Насловна Почетна Мандић: Постали смо власт, али нијесмо остварили сан!

Мандић: Постали смо власт, али нијесмо остварили сан!

Ова вада је резултат компрмиса три коалиције које су побиједиле на изборима и ова вкада је доминантно по мјери најмањег политичког чиноца, колиције „Црно на бијело“, каже један од лидера ДФ-а, Андрија Мандић.

Јесте ли ви одсад власт или опозиција у Црној Гори?

– Ми смо власт. Били смо опозиција Ђукановићу, који је предводио један антисрпски и антиправославни безбожнички режим и радио све што је могао и против мога народа, и против моје државе, и против моје вере. Јучерашњим падом тог режима не могу рећи да сам опозиција него сам власт.

Иза вас су деценије борбе против режима Мила Ђукановића, били сте затварани, штрајковали сте глађу… Је ли ово што се сада дешава остварење вашег сна?

– Није. Ја сам реалан човек. Ја сам председник најјаче владајуће партије у овом тренутку у Црној Гори, која има највећи број посланика и подржава владу мандатара Здравка Кривокапића, али сан није остварен. Сан је подразумевао много више од овог што смо добили. Могу рећи да је ово потребан услов да бих себе представио влашћу, али не и довољан да бих рекао да је остварен сан.

Да ли је ова влада она за коју су гласали грађани Црне Горе?

– Није. Ова влада је резултат компромиса три коалиције које су победиле на изборима и ова влада је доминантно по мери најмањег политичког чиниоца, коалиције Црно на бело (предводи је Дритан Абазовић, прим. нов.), а најмање по мери наше коалиције, која је добила 135.000 гласова, то јест више од две трећине гласова парламентарне већине.

Може ли ова влада да крене у демонтажу Ђукановићевог система?

– Велика су очекивања, велика су народна надања од владе која долази после власти Ђукановића. Сигурно ће ова влада урадити нешто, посебно што се тамо неће налазити људи из ДПС, него неки други, па ће представљати одређени искорак. Али да ли ће урадити све оно што би урадио ДФ, политичари ДФ, који би направили радикалан раскид с досадашњим начином владања, потпуни дисконтинуитет са одлазећим режимом, који би привели к познанију права прве људе тог режима, отворили тајне досијее, лустрацију, мислим да неће. Толико не очекујем.

Дефицит буџета Црне Горе сада је већ виши од 300 милиона евра. Сада, пошто сте власт, питам вас да ли ће грађани Црне Горе зимус примати плате, пензије?

– Људи ће примати и плате и пензије. Постоји довољно простора да Црна Гора крене напред, зависи од тога шта ће урадити влада. Овде имате огромно богатство које је опљачкано од стране грађана и налази се на адресама људи режима, сама акција одузимања огромног богатства могла би да обезбеди миран и стабилан живот грађанима.

А хоће ли бити те акције?

– За то требају храбри и одлучни политичари, спремни да ризикују и властити живот у остварењу обећања датих грађанима Црне Горе на изборима 30. августа.

Јесу ли такви политичари сад у влади?

– Ево, да им дамо прилику. Мени овај састав владе није обећавајући, али да сачекамо, да видимо. Време ће показати да ли ће људи из ове владе урадити оно што би сигурно урадили политичари из ДФ-а.

Извор: Српске новине

Најновији чланци

Космет: Побједа „Српске листе“ у 10 општина!

Према прелиминарним резултатима локалних избора на Косову и Метохији, кандидати Српске листе победили су у свих десет општина са већинским српским становништвом. Други круг...

Требиње: „Дучићеве вечери поезије“!

Научно-књижевним скупом “Пјеснички дијалог с Дучићем” вечерас ће у Требињу почети “Дучићеве вечери поезије”. Овај скуп отвориће градоначелник Требиња Мирко Ћурић и предсједник Матице српске...

Сергеј Лавров: Обустављамо рад наше мисије при НАТО-у!

Русија ће од почетка наредног мјесеца суспендовати рад сталне мисије у НАТО-у након одлуке Алијансе да повуче акредитације осморо запослених у руској мисији, изјавио...
video

Четнички јубилеји, 78 година: Острошка трагедија, погибија Баја Станишића, комунистичка превара и иживљавање!

Припремио: Иван Милошевић Половином октобра 1943. године у манастиру Острог комунисти су ликвидирали, односно стријељали виђене и неке од првих људи четничког покрета у Црној...

Грађани и безбједњаци: Овце и вуци!

Пише: Иван Милошевић Рече предсједник Вијећа за националну безбједност да не може да су вуци сити и овце на броју! Истина, гје је то било...