Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

ЛОШЕ ВИЈЕСТИ ЗА КОМУНИСТЕ: Италија одузела Титу орден “Витеза Републике”, одговоран за јаме у Далмацији!

ПАЛАТА председни­ка Републике Ита­лије саопштила је да маршал Тито није ви­ше витез републике.

Обја­шњење је да “одликовање истиче смрћу примоца”, али ово признање дуго је у Италији већ предмет полемика између партија десног центра, које су же­леле да га одузму бившем председнику Југославије, и левог центра, критича­ра тог предлога. Председ­ничка палата Квиринале је пресекла да су “одли­ковања повезана са живо­том примаоца и престају после њихове смрти”, па “маршал Тито није више носилац ’Витеза ордена великог крста за заслуге Републике Италије’, од­ликовања које му је до­дељено 2. октобра 1969. године.

Ситуација је јасна у вези са Јосипом Брозом Титом, шефом југосло­венских комуниста, одго­ворним за масакр у јама­ма, а који је био носилац одликовања од 1969, до смрти 4. маја 1980. годи­не – истиче се.

Сада треба видети да ли је ова одлука довољна да се стигне и до краја поли­тичких битака.

Ова историјска одлу­ка је без замерки, како са правне тачке гледишта, тако и са историјске – под­сећају посланици Демо­кратске партије (ПД) ле­вичарске оријентације, на Комисији за уставна пи­тања, јер Квиринале “ни­је донео одлуку већ само цитирао закон”, оставља­јући ту материју историји, и њеној интерпретацији, без да се сада политички инструментализује.

Партија премијерке Ђорђе Мелони Италијан­ска браћа изражава за­довољство што је “расплетено клупко”, под­сећајући на закон према коме почасти додељене за живота престају смрћу. Истовремено, већ дуже време десничари говоре о “диктатури маршала Тита” и нечему “не­раздвојном од етничког чишћења Италијана који су живели у Истри, Ријеци и Далмацији”.

ИМЕНА Тита и осталих налазе се и даље на званичном сајту Председништва републике, где остају као историјски доку­мент. “То је и праведно, пропшлост се не бришее. Било је то неко време када је Италија желела да истакне одређене личности. И то не треба да се заборави”, објашњава се.

– Губитком одли­ковања додељеног маршалу Титу чува се сећање на болну ус­помену италијанског народа на жртве у ја­мама и на прогон – ис­тиче се.

Подсећа се да се одлука не односи са­мо на Тита, већ и на “бившег румунског диктатора Николае Ча­ушескуа”, носиоца ис­тог одликовања, као и на Мобутуа Сесеа Секоа, бившег председника За­ира. И те почасти сад су неважеће.

извор: новости

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

НЕБОЈША МЕДОЈЕВИЋ: Нека се припреми, нека се припреми…!

ЗАБРАЊЕНЕ КЊИГЕ О ЧЕТНИЦИМА: Комунистима смета истина!

ПОЛАКОТЕ, ВРХ ДПС ПИРАМИДЕ: Ухапшени Катнић и Лазовић!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!