Насловна Спорт Књиге: ”Лауреати црногорског спорта”

Књиге: ”Лауреати црногорског спорта”

Недавно је из штампе изашла најновија књига из популарне вишетомне едиције ”Лауреати Црногорског спорта” за 2019. годину, у издању Црногорске спортске академије и „Завичаја“ из Даниловграда. Црногорски спорт и спортска литература овим ексклузивним дјелом богатији су за још једно у низу, велико остварење, које на оригиналан и јединствен начин широј јавности представља највећа достигнућа црногорског спорта.

Аутори Лауреата црногорског спорта, јединственог издања о црногорском спорту су проф. др Душко Бјелица, професор Факултета за спорт и физичко васпитање из Никшића, Здравко Гавриловић, спортски новинар и публициста и Тодор Брајковић, спортски новинар дневног листа Дан.

Посебно поглавље у овом издању чине студентска универзитетска такмичења и активности на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета Црне Горе.

Аутори су у овом најновијем издању Лауреата, посебан акценат дали на међународна спортска такмичења, постигнуте резултате и освојена признања наших спортиста и репрезентација у 2019. години. Пажњу су завриједила и државна првенства, посебно у оним спортовима гдје наши такмичари биљеже успјехе, освајају медаље, и гдје су препознати по пажњи коју поклањају у раду и такмичењима и раду са младим. Представљене су државне репрезентације на међународној сцени, такође клубови и појединци, као најбољи промотери домаћег спорта, који су својим резултатима дали печат и тако обиљежили ову 2019. годину.

Прве странице ”Лауреати Црногорског спорта” доносе традиционалне изборе најбољих спортиста Црногорског олимпијског комитета и Удружења спортских новинара Црне Горе, који су ове године једнодушно признање додијелили младом Мариу Хоџићу, каратисти Омладинца из Подгорице. Хоџић је ове године био заиста најуспјешнији и није било дилеме око избора и додјеле највећег признања. Традиционални избори најбољих спортиста у спортским савезима су наставак приче о лауреатима. Након тога, у другом дијелу слиједе избори најбољих по општинама, а наставља се портретима најбољих спортиста, након чега слиједе резултати наших репрезентација и спортиста, освајача медаља са највећих такмичења. Ту су приче о државним такмичењима, рекордима, првацима, али и универзитетским, школским такмичењима и другим спортским манифестацијама које су обиљежиле 2019. годину.

Ни 2019. година, као ни двије претходне године није била успјешна за црногорски спорт, јер су изостала одличја наших спортиста и репрезентација са великих европских и свјетских такмичења. Марио Хоџић, каратиста подгоричког Омладинца потрудио се да ова година не остане у сјени заборава. Он је освајањем сребрних медаља на ЕП у Гвадалахари и Европским играма у Минску донио највећу радост свим љубитељима спорта у Црној Гори и сасвим заслужено понио епитет најбољег спортисте у прошлој години. Марио је изабран за најбољег спортисту у избору ЦОК-а, најбољи је био и у традиционалном избору Удружења спортских новинара Црне Горе, изабран је за најбољег спортисту Подгорице и у избору Карате савеза Црне Горе.

Прошлу спортску годину обиљежила је и боксерка Будве Бојана Гојковић, која се по други пут заредом окитила титулом шампиона Европе у конкуренцији јуниора. Бојана је одбранила тутулу у на ЕП у Румунији, прошле године је освојила све турнире на којима је учествовала и годину завршила без пораза. Успјех је постигао и Предраг Никач, који је постао свјетски првак у шаху за слабовиде особе у Каљарију. Стонотенисер Филип Радовић освојио је златну медаљу на Европским играма младих параолимпијаца у Финској. Успјехе су имали џудисти, кик боксери, каратисти…

Рукометаши су направили неочекиван подвиг пласманом на Европско првенство, нанијевши први пораз репрезентацији Данске у званичним мечевима након 15 побједа. На другој страни, рукометашице су постигле резултат вриједан пажње. Освајањем петог мјеста на СП у Јапану оствариле су најбољи пласман на овом такмичењу у досадашњој историји.

Кошаркаши Будућност Воли, нијесу успјели да понове успјех из 2018. године, поражени су у финалној серији АБА лиге од Црвене звезде, и нијесу се пласирали у Евро лигу, али су освојили домаћи Куп.

Рукометашице Будућности су разочарале, ни прошле као ни претходне године нијесу успјеле да се пласирају у завршницу лиге шампиона, односно на фајнал – фор у Будимпешти. И ватерполисти Јадран-Царина ће морати да сачекају неку нову шансу за успјешан повратак на европску сцену.

Кад је ријеч о фудбалу ова 2019. година памтиће се по најлошијем резултату фудбалске репрезентације Црне Горе. Квалификације су завршили на посљедњем мјесту у групи, са три ремија и седам пораза. Остаће упамћен историјски резултат 1.000 утакмице Енглеске, која је са 7:0 на Вемблију декласирала наш национални тим, нанијевши му најтежи пораз у историји.

Посебна пажња посвећена је спортистима који су својим резултатима обиљежили 2019. годину на домаћој и међународној сцени. Представљено је свечано обиљежавање вијека фудбала у Бјелопавлићима и великог јубилеја ФК Искра, из Даниловграда. Јубилеј 70 година постојања и успјешног рада у 2019. години прославио је Кошаркашки клуб Будућност, што даје велики значај црногорском спорту, његовом даљој валоризацији и популаризацији. Десет година чланства у међународним асоцијацијама обиљежио је Параолимпијски комитет Црне Горе.

И ове као и претходних година, аутори су значајну пажњу посветили активностима Факултета за спорт и физичко васпитање у Никшићу, са посебним акцентом на активности професора и студената на домаћој и међународној сцени, као и њихове спортске активности. Пажњу је завриједио универзитетски спорт, кроз традиционална лигашка такмичењима у више спортских дисциплина. Такође, представљене су активности Школског спортског савеза са државних такмичења.

Посебна пажња дата је научним достигнућима у спорту, која су представљена кроз рад традиционалних конференција Црногорске спортске академије. Научни скуп и 16. Међународна научна конференција ЦСА одржани су у Дубровнику. Била је ово прва научна конференција одржана ван Црне Горе. Овај највећи научни скуп о спорту у региону и шире окупио је око 250 делегата из 42 државе, док је научне радове потписало 367 аутора и коаутора са свих континената. О међународном значају Конференције најбоље говори податак то да је УНЕСКО-ов Интернационални савјет за спортску науку и физичко васпитање прогласио за један од најзначајнијих догађаја у области спорта за 2019. годину.

И ова књига Лауреата црногорског спорта за 2019. годину, као и све досадашње је јединствен подсјетник за све спортске посленике. Она нас на оригинал и препознатљив начин, води кроз 2019. спортску годину, кроз такмичења наших спортиста и репрезентација, највећих амбасадора Црне Горе, чувајући од таме заборава, међу корицама овог алманаха, њихове спортске успјехе и признања.

”Лауреати црногорског спорта 2019”, су незаобилазно штиво свих спортиста, спортских радника, хроничара и уопште свих оних који раде у спорту. Овај оригинални алманах црногорског спорта на 225 страна илустрован је са више од 350 фотографија и представља успјехе наших спортиста и спорта уопште у овој години гдје су изостала већа остварења наших спортиста.

Извор: Универзитет ЦГ

Најновији чланци

Југоносталгија и Титова Југославија без носталгије: Дан републике са грешком!

Пише: Иван Милошевић Нијесам југоносталгичар и могу без Југославије, али ово плакање над Титовом Југославијом дибидус је бесмислено, а и глупо. Када прочитам писма оданости...

Планета: Голодомор – измишљотина и историјски фалсификат!

ТЗВ. ГЛАДОМОР ИЛИ ГОЛОДОМОР ЈЕ КОНСТРУКТ ЦИА, својевремена америчка подвала националистичким Украјинцима срачуната на изазивање њихове мржње према званичној Москви, а касније према Русији...

Даниловград: Глуви телефони поткопавају трг!

Због изградње пословног објекта на Тргу голооточких жртава у Даниловграду, јуче је, како је казао Вук Иковић из покрета "Преокрет за Даниловград", изашла на...

Срби у свијету: Јакша Вучичевић добио грант од 1,5 милиона евра за развој физике!

Истраживач из Института за физику у Београду Јакша Вучичевић освојио је грант Европског истраживачког савјета од 1,5 милиона евра за истраживања која би могла...

Нова српска демократија: Лидија, Мило и прслук „Диор“ неће се сакрити од руке правде!

Клуб младих Нове српске демократије реаговао је на појављивање Лидије Ђукановић, супруге Мила Ђукановића, на јучерашњем протесту испред Скупштине на ком је носила скупоцјену...