Насловна Вијести Култура "Кустендорф" почиње данас: Емир Кустурица представља Андреја Кончаловског!

„Кустендорф“ почиње данас: Емир Кустурица представља Андреја Кончаловског!

Међународни филмски и музички фестивал „Кустендорф“ почиње 22. јануара, а прве вечери на програму је филм „Драги другови!“ Андреја Кончаловског и разговор Емира Кустурице са аутором. Фестивал се ове године одржава онлајн путем платформе „кустендорф.онлине“ и трајаће до 25. јануара.

Четрнаести „Кустендорф“ званично ће у 18 часова отворити оснивач фестивала Емир Кустурица и потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

У оквиру отварања, поред представљања жирија, биће приказан рођендански омаж глумици Феј Данавеј, која је 14. јануара напунила 80 година, као и документарни филм „Јунаци нашег времена“, Емира Кустурице. У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивала биће приказано пет филмова и четири разговора Емира Кустурице са ауторима.

На програму ће бити филмови „Одлутала“ Уне фон Мајдел из Немачке, филм „Нина“, младог аутора из Бугарске Христа Сименова, филм „Киша“ Пјотра Милчарека из Пољске, као и филмови Петра Пешута из Србије „За Васоту“ и „Рио“ Жење Казанкине из Русије.

Програмска целина „Савремене тенденције“ почиње у 21 час филмом Андреја Кончаловског „Драги другови!“ (Дорогие товарищи!), а након филма биће приказан разговор режисера са Емиром Кустурицом. У оквиру „Ретроспективе великана“, од 23 сата биће емитована прва епизода серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице. Такмичарски програм 14. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“ ће се састојати од 22 краткометражна филма домаћих и иностраних аутора.

Међународни жири који ће одлучити о победницима, чине: Аличе Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске.

Награду „Вилко Филач” за најбољу фотографију доделиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

У оквиру фестивала биће приказани разговори Емира Кустурице са ауторима чији се филмови приказују у оквиру такмичарског и програма „Савремене тенденције“.

Поред филма Кончаловског, добитника специјалне награде жирија Венецијанског филмског фестивала, у „Савременим тенденцијама“ биће приказан и филм „Венди“ (Wендy) редитеља Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на Филмском фестивалу у Венецији – „Госпођица Маркс“ (Мисс Марx) редитељке Сузане Никјарели и „Каменоломац” (Спаццапиетре) редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано Де Серио.

У понедељак, 25. јануара биће приказан и последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука „Растварање“ (Дин) који ће пратити разговор Емира Кустурице са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

У оквиру програмске целине „Рестроспектива великана“ биће приказане четири епизоде серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице.

Извор: Спутњик

Најновији чланци

Виши суд; Миго, нека ти је срећно 97.000 евра!

Вијеће Вишег суда у Подгорици, донијело је рјешење којим се обустваља кривични поступак против бившег градоначелника Подгорице Славољуба Стијеповића, који је у афери „Коверта“...

Ко се то брука и ко се то не стиди: Вијенац и тробојна трака у јарку цетињског комунизма!

Пише: Иван Милошевић Јучерашњи жупски инцидент учинио ми се као дио предизборне кампање и могао се ставити у тај шешир и кренути даље. Међутим, овај...

Здравко Кривокапић: Смирити страсти у Никшићу!

Предсједник Владе Здравко Кривокапић позвао је све у Никшићу на смиривање тензија, а надлежне институције да пронађу оне који су криви за инциденте који...
video

Цетиње: Премијера дочекала група грађана са повицима „Није ово Србија“!

Делегација црногорске владе положила је вијенац на гроб Краља Николе, поводом 100 година од његове смрти. У делегацији Владе били су премијер Здравко Кривокапић, министарке...

Подршка гуслара каолицији „За будућност Никшића“

Легендарни гуслар Бошко Вујачић и један од најбољих гуслара млађе генерације, Марко Шћепановић, дали су снжну подршку коалицији "За будућност Никшића" и Марку Ковачевићу....