Насловна Почетна Мандић: Подржаћемо Кривокапића, али тражимо да се исправи неправда према Србима у...

Мандић: Подржаћемо Кривокапића, али тражимо да се исправи неправда према Србима у Црној Гори!

Посланици Нове српске демократија (НСД) гласаће у Скупштини за нову црногорску владу, казао је лидер те странке Андрија Мандић, наводећи да је чудно да се 15 дана пред избор не зна ко су све чланови новог кабинета.

Мандић је казао да су из НСД-а више пута поновили да ће гласати за нову владу јер су се они а не неки други годинама борили за смјену вишедеценијске власти због чега је природно да она гласовима посланика НСД-а у Скупштини Црне Горе буде оборена.

Међутим, у овом тренутку имамо једну чудну ситуацију, да петнаест дана пред избор нове владе не знамо још ко су све чланови новог кабинета, рекао је Мандић у интервјуу агенцији „Мина“.

Он је казао да вјерује да ће убрзо сазнати ко су кандидати за министре полиције и одбране, а ко за потпредсједника, како би изјашњавање њихових страначких органа обухватило комплетан састав Владе мандатара Кривокапића.

Али, за нас је коначно рушење режима Мила Ђукановића важније од свега, па и од односа који је мандатар показао не само према Демократском фронту и НСД, него, усудио бих се рећи, и према другим странкама које чине нову власт, навео је Мандић.

Он је рекао да су представници НСД-а саопштили низ примједби на начин и методе како је састављана влада и да су се посебно бавили изненадним промјенама принципа везаних за њене унутрашње устројство, али да је то све иза њих и сада им предстоји да се одради конкретан посао што је једино важно. Мандић је казао да је велико народно очекивање од владајућих странака и нове Владе, посебно везано са побољшање квалитета живота, суочавања са прошлошћу и враћање осјећаја правде и правичности који је загубљен у времену власти аутократског режима Мила Ђукановића.

Зато ћемо сачекати и све видјети ускоро, а Влада ће врло брзо показати на који начин ће она радити свој посао. Ми очекујемо да то буде најбоље и у интересу свих грађана Црне Горе, навео је Мандић.

Према његовим ријечима, из НСД-а нијесу упућивали неутемељене критике, него су константно саопштавали предлоге. Мандић је упитао коме смета ако они који су годинама били на првој линији борбе против диктатуре желе да од своје Владе добију одговоре на она питања која су раније постављали Ђукановићевој власти.

Он је упитао зашто би некоме сметало да чује када ће и до којег датума бити суспендован Закон о слободи вјероисповијести у складу са народним захтјевима са литија. Мандић је упитао зашто би неком сметало да чује када ће и до којег датума нова Влада бити оспособљена, законодавно, организационо и кадровски да крене у борбу против корупције, организованог криминала и против организованог кршења изборног права.

-Зашто би неком сметало да се чује када ће и којег датума бити у потпуности сређен бирачки списак, да ли ће нова Влада предложити Скупштини закон о лустрацији, а ако хоће, до којег датума, упитао је Мандић.

Он је рекао и зашто би неком сметало да чује да ли ће нова Влада извршити отварање тајних полицијских досијеа који су вођени против честитих грађана ове земље, ако хоће, до којег датума.

Зашто би некоме сметало да чује да ли ће Влада вратити стечена права мајкама са троје и више дјеце, а ако хоће, до којег датума, до када ће и до којег датума Влада припремити списак судија, државних тужилаца, државних функционера и свих оних других из Система, који су новцем грађана Црне Горе решавали властита стамбена питања, навео је Мандић.

Он је упитао зашто би некоме сметало да чује да ли ће се попис становништа спровести на прољеће, када је и планиран и по методологији којом је рађен и претходни….

Много тога се налази пред новом владом, као и пред парламентарном већином која ће пажљиво пратити којом брзином и на који начин се реализују прокламовани циљеви, казао је Мандић.

Он је поручио да ће за НСД од посебне важности бити рад на исправљању неправде према српском народу.

Његов положај, стање у просвети и култури, одакле су долазили неки од главних напада на наше национално и духовно биће, пропорционалну националну заступљеност у органима државне управе, војсци, полицији, казао је Мандић.

Говорећи о односу НСД са Српском православном црквом (СПЦ) као и неспоразумима лидера Покрета за промјене Небојше Медојевићев са неким свештеницима, Мандић је одговорио да дјелује смијешно да данас у Црној Гори неко брани СПЦ од НСД-а. Он је казао да је НСД, као странка српског народа, органски, неодвојиви дио СПЦ и неко ко је, не само прошле године него и од свог оснивања, била на првој линији одбране СПЦ од њених многобројних непријатеља.

Дакле, нама је као и свим другим православним хришћанима потребна Црква, као што је Цркви потребна најјача владајућа странка која директно утиче на законодавство и укупни друштвени амбијент земље у којој функционише и дјелује СПЦ, казао је Мандић.

Он је рекао да је Медојевић, један од најдаровитијих и најспособнијих људи и да је дао огроман допринос на обарању аутократског режима Мила Ђукановића.

Дакле, један од оних политицара који су пресудно утицали да би данас били у ситуацији да уопште размишљамо о могућности стварања једног пристојног друштва, казао је Мандић.

Он је рекао да је Медојевић због одбране имовине, части и достојанства СПЦ допао и у затвор, а у парламенту и на другим мјестима, као национални Црногорац, изговорио неке од најљепших похвала за Цркву, митрополита Амфилохија и патријарха српског Иринеја. Мандић је казао да су Медојевић, његова породица, странка коју води, активно учествовали на величанственим литијама и да су због тога били предмет најгнуснијх напада острашћених режимских јуришника.

НСД и ја лично, увијек ћемо цијенити и поштовати своје савезнике и саборце, посебно оне са којима смо стајали у првим редовима Демократског фронта, јер смо са њима били заједно хапшени, пребијани, гутали сузавац и трпјели терор одлазећег режима, поручио је Мандић.

Он је рекао да су ПЗП и НСД различите политичке организације и да зато њихови ставови и оцјене знају да буду дијаметрално супротни.

Међутим, и када се не слажемо, хоћемо и зелимо да се поштујемо јер нас на заједнички рад упућује не само прошлост него и будућност. А први заједнички посао који треба ускоро да урадимо је избор нове Владе Црне Горе, поручио је Мандић.

На питање како види будуће дјеловање СПЦ, Мандић, који је присуствовао сахрани партијарха Иринеја, рекао је да је СПЦ „најзначајнија институција, и да ће она уз подршку свих то и остати, и поред свих ових тешких губитака које је претрпјела. Мандић је казао да је Иринеј био велики човјек, неко ко је мирио и окупљао свој народ, борац за вјеру и слогу.

Била је част познавати га лично, а он је знао да нас посавјетује и да благослови у неким кључним тренуцима за судбину нашег народа и Цркве у Црној Гори. То су људи, какав је био и наш блаженопочивши митрополит Амфилохије, који су оставили неизбрисиве трагове у животу и души народа, обавезујући нас да идемо њиховим путем и да испунимо њихове аманете, рекао је Мандић.

Најновији чланци

Владан Раичевић (ДФ): Дритан неће пасти!

Мислим да Влада 19. августа ипак неће изгубити повјерење. Један од највећих разлога за то је што извршну власт провјерава тренутно највећи губитник на...

Јуриш неопартизана из „Вијести“, „Побједе“, „ЦДМ“а: Пуцате, а рат одавно завршен или братска небратска хајка на четнике и цркву!

Пише: Иван Милошевић Јуче "Побједа", данас "Вијести" и "ЦДМ". Кажу - нон пасаран, ђаво ће проћи, али четници неће! Тема - скуп у Горњем Заостру,...

Управа полиције: Реговали након три минута, испалили око 20 метака!

Управа полиције поново се огласила поводом трагичног догађаја на Цеињу. Тврде да су на лицу мјеста били за три минута, да овим хитиним активностима...

Када предсједнику пишу: Телегрaм non grata!

На адресу кабинета Предсједника Црне Горе данас је достављено писмо предсједника Републике Србије Александра Вучића упућено предсједнику Ђукановићу поводом несреће на Цетињу у којој...

Херцег Нови: Патријарх Порфирије у манастиру Савина!

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије молитвено је присуствовао јуче, на празник Светих Макавеја Светој Литургији у манастиру Савина. Светом Литургијом началствовао је игуман манастира...