Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КРАЉЕВСКИ ДВОР: Перспективе српско-румунских односа!

У Краљевском Двору у Београду данас је одржана промоција новог међународног зборника радова о српско-румунским односима под називом „Нове културне и политичке перспективе српско-румунских односа“, под покровитељством Фондације за образовање и културу Њ.К.В. Престолонаследника Александра.

Њ.К.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина пожелели су добродошлицу гостима у дому Краљевске породице Србије и били домаћини веома успешне промоције књиге у издању Питера Ланга из Њујорка, а коју су приредили Александра Ђурић Миловановић, Јована Колунџија, Мирчеа Маран, Отилија Хедешан и Кристен Д’Анка.

Мислим да нема бољег и симболичнијег места за овакву презентацију и дискусију од Краљевског Двора, ког је мој деда, краљ Александар I, саградио као дом за своју породицу након венчања са румунском Принцезом Маријом, касније Краљицом Маријом од Југославије, мојом баком. Њихова веза је започела као државни брак, што је био врло често за многе европске краљевске куће тог времена, али се показало да је био много више од тога. Многа сведочанства која су остала из тог времена говоре да када су се моји бака и деда заиста упознали, то је била љубав на први поглед. Љубав која је прерасла границе државног интереса. Она је постала и један од најјачих мостова између две земље и симбол искреног пријатељства између народа Краљевине Југославије и Краљевине Румуније, рекао је овом приликом Његово Краљевско Височанство.

Догађај је званично отворио Престолонаследник, а потом се обратила и Њ.Е. госпођа Силвија Давидoиу, амбасадорка Румуније у Србији. На панелу су говорили: др Слободан Г. Марковић, професор на Факултету политичких наука и члан Крунског савета, др Александра Ђурић Миловановић, др Драган Бакић и др Анемари Сореску Маринковић, сви са Балканолошког института САНУ, као и проф. др Јонуц Нистор, са Факултета за историју Универзитета Александру Јон Куза из Јашија.

Њ.Е. Амбасадорка Румуније је истакла да су „пријатељства као цвеће, треба их пажљиво неговати“. Њена Екселенција је подсетила и на речи Николаеа Јорге да „Румунија има само два искрена пријатеља – Црно море и Србију“.

-Братски односи који су истрајали током наше историје, подједнако су јаки и данас, а брак моје баке и деде наставља да буде симбол искреног пријатељства између Румуније и Србије. За сваки народ је важно да има правог пријатеља у међународној заједници. Сви заједно треба да радимо на томе да ове везе остану јаке, и да буду још чвршће у будућности. То дугујемо нашим прецима, али и будућим генерацијама, закључио је Њ.К.В. Престолонаследник Александар.

 

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!