Насловна Почетна Марковић из земље чуда: Кампања свештеника диригована из Србије, зове Амфилохија до...

Марковић из земље чуда: Кампања свештеника диригована из Србије, зове Амфилохија до краја седмице!

Премијер Душко Марковић казао је да је разочаравајуће све оно што се у Црној Гори дешавало у посљедњих мјесец дана од усвајања Закона о слободи вјероисповијести у црногорском парламенту. То, како је рекао, није био само отпор закону, већ је све прерасло у обрачун са Црном Гором и њеним институцијама и правом да суверено држава одлучује о унутрашњим питањима.

Тај атак и невиђену пропаганду, носили су је актери унутар земље, али најдрастичније и најбруталније актери из сусједне Србије, рекао је Марковић.

Он је рекао да ће до краја недеље позвати митрополита Амфилохија на разговор.

За мене је дијалог неупитан и темељни принцип кад постоје разлике и неразумевања. До краја недеље ћу се званично обратити митрополиту са предлогом да разговарамо о страховима и заблудама. Спремни смо да дамо гаранције и страховима нема места, рекао је Марковић.

Немогуће је сада, рекао је, повући Закон о слободи вероисповести, али и да ће се до краја недеље званично обратити митрополиту Амфилохију за наставак разговора.

Паљење црногорске заставе у Београду је, каже, јасан однос о држави Црној Гори и њеном праву да суверено одлучује о унутрашњим питањима.

Он је оцијенио да период рада на закону није био кратак.

Није био ни пола године, ни годину, нити се о њему говорило само оних неколико дана пред Скупштину. Закон на раду почео је прије пет година, био је веома инклузиван. Сјећате се и јавних расправа широм Црне Горе, подсјетио је премијер Марковић.

Влада, каже, нема одговорности, те да су неутемељени приговори да није било прилике да се јавност упозна са законом. Митрополија, поновио је, жели да буде ван правног система Црне Горе.

Само сам ја по основу овог закона имао пет, шест разговора директно са митрополитом Амфилохијем и његовим свештенством, рекао је Марковић.

Наводи и да је током сусрета с митрополитом било дијалога, те да нијесу у питању били формални разговори. У кампањи која је долазила из Србије од стране званичника и опозиционих представника, те медијски притисак, на сцени је, каже била, скривена кампања против закона коју је спроводило свештенство Митрополије црногорско-приморске „на недухован начин“.

-У којем се пријетило православним црногорским вјерницима да не подржавају закон, да не стоје иза власти која га је предложила јер ће не само они, него читаве породице бити проклете и изопштене из православља, рекао је Марковић.

Говорећи о томе плаши ли се таквих порука и је ли му непријатно, премијер је рекао да има само осјећај чуђења јер не може да вјерује да реторика средњег вијека данас генерише понашања или сама појаве.

Марковић је поновио да нема узурпирања црквене имовине, нити било каквог атака.

ДПС, како је рекао, никад свој програм није везивала у односу на грађане који вјерују или оне који не вјерују: „У ДПС-у могу бити људи који прихватају програм рада партије и раде у интересу државе. У коју цркву иду, у ког бога вјерују, то је њихово неотуђиво право“.

Коментаришући ситуацију у којој држава у управном поступку докаже да је манастир или црква у њеном власништву, те шта се дешава са свештенством које је сада у том вјерском објекту, Марковић каже: „Раде што су радили и прије овог закона. Долазе, служе богу, раде вјерске послове, и комуницирају с вјерницима“.

Марковић каже да закон промовише слободу вјероисповијести, али на једнак начин за све вјерске заједнице у Црној Гори.

Пропаганда је, каже Марковић, да се законом дозвољава вјерницима ЦПЦ да користе те манастире и цркве у којима служи Митрополија: „То је нетачно. Ко је прочитао закон видјеће да закон дефинише једнакост свих вјерских заједница. Ми нијесмо издигли ниједну вјерску заједницу на прво мјесто, као што је случај са законом у Србији“.

Извор: РТЦГ

Најновији чланци

Полиција: Одлазе Баковић, Лазовић. Томчић…

Предлогом правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Управе полиције која ће бити достављена Влади на разматрање и усвајање, према сазнањима "Дневних новина", предвиђено је...

Емир Кустурица неће у САНУ: Не вјерујем у Сорошеву окупацију Косова и Метохије!

Прво: Тешка срца сам донио одлуку да се захвалим Одјељењу језика и књижевности САНУ на кандидатури за чланство у угледној установи и да, ево,...

Ко је овдје луд: Мајка Ивана Вуковића изабрана у судски савјет!

-Кад мајку потпредсједника ДПС-а изаберу у Судски савјет онда то није мијешање политике у судску грану власти, а кад парламентарна већина хоће да спроведе...

Заслужни ДПС умјетници кукају: Што је Мило дао нико не може да узме, ми смо под заштитом УН!

Културни ствараоци, умјетници и остали ДПС стручњаци, већ два мјесеца нијесу примили доживотне накнаде. Према објављеном списку они у добијали мјесечно између 750 и...