Насловна Политика Медојевић: Добијамо слабу владу, је ли склопљен договор са ММФ-ом?

Медојевић: Добијамо слабу владу, је ли склопљен договор са ММФ-ом?

Влада Здравка Кривокапића је слаба, подржавају је само четири или три посланика црногорског парламента, неће имати стабилну већину у парламенту, казао је данас на конференцији за медије лидер ПзП-а Небојша Медојевић.

Ово је врло слаба влада, ово је влада у којој имате само Грађански покрет УРА и практично је подржавају само четри посланика, ако је и четири, јер смо видјели да посланик Срђан Павићевић (Цивис) баш нешто не подржава ову владу. Значи имате Владу са три посланика. Сваки законски предлог ове владе у парламенту биће преговори о влади јер нема стабилну већину од 41 посланика, навео је Медојевић.

Медојевић каже да је нова влада опасан експеримент.

Добили смо слабу владу, навео је лидер ПзП-а.

Одлазећа лада треба да кже да ли је направила договор са ММФ-ом. Ако је Влада то урадила то ће довести до експлозије сиромаштва и до великих проблема, рекао је данас Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене.

ахтијевам од Владе да одговори да ли је склопљен аранжман са ММФ. Какав је аранжман скопљен, који су основни елементи и да ли је уговорен програм штедње и шта значи тај програм штедње за нову владу. Јер је чињеница да ће грађани платити тај програм ако нова влада не буде дирала милијарде који имају Ђукановићи и тајкуни ДПС, казао је Медојевић.

Упитан да одговори одакле му информација о аранжману са ММФ, Медојевић наводи да “има и он своје изворе“.

Имам и ја своје изворе, са ММФ је било преговора и то је најавио министар финансија али да ли је направљен договор ми то не знамо…, примјетио је он. Навео је да такви уговори углавном подразумијевају “роловер кредите“. Он је навео да је забринут што мандатар и експерти нису изашли са никаквом идејом.

Не знамо да ли ће ова влада формирати робне резерве, увести своју валуту… Желим да подсјетим да је ДФ био за радикалан економски заокрет. Предлагали смо да се откупе сви пољопривредни производи, да се оснује једна банка за развој… Ми сад од економских инструмената немамо ништа него буџет и ако ММФ буде контролисао буџет значи да ће се рецесија наставити, казао је Медојевић.

Он је казао да је почетак овог проблема и разлика између ДФ и Владе су почеле када је Влада изашла са прогнозом да ће пад прихода од туризма бити 40 одсто.

Моја процјена је била да ће то бити најмање 90 одсто. Пад БДП сигурно ће бити око 20 процената. Грађани имате прилику да се увјерите ко је био у праву, Влада са хиљаду запослених или Небојша Медојевић и ДФ. Прогнозе које сам ја дао показале су се тачни, ја мислим да ће пад економије бити већи од 20 одсто, то значи да се комплетна економија смањила за 900 милиона евра. Смањили су се приходи компанија, мале компаније су у ризику од стечаја, између 20-30 одсто је угрожених радних мјеста. Плате око 40 хиљада запослених у трговини ће или бити смањене или угрожене у тим ланцима. Буџет је у озбиљњој кризи и кључно је питање какав је споразум Влада Душка Марковића склопила са ММФ. Да ли ћемо узети нове кредите и на њих платити камате… Само на камате ћемо идуће године платити 90 милиона евра. Или је Влада склопила аранжман са ММФ, а ако је склопљен онда је овај буџет договорен са ММФ. ММФ није хуманитарна организација, они ће наметнути врло оштар програм штедње, или смањивање зарада или отпуштање, повећање пореза… или све те мјера. Ако се економија смањила 20 одсто то је аларм за све, поручио је Медојевић.

Медојевић је поновио да ће подржати нову Владу упркос бројним критикама јер је, како каже, дао ријеч.

Најновији чланци

Мило Ђукановић: Еци, пеци, пец, потписао сам законе, еци, па на Уставни суд!

Потписао сам Указе о проглашењу закона након што их је Скупштина поново изгласала 20. јануара 2021. године. Дилеме које сам имао и због којих...

Ана Брнабић: Незгодно отићи тамо одакле сте протјерани!

Српска премијерка Ана Брнабић казала је да „има у виду“ позив црногорског колеге Здравка Кривокапића да посјети Црну Гору, наводећи да је незгодно посјетити...

Духовна герила: Сагоревање на друштвеним мрежама

Оскудним и формализованим маркетиншким језиком казаће се да је неки догађај „запалио друштвене мреже“. Нећемо рећи „новинарским језиком“, премда и њега карактерише једноставност и...

Клинички центар: Враћена „Косовка дјевојка“!

Иако је Клинички центар Црне Горе у фебруару 2019. године, преузео слику “Косовка дјевојка”, која је крајем 2016. године уклоњена из хола Ургентног центра...

Гојко Перовић: Ђукановић неуморан у прављењу подјела, не разумије цркву и историју!

Антицрквени тонови који су се данас могли чути са Конгреса Демократске партије социјалиста (ДПС) збуњују људе, свађају браћу и наносе друштвену штету, оцијенио је...