Насловна Политика Лакушић: Због пореза Вуковић да се извини грађанима!

Лакушић: Због пореза Вуковић да се извини грађанима!

Грађани Подгорице непријатно су се изненадили када су претходних дана уз рјешење за порез на непокретности, добили обавјештење о неизмиреним обавезама по основу пореза на непокретности, иако су своје обавезе измирили у законски предвиђеном року. У обавјештењу императивно стоји да су увидом у службену евиденцију Управе локалних јавних прихода утврдили постојање дуга по основу пореза на неокретности из ранијег периода. Уз то, припријетили су да ће у супротном предузети све законски прописане мјере принудне наплате. И на крају препоручују да се за ближе информације о износу дуга, грађани могу информисати у просторијама Управе.
Овакав однос Управе локалних јавних прихода према грађанима Подгорице је за сваку осуду. Показали су незабиљежену дрскост да неком које измирио обавезе пријете санкцијама, и приморавају га да у редовима чека испред Управе како би провјерио да није дошло до неке грешке, каже Зоран Лакушић, одборник ДФ-а у подгоричком парламенту.

Он додаје да иронија буде већа, у обавјештењу и рјешењу нигдје није истакнуто колика су дуговања и у којем времену су настала, као што то чине сва јавна предузећа у Подгорици.

Остаје нејасно да у времену дигитилизације и софтерских програма, Управа локалних јавних прихода у Подгорици ради на принципу како се радило прије тридесетак година. Технологија коју користе је застарјела, што је овај процес учинило неефикасним, и за резултат има малтетирање грађана и непотребно губљење времена. Управа локалних јавних прихода била је у обавези да пореском обавезнику на рјешењу искаже не само колики је тренутни порез, већ и дуговања и застарјели дуг. Ово још један од примјера неодговорности и неспособности градске управе на челу са градоначелником Вуковићем. Изгледа да запослени у Главном граду имају право на нерад, на незаконитост и на неодговорност. Апсурдно је да грађани својим новцем финасирају запослене у Главном граду да би се они према њима овако односили.
Очигледно је да градска управа не ради на побољшању одговорности и транспарентности у Управи локалних јавних прихода. Оно што важи за одговорно и ефикасно дјеловање сваке организације треба да важи и за Главни град и Управу локалних јавних прихода, а то је постојање јасне подјеле улога и одговорности, утврђене процедуре рада, планирање и обликовање услуга према потребама и захтјевима корисника, добра комуникација и задовољство корисника пруженим услугама, појашњава он.

Градоначелник Вуковић био је у обавези да креира могућности како би се обезбиједила услуга грађанима према њиховим потребама, како се овакве ствари не би дешавале у службама Главног града.

Очигледно је да запослени у локалној самоуправи исказују неспремност за унапријеђење рада и за постизање што већег нивоа у погледу транспарентности, одговорности и ефикасности у раду. Очигледно је да Управа локалних јавних прихода не користи модерне информационе технологије, успостављање електронске базе у циљу подизања квалитета рада, транспарентности и одговорности, која је у овом случају изостала. Транспарентна и одговорна локална самоуправа познаје стварне потребе и интересе својих грађана. Због тога градоначелник Вуковић је у обавези да обезбиједи информацију грађанима увијек и на сваком мјесту, а не да их приморава и држи сатима у редовима због неодговорности његових служби. Порески обавезници у Подгорици треба да се осјећају подједнако заштићени као што су то порески обавезници у другим ЕУ земљама и да уживају подједнак ниво својих грађанских права, сматра Лакушић.

Слањем оваквих обавјештења и рјешења, нужно се намеће да мора доћи до промјене свијести у погледу начина рада, улоге и одговорности запослених у локалној самоуправи у Главном граду.

Право грађана на правовремено информисање, није право које грађанима поклања градоначелник Вуковић, већ је оно њихово изворно право на којем се темељи систем локалне самоуправе. Локалне јавне услуге морају да буду што приступачније грађанину. Управа јавних прихода треба да омогући грађанима остваривање права и обавеза путем апликације, како би избјегли непотребно чекање и стрес, који доживљавају грубим и неодмјереним обавјештењима. Електронском комуникацијом нудила би се могућност ефикасне комуникације између грађана и Управе локалних јавних прихода. Позивам градоначелник Ивана Вуковића да се због непримјерног обавјештења администације на чијем је челу јавно извини грађанима, који се беспотребно исцрпљују по канцеларијама Управе локалних јавних прихода, чекајући у дугим редовима како би добили информације о износу дуга и да ли уопште имају дуговања, закључује Лакушић.

Најновији чланци

На ријекама Вавилонским: Презир у души прави пустош!

Пише: ђакон Павле Љешковић „Како ћемо пјевати пјесму Господњу у земљи туђој“ (137.псалам ) Док ђаци умилно поју стихове псалма, стојим код врата цркве Св. Георгија...

Милан Кнежевић: Коњи, магарци и сијено!

Посланик у Скупштини и један од лидера Демократског фронта, Милан Кнежевић је путем свог Тwиттер налога коментарисао вијест да је вијеће Вишег суда у...

Подршка гуслара каолицији „За будућност Никшића“

Легендарни гуслар Бошко Вујачић и један од најбољих гуслара млађе генерације, Марко Шћепановић, дали су снжну подршку коалицији "За будућност Никшића" и Марку Ковачевићу....

Виши суд; Миго, нека ти је срећно 97.000 евра!

Вијеће Вишег суда у Подгорици, донијело је рјешење којим се обустваља кривични поступак против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, који је у афери „Коверта“...

Представљамо: Нови (46) број „Гласа Холмије“

Према ријечима главног и одговорног уредника Горана Киковића из штампе је изашао нови број часописа за књижевност,историју и културу ''Глас Холмије'',који излази на српском...