Насловна Почетна Мандић и Кнежевић позвали Албанце и Бошњаке на помирење: Превазиђимо подјеле прошлости!

Мандић и Кнежевић позвали Албанце и Бошњаке на помирење: Превазиђимо подјеле прошлости!

Лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић послали су предсједнику Бошњачке странке Рафету Хусовићу и лидерима Албанске листе Генцију Ниманбегуу и Нику Ђељошају допис у коме их позивају на отворени разговор за помирење и превазилажење проблема из прошлости. Они су навели да је дошло ново вријеме, слободније за све и да се због изговореног не дијеле и не удаљавају.

Као политички представници српског народа процјењујемо да је ово онај важни тренутак када је неопходно да отпочнемо отворени разговор о свему корисном за Црну Гору и наше народе у њој. Помирење за будућност, то је наша политика у коју вас желимо увјерити. Таква будућност тражи да покажемо зрелост коју ново вријеме захтијева, а помирење отвара врата за једну мирнију, стабилнију и демократскију Црну Гору коју сви желимо, наводи се у иницијативи коју су потписали Мандић и Кнежевић.

Они су навели да је ова иницијатива важна за истинско разумијевање, за међусобно поштовање, превазилажењу недостатака повјерења у политички процес и могућност искреног договора између српског народа са бошњачким и албанским народом у Црној Гори.

Сматрамо да народи Црне Горе треба да буду признати и равноправни, без обзира на бројност. Ми вас, као бивши режим, не видимо као средство за очување будуће власти, већ као истинске партнере у креирању будуће власти и у заједничком рјешавању свих нагомиланих проблема који су надвили над нашом Црном Гором, наводи се у иницијативи.

Двојица лидера су додали да не желе да искористе могућуност и тренутак у коме Срби у Црној Гори први пу послије много година могу да утичу на креирање друштвено-политичких кретања приграбе што више власт, већ да заједно са мањинским народима, у отвореном разговору, покушају да пронађу најоптималији модел суживота који ће се ослањати на традицији грађанских слобода.

Желимо да заједно водимо рачуна о привредној, вјерској, просвјетној и културној равноправности наших народа. Доста је наше друштво било подијељено на побједнике оне друге које су побједници свакодневно подсјећали да се осјећају пораженим, на оне који живе у привилегијама и већина наших сународника чији је живот испуњем бригом за пуко преживлање, на оне који су због вјере или националног осјећања трпјели тјескобу и неуважавање и оних којима је припадност власти све гарантовала, саопштили су Мандић и Кнежевић.

Предсједник Нове српске демократије и челник Демократске народне партије сагласни су и у томе да се ником не ускрати право, да сви грађани имају исте слободе како би се равноправно доказивали у животу.

Да нико не трпи зато што говори својим језиком, иде у своју цркву и џамију, исповиједа своју вјеру. У коначном, да нико не буде искључен из одлучивања о стварима битним за њихове животе само зато што припада нашим народима или не мисли као политичка већина. Демократије јесте уважавање воље већине, али није могућа без пуне равноправности мањина. И томе желимо да разговарамо, како да јачамо демократију, како да децентрализујемо јавне послове и цетрализам пошаљемо у прошлост свугдје гдје се то покаже потребним, сматрају они.

У допису назначеном за Хусовића, Ниманбегуа и Ђељошаја наводи се да би Мандић и Кнежевић жељели да разговарају у доброј намјери и искреној вјери да је пред њима пут сарадње, уколико га изаберу, да пред њима вријеме повјерења којег треба развијати, да је наш живот будућност дијалога и толеранције.

Наш договор треба да буде наш нови почетак и вјерујемо да он треба да буде на корист свима, на добро и свим другим народима у овој држави. Посвећени до краја свим вриједностима традиоционалне европске деморкатије и сваком напретку Црне Горе, остајемо увјерени у важност наших будућих разговора и искрено убијеђени у њихову корисност за све грађане. Овај нови почетак нашег дијалога, кога сами осмишљавамо и покрећемо у Црној Гори, вјерујемо да може добро послужити и свим нашим сународницима у региону, гдје се нашинароди додирују и живе једни са другима. Без било какве амбиције да било коме шта намећемо, тражећи и договарајући наше формуле заједништа шаљемо снажну поруку да помирење за будућност није вриједност која важи само за један простор и за једну државу, закључује се у писму Андрије Мандића и Милана Кнежевића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Данас је Лучиндан!

Српска православна црква и њени верници обележавају два празника, посвећена Светом апостолу и јеванђелисти Луки и Светом Петру Цетињском, који су, иако представници две...

Упокојио се митрополит Амфилохије, сахрана у крипти храма у Подгорици 1.новембра!

Драги оци, браћо и сестре, Уочи спомена на упокојење Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, јутрос у 8.22 часова, након примања Свете...

Амфилохију!

Пише: Иван Милошевић Било је то прије 37 година. На таласима егзистенцијализма, посебно Серена Кјеркегора, са Философског факултета у Београду, стигао сам на Богословски факултет...

Момчило Настасијевић: Траг

ТРАГ Чудно ли ме слободи ово чудније ли веза. Букнем у теби, врео се уливам, језа је ово, ох, језа. И траг путањама твој, па ме пали. А чудно застрепи срце, а...

Нова влада: Кривокапић ванземаљска интелегенција или …?

Пише: Иван Милошевић Упокојење митрополита Амфилохија у други план ставило је избор нове владе и састанак политичких лидера код Здравка Кривокапића. И то са правом,...