Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КО СТОЈИ ИЗА НЕРЕДА У ЦРНОЈ ГОРИ: ДПС миран, Мило немиран!

Иза насилних протеста црногорских шовиниста на Цетињу стоје остаци бивше власти ДПС. Мило Ђукановић жели да пошаље поруку да је спреман да изазове нестабилност у земљи ако буде осетио да нека од истрага које тужилаштво у Црној Гори води буде усмерена ка њему и његовој најближој породици.
Овако политички консултант Владимир Добросављевић објашњава оно што се догодило на Цетињу пре и током почетка пролећног заседања Скупштине Црне Горе.
Подсећамо, група црногорских шовиниста окупила се у црногорској престоници да протестује против председника црногорског парламента Андрије Мандића, узвикујући увредљиве и националистичке пароле, називајући Мандића „фашистом“.Једна група њих јајима је гађала аутомобил посланика Нове српске демократије Јована Вучуревића. Било је и дима. Демонстранти су друге посланике коалиције За будућност Црне Горе гађали топовским ударима и петардама. Заседање парламента обезбеђивале су јаке полицијске снаге.
Ни у скупштинској сали није прошло без инцидената који су изазвали посланици ДПС – вођена је жучна расправа на ивици инцидента, неколико пута прекидана.

Милова фракција шири мржњу

Насиље за време устоличења митрополита Јоаникија, протести против посете председника Републике Српске Милорада Додика, протести против Андрије Мандића, део су истог наратива, сматра Добросављевић.
Међутим, реална снага групације окупљене око Ђукановића није велика, додаје наш саговорник. Према његовим речима, то се могло видети по томе да протести нису окупили чак ни већину грађана Цетиња, које је дуго важило за средину у којој постоји огроман анимозитет према српској националној заједници.
„Дакле, и они су бојкотовали скуп јер схватају да се ради о авантури која може да угрози безбедност свих грађана Црне Горе. То је, заправо, начин на који је фракција окупљена око Ђукановића годинама владала Црном Гором. Оно што се догађало за време њихове власти оставило их је у уверењу да могу да раде шта год хоће и да ће проћи некажњено“, истиче Добросављевић.
Кроз организовање оваквих протеста Мило Ђукановић покушава да минимализује своје повлачење из политике тиме што је препустио политичко вођство, али из сенке и даље вуче конце, каже он.
„Искрено, не мислим да и садашњи врх ДПС-а има превише везе са овим, колико везе имају још нерасветљени и нераскринкани центри моћи унутар ДПС, који су чинили вишедеценијску власт у Црној Гори“, каже Добросављевић.
Ако црногорске институције коначно крену да раде свој посао и крену у процесуирање свих припадника бившег режима који су чинили кривична дела, покушаји даљих подела и екстремизације једног дела грађана Црне Горе доживљаваће све више неуспеха, сматра Добросављевић.
„Грађани ће се окренути темама од којих им зависи живот и свима онима који њихову безбедност, имовину и животе уводе у ризик, полако ће окретати леђа“, каже он.

Ускоро следи суочавање ДПС са истином

Иако одбијају да се суоче са чињеницом да више нису на власти, отрежњење ускоро следи. Биће доказано да афера из 2016, позната као афера „Државни удар“ није била чак ни фарса, већ трагикомичан покушај Ђукановићевог режима да се на најбруталнији начин обрачуна са политичким неистомишљеницима, додаје наш саговорник.
Пре неколико дана грађани су могли да сведоче изјави сведока сарадника у случају „Државни удар“, Мирка Паје Велимировића, који је у интервјуу црногорским медијима оптужио бившег Главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и његовог заменика Сашу Чађеновића да стоје иза монтаже тог судског процеса, као и да су га приморали да лажно сведочи како би оптужио лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића, али и генерала српске полиције у пензији Братислава Дикића.
Велимировић је, како је рекао, на сарадњу са Катнићем и Чађеновићем пристао јер се плашио за животе чланова своје породице.
Овај случај, према Добросављевићевим речима, најбоље сведочи о карактеру режима Мила Ђукановића, који се, како каже, може упоредити са најгорим диктатурама које су некада владале у Африци и Латинској Америци.
извор: спутњик
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У “СРПСКОЈ КУЋИ” ПОВОДОМ ДАНА СЈЕЋАЊА НА СРПСКЕ ЖРТВЕ САОПШТЕНО: До сада пописано 650.580 настрадалих у Другом свјетском рату!

УН И У ЛИЦЕ, АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Албанци спроводе правно и физичко насиље над Србима!

НАКОН ВАШИНГТОНА: Четнички филм “Хероји Халијарда” вечерас се приказује у Москви!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ко2

КОНФЕРЕНЦИЈА СРПСКИХ НАЦИОНАЛНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА У ПОДГОРИЦИ: Подршка Србији и Српској за очување јединства српскога народа!

Скадар - древна тврђава Розафа

ЗАПИС, ТИХОМИР БУРЗАНОВИЋ: Скадар – вјечни српски град!

Milos-Nikolic-DPS

ШТО ГА БРАНИ, КАДА ГА НЕ ОДБРАНИ, МИЛОШ НИКОЛИЋ КУКА: Свете нам се, прогоне, а ми невини, наше пријаве нико не зарезује!

иван1

ИВАН ВУКОВИЋ У ЕКСТАЗИ: Сања Путина, Вучића и Мандића!

мАКЕДОНИЈА2

ИВАН СТОИЉКОВИЋ: У Македонији Албанци владају и народ не питају!