Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Књижевност: Награда “Меша Селимовић” припала Селимиру Радуловићу!

Награда “Меша Селимовић” за најбољу књигу 2023. године припала је у Селимиру Радуловићу за песничку књигу “Запис на стубу, јерусалимском”, у издању Лагуне, саопштили су данас организатори из компаније Новости.

На свечаности у Вуковој задужбини, новинар Новости Драган Богутовић је рекао да је велики жири састављен од 59 књижевних критичара, теоретичара и књижевних историчара у конкуренцији више од 80 наслова изабрао Радуловићеву књигу доделивши јој највише – 28.

Радуловић се, као 36. добитник награде “Меша Селимовић”, захвалио “колегама, критичарима и писцима, који су у ‘Запису на стубу, јерусалимском’ препознали онај вишак смисла који их је усмерио да дају свој глас”.

“Радостан је и пун части овај трен кад стајем под Мешину књижевну заставу”, рекао је Радуловић, директор Библиотеке Матице српске и аутор 12 песничких књига, попут “Последњи, дани”, “Дванаест” и “Извештај из земље живих”.

У свом обраћању, Радуловић је приметио да је “песма, као и молитва – дисање”, да чине човека живим и могу се назвати “очима и крилима душе”.

“Песма, као и молитва, није ствар припреме, усредсређености, већ дар, Очев. Она није мерљива уделом песничког напора. Песник може бити спреман за песму, али је питање да ли је то довољно, Јер ништа не бива, као и у случају молитве, без благослова, Очевог”, истакао је песник.

Како је најављено, Радуловићу ће награда компаније Новости која се састоји од плакете, рељефа са ликом књижевника Меше Селимовића (1910-1982), повеље и новчаног износа бити уручена у марту на Косанчићевом венцу.

На другом месту, по гласовима жирија је био Слободан Јовић са књигом “У кострети” и 19 гласова, следи Ненад Шапоња и “Психологија гравитације” са 18 гласова, “Начертаније” Матије Бећковића је добило 12 гласова, а “Види, види” Слободана Зубановића 11 гласова, навео је Богутовић.

Извор: РТВ Војводине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ПРИЧЕ ПОКРАЈ ПУТА, ДАРКО ПРЕЛЕВИЋ: Сплав Медузе!

ИСТОЧНО САРАЈЕВО: Срби Српске и Црне Горе имају чврсте братске везе!

ДОК ЦРНОГОРСКИ КОМУНИСТИ ПЛАЧУ: У Сарајеву нико не гледа “Битку на Неретви”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!