Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

Срећан 225.рођендан Александра Сергејевича Пушкина, великог руског пјесника, оца руске савремене књижевности, рекао је амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Маслеников поред споменика Пушкина у Подгорици у обиљежавању рођења великог пјесника, а у организацији Удружења књижевника Црне Горе. Маслеников је истакао да је Пушкин за Русе све, јер је отац савремене руске књижевности и савременог руског језика, а руски језик и руска књижевност је основа за мирно осјећање нашег народа, истакао је амбасадор Маслеников.
Он је подсјетио да је данас 6.јуна и Дан руског језика, који је пети по употреби у свијету .
Пушкин је додатна историјске веза између наших народа, због тога што Његоша многи називају српским Пушкином, истакао је Маслеников.
Затим су чланови Удружења новинара Црне Горе говорили стихове послећене Пушкину.
Ово је 30 пут (од 1994.године) да Удружење књижевника Црне Горе прославља рођење великог руског пјесника Александра Сергејевића Пушкина.
Највећи руски и један од највећих свјетских књижевних класика Александар Сергејевич Пушкин рођен је на данашњи дан 1799. године.
Пушкин је био зачетник реализма у руској прози и један од највећих лиричара, писац неких од најзначајнијих дјела руске књижевности, међу којима су „Евгеније Оњегин“, „Борис Годунов“, „Пикова дама“ и „Капетанова кћи“.
Док у свијету до данас трају расправе о томе којем руском књижевнику припада врх свјетске књижевности – Лаву Николајевичу Толстоју или Фјодору Михајловичу Достојевском, у самој Русији нема дилеме.Свака анкета о највећој књижевној фигури има једног побједника – Пушкина, па онда слиједе сви остали.
Пушкин је међу првима у Русији почео да пише народним језиком и дистанцирао се од романтичарске књижевности, популарне у западној Европи. Направио је стил који је мијешао сатиру, романтику и драму.
Рођен је у образованој, аристократској породици. Прадједа по мајци био му је црни Етиопљанин – Ибрахим Петрович Ханибал, којег је у Цариграду купио српски гроф Сава Владиславић Рагузински.
Гроф Сава је Пушкиновог прадједа „поклонио“ руском цару по повратку у Русију, а он га је потом присвојио за своје кумче Петра Великог.
Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

КОД ЦРКВЕ СВЕТOГ СПАСА: Обиљежавање 166 година битке на Граховцу!

ПРОФ.ДР СЛОБОДАН ВЛАДУШИЋ: На Западу књижевност је изгубила аутономију, више се вреднује њена идеолошка функција!

ШТАМПА: Нови број “Гласа Холмије”!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

milo-stoltenberg

ДПС ВЕЉЕСИЛА, МОНТЕНЕГРИНИ И ТУРЦИ СЛОЖНИ: Мило замјеник Столтенберга!

puskin1

КОД СПОМЕНИКA ПУШКИНУ У ПОДГОРИЦИ: Обиљежено 225 година од рођена великог пјесника!

pio

ПЕС ДРУГА ВИОЛИНА ДПС-А: На чело Фонда ПИО довели активисту бившег режима из Бијелог Поља!

babunski

СТАРИ ЧЕТНИЦИ: Војвода Петко Илић из Старог Нагоричина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПРАВОСЛАВЉЕ У УКРАЈИНИ: Мученици вјере својих предака!