Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КУЧИ ПРИКУПЉАЈУ ПОТПИСЕ ЗА ПЕТИЦИЈУ: Траже измјештање спомен обиљежја Мирку Петровићу у центру Подгорице!

Организациони одбор Куча и пријатеља Куча „Марко Миљанов“ саопштили су да је у току прикупљање потписа подршке за измештање спомен-обележја Војводи Мирку Петровићу са централног трга у Подгорици. Иницијатива је већ представљена у Подгорици, Беранама и Пљевљима, а сличне промоције биће одржане и у другим градовима Црне Горе и региона, наводи се у саопштењу и додаје да су волонтери до сада прикупили више од 3.000 потписа, те да ће активности прикупљања подршке и комуникација са државним институцијама по овом питању трајати до 10. маја 2024. године.

-Организација Куча и пријатеља Куча „Марко Миљанов“ тражиће од државних институција Црне Горе да на основу Закона о спомен-обележјима који јасно предвиђа да није дозвољено подизање спомен-обележја „лицима која су у историји Црне Горе или историји човечанства имали негативну улогу“ да у најкраћем року изместе спомен-обележје војводи Мирку. Наведени део Закона о спомен-обележјима у потпуности урушава срамну одлуку бивше власти да се патолошком зликовцу подигне споменик на простору где је тај злочин готово и учињен. Улога војводе Мирка у црногорској Похари Куча несумњиво је била злочиначка, што недвосмислено показује његова порука из тог времена своме брату књазу Данилу да је већ првог дана до подне погубио више од педесет недужних становника Куча. Из наведених разлога тражимо од свих Куча, ма где они живели, али и свих часних грађана Црне Горе којима су мрски злочини, ма против кога били, да подрже наш захтев о измештању спомен-обележја постављеног искључиво из разлога понижавања и вређања српског племена Куча.

Подршка иницијативи измјештања спомен-обележја војводи Мирку може се потписати сваког дана у просторијама СКЦ „Свети Сава“ у Српској кући у Подгорици у Улици Станка Драгојевића од 9 до 14 часова.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ЗБЦГ: Катнић кривицу сваљује на Сашу и Петра!

ПЕНЗИОНЕРИ ПИСАЛИ БИВШЕМ ШЕФУ РЕЖИМА: Дон Мило Корлеоне нас је упропастио као ниједан окупатор!

“ПРЕСИНГ” НА ГРАДСКОЈ ТВ: Тоталитаризам, крвна освета и ДПС патриотизам!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

комуниуби

КОМУНИСТИ ЦРНИ ВРАНИ И ЊИХОВИ ЗЛОЧИНИ: Убили Љубицу Поповић у Лушцу код Берана, њен убица постао народни херој!

gradski trg (5)

ОДБОР ЗА ОДБРАНУ ТРГА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Неће џамију у центру града!

катнић0

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

Tito

РАСКРИНКАВАЊА, ЈОСИП БРОЗ ТИТО: Од лопова до маршала!

скадаркон

СРПСКИ СКАДАР, КОНФЕРЕНЦИЈА: БИХ немогућа држава, Бошњаци да се одрекну тобожњег геноцида у Сребреници, у Мостару ускоро Српска кућа!