Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОМУНИСТИЧКА ЛИЈЕВА СКРЕТАЊА, ЗЛОЧИНИ ТИТА И ЂИЛАСА: Превентивне ликвидације у Црној Гори, од јаме до јаме – четници главни непријатељи!

Југославија у рату 1941-1945. Документарна серија о ратним и политичким дешавањима на простору Југославије током Другог светског рата, једна је од најсвеобухватнијих и најдетаљнијих документарних серијала о овом периоду историје на простору Југославије. У њој је учествовао већи број историчара из земље и иностранства, као и директних учесника догађаја, како са победничке тако и са губитничке стране.Серија је снимана у Великој Британији, Немачкој и Југославији. Уредник: Божидар Николић Сценарио: Божидар Николић, Божидар Зечевић, Милан Кундаковић Редитељ: Милан Кундаковић 10/23

У овој епизоди обрађена је тема која је у литератури позната као “лево скретање”. Реч је о појави “црвеног терора” (комунистичког) који је највише изражен крајем 1941‚ и у зиму 1942. у Црној Гори и источној Херцеговини, али који, такође, има међународну компоненту и заснива се на проценама светских догађаја онако како их дају вође четничког и комунистичког покрета. Ова епизода отвара следећа питања: – Да ли је “црвени терор” у првој половини рата забележен као пракса још негде у Европи? – Каква је била совјетска политика према четничком и комунистичком покрету почетком 1942, и да ли је Коминтерна знала за “лева скретања”? – Да ли су комунистичке ликвидације биле освета, кажњавање издајника и сарадника окупатора или преуређења бољшевизација рата са далекосежним политичким циљевима и да ли су “пасја гробља” (стратишта комунистичких противника) права слика овог радикалног револуционарног захвата? – Да ли су 1942. постојале две политике вођства Народноослободилачког покрета: једна за Црну Гору и Херцеговину, а друга за источну Босну и територије независне државе Хрватске? На питања одговарају домаћи и страни историчари: проф. др Бранко Петрановић (Београд), др Саво Скоко (Београд), др Расим Хурем (Сарајево), проф. др Света Стојановић (Београд), др Леонид Гибјански и др Игор Бухаркин из Русије, др Франческо Привитера из Италије. Сведоци и учесници догађаја су: Милован Ђилас и Светозар Вукмановић Темпо, чланови руководства КПЈ и Врховног штаба, Мијат Мијатовић, Милић Осмајлић, Светозар Арсенијевић, Миливоје Нововић (партизански борци), Радован Дубак, Вучић Илинчић и Блажо Вујисић (црногорски четници), Небојша Јеврић, публицист и други.

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

БРАНЕ, АЛИ НЕМА ОДБРАНЕ: Катнић био господар живота и смрти, ДПС га представља као пензионера са хербаријумом!

ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ХОЛОКАУСТА, ГЕНОЦИДА И ДРУГЕ ЖРТВЕ ФАШИЗМА, ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР: Памтимо и поштујемо дубоке и болне ране нашег народа!

ГРУ ВЕРЗИЈА: Равногорска вила!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

мили5

“БРАЋА”: Српски министар кренуо у Јасеновац да се поклони српским жртвама, па депортован из Хрватске!

Draga-Mastilovic

ДРАГА МАСТИЛОВИЋ: Хитлерове сјенке над Балканом!

рајнке3

ШУШКА СЕ, ШУШКА, РАЈНКЕ ТРАЖИ ОД МИЛОЈКА: Јача борба против “српске пријетње” и Русије, Додик пресрдачно дочекан, Срби могу у владу, али да подрже санкције Москви!

мито

КРУПНЕ ПРИМЈЕДБЕ НА НАЦРТ ЗАКОНА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ: Нема политичке воље да се сузбије мито и злоупотреба државних функција!

JEVTO-ERAKOVIC-1000x555

ЈЕВТО ПУЦА ИЗ СВИХ ХАУБИЦА И ЗОВЕ БРИСЕЛ: Андрија и Милан на вјежби са бојевом муницијом, НАТО да интервенише!