Насловна Почетна Кривокапић: Срби су већ конституитивни народ, Дритану одбрана правично рјешење!

Кривокапић: Срби су већ конституитивни народ, Дритану одбрана правично рјешење!

Мандатар за састав нове црногорске владе Здравко Кривокапић каже да је окупио људе чистих биографија у влади, која ће, наводи, играти на резултат – а то је бољи живот грађана.

Мени је, у избору тих људи, било најважније да се испоштују четири кључна елемента. Поред изузетне биографије и резултата у раду, да се ради о људима, опозиционарима, који нијесу корумпирани, односно који имају чисту биографију и да су оно што су постигли и заслужили, рекао је Кривокапић за „Танјуг“.

Поводом примједби да ће се у његовој експертској влади наћи и људи из старе администрације, Кривокапић каже да су му такве оцјене невјероватне, те да су њему позната само два имена која су радила у претходној администрацији. Он је навео да му је посебно било важно да се ради о особама које знају да раде у тиму, јер само тимска структура може да побиједи све изазове који су пред Црном Гором.

Нијесам владу формирао да угодим свом укусу, него зацртаним циљевима и у овим људима сам то препознао. Сматрам да замјерке и критике могу допринијети да имамо још бољи резултат. Освнови елемент при избору кандидата је преданост демократским промјенама и системским рјешењима које ови појединци могу пружити, истакао је Кривокапић.

Указао је да ниједан састав владе у свијету није идеалан, и да је сваки могуће критиковати из било ког угла. Кривокапић, који је упутио захтјев предсједнику парламента да се одржи сједница на чијем ће се дневном реду наћи избор нове владе, очекује ту сједницу у најкраћем могућем периоду.

Своје активности сам завршио, као што сам и обећао, до 8. новембра, сада је све до скупштинске процедуре, рекао је мандатар.

Што се министра одбране тиче, ресора који је намијенио лидеру листе „Црно на бијело“ Дритану Абазовићу, Кривокапић каже да је предложио три кандидата, али да сматра да би било правично да то мјесто припадне коалицији „Црно на бијело“, јер је она била до краја досљедна у заједничком рушењу режима и почетку изградње „нове“ Црне Горе.

На питање да ли је нова влада „орочена“, каже да је он тражио 200 дана времена, током којег нова влада неће бити нападана.

Тражио сам да период ненападања владе буде дупло већи од уобичајеног, од 100 дана, иако су ми савјетници говорили да је потребно и три пута више, због изазова и проблема са којима се суочава Црна Гора, појаснио је.

Кривокапић је истакао да ће нова влада играти на резултат, а да је кључни разултат – окренутост ка грађанима и њиховом бољитку.

Упитан да ли постоје шансе да Срби постану конститутивни народ у Црној Гори, Кривокапић каже да они то већ јесу.

Неприродне подјеле на националној, вјерској и расној основи нијесу мјерило црногорског друштва. Побједа на изборима је, уосталом, то и доказала. Овај екслузивитет подјела је наносио штету како грађанима тако и држави, био је главни погон бивше власти, из оне народне – “завади, па владај“, рекао је Кривокапић.

У том смислу, истиче да се не треба гледати на нацију и вјеру, већ ко је какав човјек и колико и шта може да допринесе Црној Гори. Додаје, међутим, да се задесило да у овом тренутку, у предлогу састава нове владе нема ниједног представника националне мањине и друге вјере, али да се размишљало како то, у концепту читаве владе, треба да буде другачије, те ће се томе посветити посебна пажња у данима који долазе.

Најновији чланци

ОСТРОГ: Кинескиња прешла у православље!

Несвакидашњи догађај десио се недавно у манастиру Острог. Кинескиња Сигрид Сун, која је боравила у Црној Гори, при посјети острошкој светињи изразила је жељу...

Одбана Душка Кнежевића: Укинути рјешење о притвору!

Бранилац Душка Кнежевића, адвокат Здравко Ђукановић поднио је предлог Вишем суду у Подгорици да се стави ван снаге рјешење о одређивању притвора Душку Кнежевића,...

Светосавска бесједа, проф. Александар Вујовић: Догодине у Скадру!

Преподобни и часни оци, господо хришћанска, драга браћо и сестре, драги ђаци светосавци, скадарски и цетињски, нарочита је прилика и посебна ми је част...

Јевтове халуцинације: Црна Гора окупирана, да није било Мила не остаде од нас ни трага!

Предстојећи предсједнички избори су прекретница и грађани морају бити свјесни важности јер се отварају врата скидању окупације Црне Горе и поробљавању институција, због чега...
video

Досадно, али комично: „Иде Миле лајковачком (колашинском) пругом“ – добар слоган за Милојкову кампању!

Пише: Иван Милошевић У једном ТВ гостовању рече један човјек да ће трка за предсједника Црне Горе бити интересантна.Уколико се по јутру дан познаје, предстојећа...