Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

Срећан 225.рођендан Александра Сергејевича Пушкина, великог руског пјесника, оца руске савремене књижевности, рекао је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников поред споменика Пушкина у Подгорици у обиљежавању рођења великог пјесника, а у организацији Удружења књижевника Црне Горе. Маслеников је истакао да је Пушкин за Русе све, јер је отац савремене руске књижевности и савременог руског језика, а руски језик и руска књижевност је основа за мирно осјећање нашег народа, истакао је амбасадор Маслеников.
Он је подсјетио да је данас 6.јуна и Дан руског језика, који је пети по употреби у свијету .
Пушкин је додатна историјске веза између наших народа, због тога што Његоша многи називају српским Пушкином, истакао је Маслеников.
Затим су чланови Удружења новинара Црне Горе говорили стихове послећене Пушкину.
Ово је 30 пут (од 1994.године) да Удружење књижевника Црне Горе прославља рођење великог руског пјесника Александра Сергејевића Пушкина.
Највећи руски и један од највећих свјетских књижевних класика Александар Сергејевич Пушкин рођен је на данашњи дан 1799. године.
Пушкин је био зачетник реализма у руској прози и један од највећих лиричара, писац неких од најзначајнијих дјела руске књижевности, међу којима су „Евгеније Оњегин“, „Борис Годунов“, „Пикова дама“ и „Капетанова кћи“.
Док у свијету до данас трају расправе о томе којем руском књижевнику припада врх свјетске књижевности – Лаву Николајевичу Толстоју или Фјодору Михајловичу Достојевском, у самој Русији нема дилеме.Свака анкета о највећој књижевној фигури има једног побједника – Пушкина, па онда слиједе сви остали.
Пушкин је међу првима у Русији почео да пише народним језиком и дистанцирао се од романтичарске књижевности, популарне у западној Европи. Направио је стил који је мијешао сатиру, романтику и драму.
Рођен је у образованој, аристократској породици. Прадједа по мајци био му је црни Етиопљанин – Ибрахим Петрович Ханибал, којег је у Цариграду купио српски гроф Сава Владиславић Рагузински.
Гроф Сава је Пушкиновог прадједа „поклонио“ руском цару по повратку у Русију, а он га је потом присвојио за своје кумче Петра Великог.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СКРИВАНИ ЗЛОЧИН: Муслиманска милиција у Андријевачком срезу од 1941. до 1945. године!

ТРЊЕ НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ: Угрожена колијевка цивилизације!

ПОЕЗИЈА, НАДА МАТОВИЋ: Везујем те!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

dajko

НЕСРЕЋНА ЦРНА ГОРА: Владислав Дајковић због Тита се не осјећа безбједно, пријете му смрћу јер сматра да треба да се уклони споменик Брозу!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

velika1

КОНАЧНО – ИСТИНА О ЗЛОЧИНУ О ВЕЛИЦИ: За звјерства и покољ Срба одговорни муслимани и Албанци из Плава и Гуѕиња!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!