од историјских догађања.

Данас свако има право да се опредијели, али се историја не може промијенити и мора се поштовати – рекао је Ковић и додао да нико не може мијењати историју Црне Горе као српске земље.

Он је нагласио да су Срби у Црној Гори литијама показали своју снагу и постојаност, додајући и да је Православна гимназија у Подгорици велики подухват.

Ковић је навео да је 20. вијек био вијек геноцида и сатирања српског народа од комшија и оних који су истог српског коријена, а да је разбијање Југославије отворило питање Срба који су се посљедњи одрекли живота у заједничкој, мултиетничкој држави.

– На Косову и Метохији се данас дешава класични геноцид, имамо стране трупе на територији Србије, уништење Срба. Косово је питање свих питања, а одрицање од њега је одрицање од наше прошлости – рекао је Ковић и додао да Срби не смију оставити и издати свој народ у јужној српској покрајини.

Ковић је истакао да је у Хрватској, након геноцида у 20. вијеку, на дјелу брутална асимилација Срба, која је присутна и у Сјеверној Македонији, гдје српски народ убрзано нестаје.

– Република Српска се бори за живот. Она никог не угрожава, а пројекат њеног гашења не престаје – рекао је Ковић.

Он је истакао да је геноцид над Србима највећа тема коју српски народ не треба да избјегава.

– Због свијести о томе у протеклом рату у БиХ није се поновио геноцид и Јасеновац – рекао је Ковић.

Он је указао да је за очување српског идентитета битна и ћирилица.

Јасно је шта се догађа са ћирилицом и коме она смета. Сваки окупатор је прво укидао ћирилицу као писмо. Одбрана језика, писма, историје, култура, економија, привреда, то су бестелесне силе које нам стоје данас на располагању – рекао је Ковић.

извор: ртрс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

МИТРОПОЛИТ ЈОАНИКИЈЕ СЛУЖИО ПОМЕН ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА: Срби страдали у логорима су свете жртве!

ГЕНОЦИД НАД СРБИМА: Прошло је 79 година од пробоја логораша у Јасеновцу!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!

мАКЕДОНИЈА2

ИВАН СТОИЉКОВИЋ: У Македонији Албанци владају и народ не питају!