Насловна Политика Лакушић (ДНП): Буџет Ивана Вуковића на респиратору!

Лакушић (ДНП): Буџет Ивана Вуковића на респиратору!

На основу одлуке о измјенама и допунама одлуке о Буџету Главног града Подгорице за 2020. годину, градска каса за ову годину биће лакша за око 4 милиона евра. Овај податак довољно говори да је опозиција приликом усвајања буџета за 2020. годину била у праву када је тврдила да буџет није добро планиран и да су поједине ставке нереално надуване. Прилив средстава у буџет ће у наредном периоду бити знатно мањи од планираног. Градоначелник Иван Вуковић је буџет за 2020. годину прогласио “историјским”, и на тај начин покушао да изађе из сјенке бившег градоначелника Миомира Мугоше. Зато се у ребалансу буџета надуваним цифрама зауставио на бројци од 89.600.500 евра, како би био изнад ребалансираног Мугошевог буџета из 2009. године који је износио 85.615.970 еура. Иако је буџет најављиван као “историјски”, ништа спектакуларно неће промијенити, а очигледан мањак пара у градској каси осјетиће грађани када су у питању капитални инфраструктурни објекти, каже Зоран Лакушић, члан предсједништва ДНП-а и одборник у подгоричком парламенту.

Основни разлог оволиког Вуковићевог буџета није резултат његовог рада, већ између осталог што се у 2020. планира изградња, како га је назвао, “пројекта вијека” – постројења за сакупљање и пречишћавање отпадних вода, за шта је предвиђено 21,1 милион евра.

Прва и основна карактеристика ребаланса буџета јесте да је он нереалан. Самим тим што је нереалан, градска власт троши оно што нема, и зато је приморана да се задужује. Ребаланс буџета се, барем према параметрима који су у фокусу, планирао аљкаво. Позајмице и кредити од међународних финансијских организација биће увећане чак за 1.775.000 евра, односно умјесто првобитно планираних 9.100.000 на 10.875.000 евра, што довољно говори да ће нас “вољени” градоначелник Вуковић још додатно задужити, што у тренутним околностима може бити доста скупо.
И поред економске кризе и препорука Владе нијесу смањени издаци за плате на начин како су то урадили многи градоначелници у другим црногорским градовима, већ их је градоначелник Вуковић повећао, што је недопустиво. Бруто зараде и доприноси на терет послодавца са 10.966.900,00 повећани су на 11.049.300 евра, односно трошкове за плате повећао је за 82.400 еура. Ребалансом је предвиђено да привредним друштвима и поред смањења буџета, умјесто 8.116.00 буде уплаћено 8.700.000 еура, односно 584.000 еура више него првобитно усвојеним буџетом. Највјероватније да градоначелник Вуковић у изборној години планира повећање броја запослених у тим предузећима, иако је највећи проблем јавних предузећа управо вишак запослених. Остаје нејасно како су успјели да средства пренешена из претходне године са 7.498.000, у ребалансу буџета повећају на 21.963.000 евра, односно 14.465.000 евра више. Само овај податак довољно говори и открива чудновату математику градских власти и неспособност да направе кредибилан буџет који неће бити мијењан сваки час, појашњава Лакушић.

Како се нерационално управља новцем грађана најбоље говори чињеница да се Главни град задужује преко 10.875.000,00 евра, а сваке године имамо приказ преноса неутрошених средстава из претходне године. Тако је и нацртом ребаланса презентовано да ће се из 2019.године пренијети 21.963.000 евра.

Док се из године у годину Главни град кредитно задужује и плаћа камату, а та средства не потроши, већ их преноси. А то значи да се не планира добро, као и да је Главни град привредне субјекте и грађане превише оптеретио и од њих узео више него што је требало. Надаље, капиталне донације у корист буџета Општине са 16.080.000,00, градоначелник Вуковић смањује на 3.970.000 евра. Забрињава чињеница да је капиталне издатке смањио са 53.047.470 на 48.607.050 евра, односно мање за око 4,5 милиона евра, што значи да ће бити мање инвестија и улагања у Главни град. Смањује средства, дакле, за капиталне пројекте, а на другој страин повећава издатке за плате, поручује он.

Приход од камата због неблаговременог плаћања локалних пореза са 350.000 евра повећани су на 380.000 евра, што довољно говори да градска власт злоупотребљава економску кризу и немогућност грађана да изврше на вријеме своје обавезе зарачунавањем камате. Такође, неопходне субвенције због настале економске кризе због коронавируса нијесу повећане, односно остале су на нивоу планираног.

Оно што забрињава јесте огроман дефицит од 32.148.000 евра, што довољно говори да су буџет и ребаланс некоректно планирани и да се на економски нерационалан начин обезбјеђује финансирање буџета. Након нереалног планирања расхода је да се приходи „надувају“ како планирани дефицит не би био велики. Од представника градске власти стално слушамо како је „градска каса у суфициту“ и како је то историјски резултат, а на другој страни имамо дефицит. Мјере градоначелника Вуковића у ребалансу буџета треба да су усмјерене ка рационализацији јавне потрошње, смањење високих плата јавних функционера, помоћ дјелатностима које су највише погођене пандемијом кроз веће ослобађање обавеза од локалних и других такси. Нажалост, овим вјештачким ребалансом градоначелник Вуковић штити своје личне интересе и интересе њему блиских сарадника. Сигурно је да до краја године дио грађана Подгорице неће имати адекватне услове за рад, па самим тим неће моћи ни привриједити, а Град ће имати још мање приходе. Самим тим буџет се неће пунити динамиком како је то исказано у нацрту ребаланса. Врло је вјероватно да ће се до краја године радити још један ребаланс буџета, јер овај није реалан по разним параметрима, закључује Лакушић.

Најновији чланци

Широм Црне Горе: Пливање за часним крстом!

За Часним крстом пливало се у Херцег Новом, Беранама и Бијелом Пољу. Први до Часног крста у Беранама допливао је Стефан Пајковић, пишу Беране онлајн. До...

Досљедно комунистички, СНП: Гласаћемо како партија каже!

Посланици Социјалистичке народне партије (СНП) гласаће у парламенту онако како одлуче партијски органи, поручио је лидер те странке Владимир Јоковић, наводећи да у СНП-у...

И то је могуће, Душко Кнежевић открио: О болници у Мељинама разговарао сам са Здравковом кћерком!

Власник болнице у Мељинама Душко Кнежевић вечерас је, током видео укључења у програм РТЦГ, казао је како је о ситуацији у тој установи разговарао...

Црни Здравко, шта је доживио: Дритан поднио захтјев за смјену владе!

Грађански покрет УРА предао је данас Скупштини Црне Горе иницијативу за изгласавање неповјерења Влади Здравка Кривокапића. Из ГПт УРА су саопштили да неће симулирати...

Квазиатеистичка дрека: Треба забранити емисије које промовишу комунизам – примјер доктора богословије Николе Маројевића!

Пише: Иван Милошевић Црном Гором се шири сплин комунизма, разлива се са екрана РТЦГ и "Вијести", захватио је стопостотни дио монтенегринске штампе, освојио срца дукљанских...