Насловна Почетна Коперникански обрт смјене власти у Црној Гори: Умјесто дисидената ДПС смјењују теоретичари!

Коперникански обрт смјене власти у Црној Гори: Умјесто дисидената ДПС смјењују теоретичари!

Пише: Иван Милошевић

Да ли се може десити да смјена тоталитарног и комунистичког система у Црној Гори крене другим правцем од онога којим су се кретале бивше земље источног блока? Може ли се десити фатална грешка у демонтажи ДПС система да тог комунистичког системског гиганта покуша да демонтира кабинетска, а не стварна опозиција? Може ли се десити да смјена власти у Црној Гори стане на пола пута, јер ће полуге демонтаже бити у рукама намирисаних кабинетских тобожњих опозиционара, а не у рукама оних који су на својој кожи осјетили пендреке комунистичког терора и прогона? Хоће ли Црна Гора стати на пола пута у демонтажи комунизима и титоизма, јер се може десити да тај процес спроводе дјеца комунизма? Изгледа као теоријска загонетка, а у пракси се то може дефинисати питањем: Хоће ли ДПС систем раскринкавати опозиција која се на улици борила против диктатуре и чији су лидери хапшени, осуђивани и прогањани или ће то радити они који осим теоријског сукоба нијесу имали конкретне конфликте са ДПС-ом, него су под њеним квазидржавним и квазипатриотским кровом лични отпор замијенили удобним компромисом и салонском критиком бивше владајуће странке? 

Уколико нијесам погрешно информисан све бивше комунистичке системе у Источној Европи, али и у свијету, након слома диктатуре замјењивали су политички и интелектуални дисиденти са подебљим стажом отпора владајућем тоталитарном режиму. Од Пољске, Чешке, Румуније, па све тамо до Јужноафричке републике, након пада диктатуре, новом државом управљали су дисиденти који су из затворских ћелија ступали на јавну политичку сцену и узимали кормило нове државе у своје руке. Они су понајбоље знали са киме имају посла и понајбоље су знали како им стати на крај, односно послати некадашње режимлије тамо гдје су они за њихово вријеме на власти били!

Нигдје се тако не схвати суштина комунистичког система него у комунистичким судовима и затворима, јер суштина тих система је у прогону и казни. Може ли неко ко није био прогањан и кажњен знати колико је голема комунистичка неправда, али и колико је сурова и колико уништава све чега се дотакне. Треба ли подсјећати на државе бившег Источног блока гдје су прве демократске кораке правили они који су у диктаторском режиму били прогањани и кажњавани. Комунизам понекад може имати споља прихватљиво лице, али та маска само скрива његову суштину, посебно практичну, гдје несметано владају прогон и казна! Онај ко није сишао у подруме комунистичких служби безбједности није ни осјетио шта је комунизам и није скапирао његову праву природу. А они који тамо нијесу били тешко могу да се разрачунавају са комунизмом или та разрачунавања могу бити само козметичка, а не она битна и суштинска!

На примјеру Црне Горе дисиденти у домаћој антикомунистичкој борби задњих деценија били су Срби и њихови политички представници. Конкретно ДФ! Лидери ДФ-а су изведени на суд, осуђени су за најтежа кривична дјела против државе и суд једне партије ребнуо им је и петогодишње казне. Иако и врапци и мачке знају да су те пресуде политичке и задрто комунистичке, оне су формално ваљане и дио су опозиционог и дисидентског кофера лидера ДФ-а! По логици смјене диктаторских и комунистичких режима њима би требало да припада и одлучујући обрачун са тоталитарним ДПС системом!

И баш ту се дешава коперникански обрт црногорског обрачуна са комунизмом! Како је кренуло и како се најављује дио опозиционе сцене зазире да жезло обрачуна са ДПС-ом преда у руке лидерима ДФ-а. Умјесто њих траже се тобожњи опозиционари који су претходних 30,20 или 10 година мирно сједјели на факулетима, примали државне плате, теоретисали о теорији и мудро гледали своја научна посла, а о активном отпору нијесу ни помишљали. Достина их је чак и била у некој вези са ДПС-ом или их је ДПС сам гајио и заливао како би се хвалио демократским имиџом и патриотском патетиком. И након практичног коперниканског политичког обрта баш они су се нашли као кандидати за демонтажу ДПС система! А знају ли они то да изведу и догурају до краја уколико нијесу искусили шта је то комунистички прогон и казна?

Нијесам члан ДФ-а и нијесам њихов адвокат, али ми није познато да је неко други осим њих претходних година организовао озбиљан отпор ДПС-у. Остатак опозиције је већином ратовао са ДПС-ом саопштењима и скупштинским јаловим дебатама, што је ДПС и прижељкивао.

Ваља стога поставити питање зашто неки желе по сваку цијену да лидере ДФ-а избаце из власти и као ђаво што не жели да се помиње крст и такозвани грађанисти ни по коју цијену не желе ни да размишљају да представници ДФ-а добију прилику да размонтирају суштину ДПС-а и цјелокупног комунистичког ситема – безбједоносне службе? 

У Србији се много прича да након 5.октобра у тој земљи ни до дана данашњег није свануо 6. октобар. Да ли се може десити да и у Црној Гори након 30. августа 31. закасни неколико година или, не дај Боже, неку деценију?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Данас је Лучиндан!

Српска православна црква и њени верници обележавају два празника, посвећена Светом апостолу и јеванђелисти Луки и Светом Петру Цетињском, који су, иако представници две...

Упокојио се митрополит Амфилохије, сахрана у крипти храма у Подгорици 1.новембра!

Драги оци, браћо и сестре, Уочи спомена на упокојење Светог Петра Цетињског и Светог Петра Другог Ловћенског Тајновидца, јутрос у 8.22 часова, након примања Свете...

Амфилохију!

Пише: Иван Милошевић Било је то прије 37 година. На таласима егзистенцијализма, посебно Серена Кјеркегора, са Философског факултета у Београду, стигао сам на Богословски факултет...

Момчило Настасијевић: Траг

ТРАГ Чудно ли ме слободи ово чудније ли веза. Букнем у теби, врео се уливам, језа је ово, ох, језа. И траг путањама твој, па ме пали. А чудно застрепи срце, а...

Нова влада: Кривокапић ванземаљска интелегенција или …?

Пише: Иван Милошевић Упокојење митрополита Амфилохија у други план ставило је избор нове владе и састанак политичких лидера код Здравка Кривокапића. И то са правом,...