Насловна Политика Милан Поповић: Смјена власти позитивна за сваког грађанина!

Милан Поповић: Смјена власти позитивна за сваког грађанина!

Милан Поповић, редовни професор подгоричког Правног факултета у изјави за портал Српске новине поводом актуелне изборне и постизборне ситуације у Црној Гори оцијенио је да је понашање лидера водећих опозиционих блокова веома демократско, грађанско и политичко.

Лидери опозиције и током предизборне кампање и током протекла три дана показали су да се јако добро сналазе у задатим и нимало лаким околностима, казао је Поповић на почетку разговора.

Он је додао да вјерује да се након јучерашњег “на неки начин међународног признања изборних резултата из Брисела представници Демократске партије социјалиста и њихови коалициони партнери неће усудити да иду у нешто лоше”.

Ипак, како је навео, са друге стране, треба остати опрезан 6. септембра за када је планирано окупљање њихових присталица на главном подгоричком тргу али и након тога. Разлог за посебан опрез Поповић каже да треба тражити у чињеници да је, како је истакао, ријеч о криминогеној и корумпираној политичкој групацији која не брани само власт него и своје животе након тридесетогодишње владавине.

-Најбољи лијек за ову ситуацију који побједничка страна треба да користи су мир и памет. На било какве провокације не треба одговарати на њихов начин него са миром, стрпљењем и памећу, казао је Поповић и додао да се на тај начин стиче и добија кредибилитет и на међународном и на унутрашњем плану.

Овом приликом Поповић је истовремено указао и на историјски значај смјене власти која се догодила у Црној Гори.

Смјена власти се догодила по први, не само у последњих 30 година, него од када Црна Гора постоји. Иако има још неких ружних облака и ризика, чини ми се да се ситуација прелама у правцу мирне и позитивне промјене. То ће свакако остати забиљежено као највећи догађај у историји Црне Горе. Веома важан догађај за читаво друштво и њене грађане без обзира на нацију и вјеру, нагласио је Поповић.

Он је изразио увјерење да ће се све окончати на миран начин упркос, како је навео, веома сложеном тренутку у којем се налазимо а који, између осталог, захтијева што хитније рјешавање тешке економске ситуације у којој се држава налази.

Када је ријеч о питању националног идентитета и дискриминације којој су дуже вријеме у Црној Гори изложени припадници српског народа Поповић је подсјетио да је и он током деведесетих година био међу онима који су прогањани и дискриминисани, због чега, како наводи, има посебан однос према том проблему.

Црногорци и представници других мањинских народа који су 90- тих година били прогоњени, репресирани и дискриминисани, међу којима сам био и ја, борили смо се за друштво у коме репресије неће бити. Нажалост, сада су припадници српског народа међу онима који су највише дискриминисани и из тог принципијеног разлога сматрам да никада и никако није рјешење да то данас буде представник неког другог народа, поручио је Поповић.

На крају је закључио да су “ у Ђукановићевој Црној Гори последњих година Срби били мета прогона због чега је он међу оним индипендистима који су солидарни са припадницима тог народа”.

Извор: Српске новине ( Ирена Миловић)

Најновији чланци

ДФ: Хроника пропасти 13-јулске награде, признање за средњошколског писца -хушкача на Србе!

Режим Ђукановића је и досад злоупотребљавао институт Тринаестојулске награде чашћавајући њоме своје вјерне полтроне за изузетне домете у слијепом слуганству и послушништву , али...

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...