Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОСОВСКА ТУГА ПРЕГОЛЕМА: Српски љекари протестовали у Грачаници, укидање динара највише погађа старе и немоћне!

Здравствени радници са централног Косова окупили су се данас испред Поште у Грачаница како би изразили негодовање због одлуке Централне банке Косова о забрани платног промета у динарима и поручили да су забринути како за своју, тако и за егзистенцију пацијената, који су, како кажу, у много тежем положају.

Доктор специјалиста опште медицине Далибор Стојановић изјавио је да су се здравствени радници спонтано данас окупилу на месту где су до 1. фебруара примали своје плате у динарима како би изразили миран протест и незадовољство поводом последњих дешавања на Косову.

-Ми смо до сада плату примали у динарима, на овом месту, међутим, од 1. фебруара са одлуком косовских власти смо приморани да за своје плате идемо, већина одавде већ зна, до најближе експозитуре Комерцијалне банке у Куршумлији. То је за већину нас додатно малтретирање, додатни трошак. Колегиница је пре пар дана морала да узме слободан дан како би отишла да поднесе захтев за издавање платне картице. Она је морала да се малтретира како на једној, тако и на другој страни административног прелаза. Тамо је чекала три сата, управо да би завршила један најобичнији административни поступак који смо до сада остваривали овде. Да не говорим о другим административним поступцима и услугама које смо остваривали, попут захтева за дозвљени минус, за то ћемо сада морати да прелазимо 80 км у једном правцу да бисмо подигли своју плату коју смо зарадили радећи свој посао као здравствени радници, рекао је Стојановић.

Истакао је да здравствени радници само раде свој посао, не баве се никаквим илегалним активностима, већ здравствену помоћ указују свим пацијентима, било да су то Срби, Албанци, Роми, Горанци…

Указао је да су пацијенти у посебно тешкој ситуацији.

-Знате и сами да одређени пацијенти морају да плаћају партиципацију за неке услуге. Сада када је забрана динара, све то доводи у опасност пружање здравствене заштите, доводи у питање нашу егзистенцију, наш останак и опстанак на овим просторима. Да не говорим о људима који примају остале додатке, попут минималца, они ће сада морати, не само да прелазе тих додатних 160 км да би подигли своја примања, већ ће морати да дају добар део својих зарада да би се организовали и отишли до првих експозитура где могу да подигну своје зараде, истакао је Стојановић.

Педијатар Зорица Јованић истакла је да ће се здравствени радници можда и снаћи на неки начин и упитала како ће то учинити људи који немају услова за то.

-Ми примамо плату од наше државе у динарима, али ми ћемо се некако и снаћи и подићи те паре и пребцити у еврима. Али шта са оним људима који су овде, који немају могућности као ми да оду, узму и да се врате. Остављени су на цедилу. Нико нас не чује, а у ствари је све то перфидна игра, суптилна игра великих, а ми смо мали и ми не можемо ништа и то је проблем. Ајде да се договоримо, да седнемо да се договоримо и да кажемо шта треба да урадимо једни другима, да бисмо живели у миру једни поред других, ако не можемо заједно и да заборавимо све оно што је иза нас и да живимо у неким бољим условима и бољем времену, рекла је Јованић.

Специјалиста интензивне здравствене неге Владимир Петковић рекао је да здравствени радници пружају медицинску помоћ свим људима без обзира на националну или верску припадност и да је за њих сваки пацијент исти.

Петковић је подсетио да је функционисање здравствених установа које раде по систему Републике Србије свакако отежано због неадекватног и нередовног снабдевања лековима и потрошним санитетским материјалом и медицинском опремом.

-И овај потез администрације из Приштине отежава, не само наш рад, као здравствених радника, него је пре свега наша забринутост већа због тога што су овим потезом пре свега угрожени наши пацијенти. Међу њима има пуно старих особа, болесних, изнемоглих, полупокретних или непокретних који немају апсолутно никакву могућност да подигну своје пензије или социјална давања, па како ће онда успети да се прехране, како ће отићи да купе лекове, којих нажалост нема довољно у здравственим установима, рекао је Петковић.

Упутио је апел међународним представницима да здравственим радницима, а пре свега пацијентима, омогуће основна права на живот и егзистенцију.

извор: косовоонлине

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

У БАЧКИМ ГЛОЖАНИМА: Обиљежена годишњица смрти Божидара Жугића, краљевог официра из Пљеваља, његово име дуго било заборављено у Црној Гори!

КАРАЂОРЂЕВИЋИ НА ЦЕТИЊУ: Принца Филипа примио митрополит Јоаникије, династија везана за Црну Гору!

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

jovan-erakovic-4

АФОРИЗМИ, ЈОВАН ЕРАКОВИЋ ИЗ БАЊАНА: “Не би нам могао нико ништа, да се међу нама није накотило свашта”!

јованд

ТРЕБИЊЕ: Завршен “Дучићев дан”!

дража12

СИНОВИ СЛОБОДЕ: Чувај Дражу јунака!

нкпо

НИКШИЋ НА МЕТИ: Када липе (не) миришу, од четника до жена!

тихомир11

ТИХОМИР – ТИХО БУРЗАНОВИЋ: Благоје Јововић, Дражин војник, осветио Србе и пуцао на српског душмнина Анту Павелића(3)!