Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

МАНАСТИР ТУМАНЕ ПОСЈЕЋУЈУ ЉУДИ ИЗ ЦИЈЕЛОГ СВИЈЕТА: У недјељу пресвлачење моштију Светог Зосима!

Први сачувани записи о манастиру Тумане потичу из 16. века. Основан је у време пре Косовског боја као и многе задужбине Моравске Србије. Подигао га је Милош Обилић, у време кнеза Лазара. У недељу 16. јуна у манастиру Тумане, биће одржано пресвлачење моштију Светог Зосима.

Скривено место у подножју Голубачких планина које одише миром и спокојем и природном лепотом, вековима је сведок вере једног народа. Реч је о једном од најпосећенијих манастира на простору Србије.

-Народ је вековима волео и поштовао Туманску светињу, међутим, у ово ново време, Свети Зосим тумански и Свети Јаков, су се појавили као велики помоћници вернога народа, и људи то осећају и препознају, и по својој вери примају благослов у овој светињи, рекао је Високо преподобни архимандрит, Димитрије Плећевић, игуман манастира Тумане.

Око милион људи годишње прође кроз манастир. Међу њима су и људи из региона и целог света, а последњих годину дана, значајан је број посетилаца из Кине.

Прва помисао на Тумане су чудесна исцељења

-Заиста, свакодневно се сусрећемо са људима који желе да изнесу своја сведочења о благодати или исцељењу које су примили молитвана светих Зосима и Јакова у манастиру Туману. То је нешто што треба доживети, они нас просто повуку за рукав од мантије, замоле нас да испричају и са другима поделе своје сведочанство како би заблагодарили Богу, али и на одређени начин и упутили друге, који имају неку муку, бригу или проблем, да се обрате Богу и светитељима за помоћ, испричао је игуман Димитрије Плећевић у Јутарњем програму.

У недељу 16. јуна је пресвлачење моштију Светог Зосима у Туману. Обичај је почео 1936. године. Пошто је био прекинут после Другог светског рата, обновљен је пре седам година. Догађају обично присуствује више од 30.000 људи.

„Служи се Света литургија, мошти Светитеља се износе из кивота, пресвуку у нову одежду, делићи старе одежде се поделе верном народу на благослов, и ношене на рукама свештеника и вернога народа, мошти бивају пренете у древну испосницу у којој је Свети Зосим живео. И тамо, читавог дана остају отворено доступне да их народ целива. По неком неписаном правилу, тога дана Свети Зосим сатвори просто јесно од највећих чуда у години дана“, испричао је игуман Плећевић.

На дан манастирске славе 26. јула, ове године ће бити Сабор Светог аханђела Гаврила. То ће бити и обележавање стоте годишњице од зидања и освећења садашње Туманске цркве.

Празник светих Зосима и Јакова је 21. августа, а 20. октобра је десетогодишњица откривања моштију Светог Јакова, као и рада у обнови светиње. Тренутно се завршавају радови на конаку у оквиру којег ће бити и библиотека са 50.000 наслова, као и објекта који ће бити менза. Свакако, посетиоци имају много тога да виде.

На обали Туманске реке

-Сем манастирске цркве и порте, ту је прелепа гостопримница на обали Туманске реке где људи могу да се окрепе и послуже, каже игуман Плећевић и додаје да су за најмлађе отворени игралиште и мали зоо-врт. У густим шумама је древна испосница, пећинска црква у којој је живео Свети Зосим Тумански.

Братија и сестре манастира Тумане без паузе примају све посетиоце. Чувају десет крава, одржавају пастрмски рибњак, обрађује се земља, захваљујући људима који су манастиру уступили своју земљу.

Манастир Тумане је оживео читав крај, тако да има утицаја и на туристички развој. Игуман Плећевић каже да, после 630 година своје историје, манастир можда није никада био блиставији.

Како је манастир добио име

Народ вековима чува предање да је Милош Обилић ктитор манастира Тумана.

Предање говори да је нехотице, у лову, устрелио Светог Зосима.

-Када га је понео свом двору да му извида ране, на месту где се данас налази црква, Свети Зосим је узвикнуо – Ту ме мани и пусти ме да умрем. У знак кајања за нехотично убиство светитеља, на његовом гробу је војвода Милош Обилић почео да зида цркву. Кад је стигао до крова, гласници кнеза Лазара су дошли са поруком из Крушевца – Ту мани задужбинуи дођи да идемо у бој против Турака. По том двоструком – ту мани, манастир Тумане добија своје име, и народ га завршава после Косовског боја, испричао је игуман Димитрије Плећевић.

извор: ртс

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

РЕКОНСТРУИСАНА ВЛАДА, МОЖДА СЕ ИПАК КРЕЋЕ: ДПС-у смркло, осталима свануло!

РАДАН НИКОЛИЋ: Апсурдно је да Теа Горјанц буде заговорник процесуирања сплитске “Лоре”!

ЈАКОВ СЕ ПРОБУДИО, ДО САДА ЖИВЕО НА МАРСУ: Политичка трговина са Србима му није сметала да засједне у фотељу предсједника државе, данас је осуђује!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

Sjednica-SO-Niksic-Foto-RTNK-978x555

НИКШИЋКА ПОЛИТИКА: ДПС и сателити блокирали сједницу, стварају хаос и хоће револуцију – показали право комунистичко лице, сви који нијесу као они су фашисти!

BILEĆA

СРПСКА: У Билећи одата почаст царској породици Романов и донским кадетима!

novakkotor

СРБИН БЕЗ МАНЕ: Новак Ђоковић свјетске туристичке оазе замијенио Котором!

romanovi-naslovna-750x430

НИКШИЋ, СРПСКИ ГРАД: Дани породице Романов од 17. до 21. јула!

Srbi-za-Trampa-2024-Milvoki12

МИЛВОКИ И ДИЈАСПОРА: Срби за Трампа!