Насловна Вијести Хроника Кнежевић: Тражићу рокове за откривање неријешених убистава!

Кнежевић: Тражићу рокове за откривање неријешених убистава!

Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић најавио да ће предложити измјене и допуне закона из безбједносног сектора, према којима би за именовање челника Управе полиције и Агенције за националну безбједност (АНБ) било потребно позитивно мишљења тог тијела.

Таквим законским рјешењем отпочела би стварна контролна улога Скупштине и демонтажа кадрова из бившег режима који сад по законима Демократске партије социјалиста (ДПС) преузимају најодговорније функције у полицији, оцијенио је Кнежевић у интервјуу за агенцију МИНА.

Према ријечима Кнежевића, досадашње надлежности Одбора више су представљале његову слабост него уставну и законску основу преко чијих механизама се могла остваривати његова функција која извире из законодавне власти. Кнежевић је рекао да у наредном периоду планира да закаже саслушања потпредсједника Владе, министара унутрашњих послова и одбране, в.д. директора полиције и АНБ-а, Врховног државног тужиоца (ВДТ), као и Главног специјалног тужиоца (ГСТ).

-Разлога за то има више него довољно, а времена све мање, истакао је Кнежевић.

Он је рекао да ће на на првој сједници Одбора предложити да сједнице буду отворене за јавност, са изузецима гдје постоје јасна законска ограничења.

Кнежевић је најавио да ће потпредсједника Владе, министра унутрашњих послова, в.д. директоре полиције и АНБ-а, ВДТ-а и ГСТ-а затражити да се прецизирају рокови кад ће бити откривени налогодавци убиства Душка Јовановића, Славољуба Шћекића, Срђана Војичића… Кнежевић сматра да би кроз измјене и допуне закона о тајности података направили неопходан искорак у демистификацији наратива безбједности, али и раскида са досадашњом праксом непотребне тајности.

-Зато очекујем да овај мој предлог подрже сви чланови одбора без обзира да ли су у опозицији или власти, поручио је Кнежевић.

Он је рекао да ће потпредсједника Владе, министра унутрашњих послова, в.д. директоре полиције и АНБ-а, ВДТ-а и ГСТ-а затражити да се прецизирају рокови кад ће бити откривени налогодавци убиства Душка Јовановића, Славољуба Шћекића, Срђана Војичића.

-Тражићу да се прецизирају рокови за неријешена убиства у сукобима криминалних кланова, напади на новинаре, али и налогодавци напада на све политичке противнике бившег режима који су прошли кроз невиђени институционални прогон само зато што су били против ДПС-а, навео је Кнежевић.

Он је казао да након формирања Владе више не постоји ниједан разлог “због ког они који су починили оваква и слична кривична дјела не би одговарали”.

Наша је обавеза да грађанима вратимо осјећај правде и једнакости пред институцијама, и све друго би била издаја епских размјера у којој сигурно нећу учествовати, рекао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, неопходно је прецизирати и предвидјети санкције за неодазивање на сједнице одбора као што је то досад био случај са ВДТ-ом и ГСТ-ом.

Коментаришући поједине ставове да он не би требало да буде на челу Одбора, Кнежевић је рекао да би због тога требало да буду забринути криминални кланови и са њима повезане особе у државним, безбједносним и правосудним структурама. Кнежевић је нагласио да свако ко се огријешио о закон и злоупотријебио службени положај, да би омогућио криминалним клановима да остварују корист и врше утицај у држави, мора одговарати без изузетка.

Позивам све “забринуте” појединце, политичке субјекте и НВО сектор да изнесу макар један доказ којим поткрепљују своје конструкције да су забринути за територијални интегритет и суверенитет Црне Горе, и ја ћу истог трена поднијети оставку, навео је Кнежевић.

Он је поручио да неће подлећи било каквом криминалном, безбједносном и медијском притиску, рекету или уцјени, који би долазили из одређених неформалних центара моћи који су умислили да ће и после 30. августа одређивати процесе.

Најновији чланци

Срамна британска колонија: Ђоковић мора да напусти Аустралију!

Савезни суд Аустралије одбацио жалбу Новакову Ђоковићу на укидање визе што значи да слиједи депортација из Аустралије. Жалба Новака Ђоковића на укидање визе је...

Патријарх Порфирије: Догодине у Призрену!

У интервјуу за часопис руског Министарства спољних послова „Међународни живот“ патријарх српски Порфирије изјавио је да је сагласан да су проблеми на КиМ резултат...

Интервју, Миомирка -Мира Саичић: Васојевка са „Прстеном“ књагиње Љубице!

Разговарао: Горан Киковић, главни и одговорни уредник часописа ''Глас Холмије'' Миомирка Мира Саичић, је мултидисциплинарни умјетник - поета, писац, сликар... Завршила је у завичају гимназију...
video

Српски викенд: Три четничке за душу!

Када устанем на лијеву ногу и није ми до ничега волим да слушам четничке пјесме. Посебно оне сентименталне, као да поручују да није све...

Владимир Јоковић: Нападају нас они који су нас издали због самопромоције!

-Већ данас смо на мети појединих субјеката због саопштења да подржавамо ставове УРЕ и ДФ-а. Највише нас нападају они који су нас издали због...