Насловна Спорт Књиге: ”Лауреати црногорског спорта”

Књиге: ”Лауреати црногорског спорта”

Недавно је из штампе изашла најновија књига из популарне вишетомне едиције ”Лауреати Црногорског спорта” за 2019. годину, у издању Црногорске спортске академије и „Завичаја“ из Даниловграда. Црногорски спорт и спортска литература овим ексклузивним дјелом богатији су за још једно у низу, велико остварење, које на оригиналан и јединствен начин широј јавности представља највећа достигнућа црногорског спорта.

Аутори Лауреата црногорског спорта, јединственог издања о црногорском спорту су проф. др Душко Бјелица, професор Факултета за спорт и физичко васпитање из Никшића, Здравко Гавриловић, спортски новинар и публициста и Тодор Брајковић, спортски новинар дневног листа Дан.

Посебно поглавље у овом издању чине студентска универзитетска такмичења и активности на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета Црне Горе.

Аутори су у овом најновијем издању Лауреата, посебан акценат дали на међународна спортска такмичења, постигнуте резултате и освојена признања наших спортиста и репрезентација у 2019. години. Пажњу су завриједила и државна првенства, посебно у оним спортовима гдје наши такмичари биљеже успјехе, освајају медаље, и гдје су препознати по пажњи коју поклањају у раду и такмичењима и раду са младим. Представљене су државне репрезентације на међународној сцени, такође клубови и појединци, као најбољи промотери домаћег спорта, који су својим резултатима дали печат и тако обиљежили ову 2019. годину.

Прве странице ”Лауреати Црногорског спорта” доносе традиционалне изборе најбољих спортиста Црногорског олимпијског комитета и Удружења спортских новинара Црне Горе, који су ове године једнодушно признање додијелили младом Мариу Хоџићу, каратисти Омладинца из Подгорице. Хоџић је ове године био заиста најуспјешнији и није било дилеме око избора и додјеле највећег признања. Традиционални избори најбољих спортиста у спортским савезима су наставак приче о лауреатима. Након тога, у другом дијелу слиједе избори најбољих по општинама, а наставља се портретима најбољих спортиста, након чега слиједе резултати наших репрезентација и спортиста, освајача медаља са највећих такмичења. Ту су приче о државним такмичењима, рекордима, првацима, али и универзитетским, школским такмичењима и другим спортским манифестацијама које су обиљежиле 2019. годину.

Ни 2019. година, као ни двије претходне године није била успјешна за црногорски спорт, јер су изостала одличја наших спортиста и репрезентација са великих европских и свјетских такмичења. Марио Хоџић, каратиста подгоричког Омладинца потрудио се да ова година не остане у сјени заборава. Он је освајањем сребрних медаља на ЕП у Гвадалахари и Европским играма у Минску донио највећу радост свим љубитељима спорта у Црној Гори и сасвим заслужено понио епитет најбољег спортисте у прошлој години. Марио је изабран за најбољег спортисту у избору ЦОК-а, најбољи је био и у традиционалном избору Удружења спортских новинара Црне Горе, изабран је за најбољег спортисту Подгорице и у избору Карате савеза Црне Горе.

Прошлу спортску годину обиљежила је и боксерка Будве Бојана Гојковић, која се по други пут заредом окитила титулом шампиона Европе у конкуренцији јуниора. Бојана је одбранила тутулу у на ЕП у Румунији, прошле године је освојила све турнире на којима је учествовала и годину завршила без пораза. Успјех је постигао и Предраг Никач, који је постао свјетски првак у шаху за слабовиде особе у Каљарију. Стонотенисер Филип Радовић освојио је златну медаљу на Европским играма младих параолимпијаца у Финској. Успјехе су имали џудисти, кик боксери, каратисти…

Рукометаши су направили неочекиван подвиг пласманом на Европско првенство, нанијевши први пораз репрезентацији Данске у званичним мечевима након 15 побједа. На другој страни, рукометашице су постигле резултат вриједан пажње. Освајањем петог мјеста на СП у Јапану оствариле су најбољи пласман на овом такмичењу у досадашњој историји.

Кошаркаши Будућност Воли, нијесу успјели да понове успјех из 2018. године, поражени су у финалној серији АБА лиге од Црвене звезде, и нијесу се пласирали у Евро лигу, али су освојили домаћи Куп.

Рукометашице Будућности су разочарале, ни прошле као ни претходне године нијесу успјеле да се пласирају у завршницу лиге шампиона, односно на фајнал – фор у Будимпешти. И ватерполисти Јадран-Царина ће морати да сачекају неку нову шансу за успјешан повратак на европску сцену.

Кад је ријеч о фудбалу ова 2019. година памтиће се по најлошијем резултату фудбалске репрезентације Црне Горе. Квалификације су завршили на посљедњем мјесту у групи, са три ремија и седам пораза. Остаће упамћен историјски резултат 1.000 утакмице Енглеске, која је са 7:0 на Вемблију декласирала наш национални тим, нанијевши му најтежи пораз у историји.

Посебна пажња посвећена је спортистима који су својим резултатима обиљежили 2019. годину на домаћој и међународној сцени. Представљено је свечано обиљежавање вијека фудбала у Бјелопавлићима и великог јубилеја ФК Искра, из Даниловграда. Јубилеј 70 година постојања и успјешног рада у 2019. години прославио је Кошаркашки клуб Будућност, што даје велики значај црногорском спорту, његовом даљој валоризацији и популаризацији. Десет година чланства у међународним асоцијацијама обиљежио је Параолимпијски комитет Црне Горе.

И ове као и претходних година, аутори су значајну пажњу посветили активностима Факултета за спорт и физичко васпитање у Никшићу, са посебним акцентом на активности професора и студената на домаћој и међународној сцени, као и њихове спортске активности. Пажњу је завриједио универзитетски спорт, кроз традиционална лигашка такмичењима у више спортских дисциплина. Такође, представљене су активности Школског спортског савеза са државних такмичења.

Посебна пажња дата је научним достигнућима у спорту, која су представљена кроз рад традиционалних конференција Црногорске спортске академије. Научни скуп и 16. Међународна научна конференција ЦСА одржани су у Дубровнику. Била је ово прва научна конференција одржана ван Црне Горе. Овај највећи научни скуп о спорту у региону и шире окупио је око 250 делегата из 42 државе, док је научне радове потписало 367 аутора и коаутора са свих континената. О међународном значају Конференције најбоље говори податак то да је УНЕСКО-ов Интернационални савјет за спортску науку и физичко васпитање прогласио за један од најзначајнијих догађаја у области спорта за 2019. годину.

И ова књига Лауреата црногорског спорта за 2019. годину, као и све досадашње је јединствен подсјетник за све спортске посленике. Она нас на оригинал и препознатљив начин, води кроз 2019. спортску годину, кроз такмичења наших спортиста и репрезентација, највећих амбасадора Црне Горе, чувајући од таме заборава, међу корицама овог алманаха, њихове спортске успјехе и признања.

”Лауреати црногорског спорта 2019”, су незаобилазно штиво свих спортиста, спортских радника, хроничара и уопште свих оних који раде у спорту. Овај оригинални алманах црногорског спорта на 225 страна илустрован је са више од 350 фотографија и представља успјехе наших спортиста и спорта уопште у овој години гдје су изостала већа остварења наших спортиста.

Извор: Универзитет ЦГ

Најновији чланци

Став грађанина, зашто не волим државу Црну Гору: Плаћамо непрописно паркирање, за убиства и дилере ћемо лако!

Сјутра држава Црне Гора слави Дан независности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. И...

Мирјана Бобић-Мојсиловић: Имитација!

Пише: Мирјана Бобић-Мојсиловић Истина је да је имитација највиши степен ласкања, али имитатор скоро никада не ласка и себи. У свету у коме је имитација постала...

Поводом 21. маја: Кочевски Рог се не заборавља, свијећа за четнике – невине жртве комунистичке освете!

Пише: Иван Милошевић Како се овај дан ближи крају тако се загријавају слављеници 21. маја. Кличу да је вјечна, вјечна и вјечна! Нећу се придружити њиховом...
video

Медији, Љубинка Милинчић: За разлику од неких других „Спутњик“ није писао оде Путину!

Пише: ДРАГАНА ПЕЈОВИЋ Да ли је очекивала рат у Украјини или је и сама била изненађена, и како су те околности утицале на рад Спутњика...

Велибор Марковић: Спиновање медијског спина!

Регионални медији су објавили изјаву адвоката Александра Оленика који тврди да је црногорско тужилаштво покренуло кривични поступак против митрополије црногорске приморске и митрополита Јоаникија,...