Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИ НА АПАРАТИМА: ТАЧНО ПРИЈЕ 76 ГОДИНА ХАРИ ТРУМАН ОДЛИКОВАО ДРАЖУ МИХАИЛОВИЋА ЛЕГИЈОМ ЗА ЗАСЛУГЕ, НАЈВЕЋИМ АМЕРИЧКИМ ПРИЗНАЊЕМ ЗА СТРАНЦЕ!

 Сједињене Америчке Државе 29. марта 1948. године одале су поштовање команданту Југословенске војске у Отаџбини. Постхумно и прекасно, али остаје забележено у историји – тадашњи амерички председник Хари Труман одликовао је генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге првог степена. То је највеће одликовање које Америка додељује странцима.
Речи председника Трумана и данас сведоче о заслугама овог храброг војника, вође отпора против нацизма.
На слици може бити: 1 особа
-Генерал Драгољуб Михаиловић истакао се на изванредан начин као главнокомандујући Војске Југославије, а касније и као министар војни организовањем и вођењем значајних снага отпора против непријатеља који је окупирао Југославију, од децембра 1941. до децембра 1944. године. Неустрашивим напорима његових трупа, многи авијатичари Сједињених Држава су спасени и безбедно враћени пријатељима. Генерал Михаиловић и његове снаге, иако нису имале адекватне залихе и бориле су се у екстремним тешкоћама, материјално су допринеле савезничком циљу и биле су кључне у добијању коначне победе Савезника. Подсетио бих на још једно одликовање које је током рата генерал Михаиловић добио од Шарла де Гола, вође француског отпора: – Ратни крст. Ратним крстом. Уз овај орден он је издао и похвалну наредбу, која је 2. фебруара 1943. године прочитана свим француским јединицама:
На слици може бити: 1 особа и текст
-Армијски генерал Драгољуб Дража Михаиловић, легендарни јунак, симбол најчистијег родољубља и највиших југословенских војничких врлина, није престао водити борбу на окупираном националном тлу. Уз помоћ родољуба, он без сустајања не да мира окупаторској војсци, тако припремајући онај коначан јуриш који ће довести до ослобођења његове отаџбине и целог света, раме уз раме с онима који никад нису сматрали да се једна велика земља може да покори суровом завојевачу.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

ФАЛСИФИКАТИ СРПСКЕ ИСТОРИЈЕ: Стефана Првовјенчаног није крунисао папа, него Свети Сава и то руком Јована Крститеља!

ЛИЦЕМЕРЈЕ НА КУБ, АКТИВИРАНА ДПС ФАЛАНГА: Траже да се пусти Катнић и осуђују медијску хајку на бившег СДТ-а!

ПАРТИЈА ПЕНЗИОНЕРА И УДРУЖЕЊЕ “ПРАВДА”: У Бијелом Пољу ДПС-овци ћутали када су примања била 147 евра, данас критикују када су порасла на 450!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!