Насловна Вијести Хроника Кнежевић: Тражићу рокове за откривање неријешених убистава!

Кнежевић: Тражићу рокове за откривање неријешених убистава!

Предсједник Одбора за безбједност и одбрану Милан Кнежевић најавио да ће предложити измјене и допуне закона из безбједносног сектора, према којима би за именовање челника Управе полиције и Агенције за националну безбједност (АНБ) било потребно позитивно мишљења тог тијела.

Таквим законским рјешењем отпочела би стварна контролна улога Скупштине и демонтажа кадрова из бившег режима који сад по законима Демократске партије социјалиста (ДПС) преузимају најодговорније функције у полицији, оцијенио је Кнежевић у интервјуу за агенцију МИНА.

Према ријечима Кнежевића, досадашње надлежности Одбора више су представљале његову слабост него уставну и законску основу преко чијих механизама се могла остваривати његова функција која извире из законодавне власти. Кнежевић је рекао да у наредном периоду планира да закаже саслушања потпредсједника Владе, министара унутрашњих послова и одбране, в.д. директора полиције и АНБ-а, Врховног државног тужиоца (ВДТ), као и Главног специјалног тужиоца (ГСТ).

-Разлога за то има више него довољно, а времена све мање, истакао је Кнежевић.

Он је рекао да ће на на првој сједници Одбора предложити да сједнице буду отворене за јавност, са изузецима гдје постоје јасна законска ограничења.

Кнежевић је најавио да ће потпредсједника Владе, министра унутрашњих послова, в.д. директоре полиције и АНБ-а, ВДТ-а и ГСТ-а затражити да се прецизирају рокови кад ће бити откривени налогодавци убиства Душка Јовановића, Славољуба Шћекића, Срђана Војичића… Кнежевић сматра да би кроз измјене и допуне закона о тајности података направили неопходан искорак у демистификацији наратива безбједности, али и раскида са досадашњом праксом непотребне тајности.

-Зато очекујем да овај мој предлог подрже сви чланови одбора без обзира да ли су у опозицији или власти, поручио је Кнежевић.

Он је рекао да ће потпредсједника Владе, министра унутрашњих послова, в.д. директоре полиције и АНБ-а, ВДТ-а и ГСТ-а затражити да се прецизирају рокови кад ће бити откривени налогодавци убиства Душка Јовановића, Славољуба Шћекића, Срђана Војичића.

-Тражићу да се прецизирају рокови за неријешена убиства у сукобима криминалних кланова, напади на новинаре, али и налогодавци напада на све политичке противнике бившег режима који су прошли кроз невиђени институционални прогон само зато што су били против ДПС-а, навео је Кнежевић.

Он је казао да након формирања Владе више не постоји ниједан разлог “због ког они који су починили оваква и слична кривична дјела не би одговарали”.

Наша је обавеза да грађанима вратимо осјећај правде и једнакости пред институцијама, и све друго би била издаја епских размјера у којој сигурно нећу учествовати, рекао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, неопходно је прецизирати и предвидјети санкције за неодазивање на сједнице одбора као што је то досад био случај са ВДТ-ом и ГСТ-ом.

Коментаришући поједине ставове да он не би требало да буде на челу Одбора, Кнежевић је рекао да би због тога требало да буду забринути криминални кланови и са њима повезане особе у државним, безбједносним и правосудним структурама. Кнежевић је нагласио да свако ко се огријешио о закон и злоупотријебио службени положај, да би омогућио криминалним клановима да остварују корист и врше утицај у држави, мора одговарати без изузетка.

Позивам све “забринуте” појединце, политичке субјекте и НВО сектор да изнесу макар један доказ којим поткрепљују своје конструкције да су забринути за територијални интегритет и суверенитет Црне Горе, и ја ћу истог трена поднијети оставку, навео је Кнежевић.

Он је поручио да неће подлећи било каквом криминалном, безбједносном и медијском притиску, рекету или уцјени, који би долазили из одређених неформалних центара моћи који су умислили да ће и после 30. августа одређивати процесе.

Најновији чланци

Црногорски Кадирови или полемика Милорада и Ника: Вељесрпски Великоалбанци и Вељемонтенегрински Црногорци!

Пише: Иван Милошевић Симпатична ова полемика Милорада Поповића и Ника Ђељошаја. Милина их читати, све врца од таквих глупости да не знаш одакле да почнеш,...

Петар Смоловић (ДПС): Организујемо комунистичку прославу 13. јула, Дритан да нам да паре и војску!

Предсједник Општине Бијело Поље Петар Смоловић најавио је да ће централна прослава 13. јула, Дана државности и Дана устанка, бити организована у Бијелом Пољу. -На...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (9)!

Пише: Миљан Станишић ОПШТЕНАРОДНИ ЈУЛСКИ УСТАНАК Одлуку о отпочињању устанка донио је ПК КПЈ у Стијени Пиперској 8. јула. Вијест о проглашењу „независности“ Црне Горе под...

Војин Грубач: Три рата Англосаксонаца против Русије, сваки губитнички!

Пише: Војин Грубач Послије ослобађања Лисичанска, Путин је дао наредбу да се војска која је извела подухват коначног ослобођења Луганске области- одмори. Да, баш тако-...

Са ДПС двора: Мило краљ дијели ордење!

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић одликовао је капетане регенте Републике Сан Марино Оскара Мина и Паола Ронделија Орденом Црногорске велике звијезде. -Уважена господо, капетани регенти...