Насловна Политика Кнежевић: Зашто Срби не могу да контролишу безбједносни сектор? То не можемо...

Кнежевић: Зашто Срби не могу да контролишу безбједносни сектор? То не можемо прихватити!

Један од лидера Демократског фронта у Црној Гори Милан Кнежевић каже да ће Црна Гора добити владу састављену по изборној вољи грађана од 30. августа и да не може да прихвати да Срби у Црној Гори не могу да покривају безбедносни ресор.

Мислим да нема разлога за забринутост да ће се (Мило) Ђукановић вратити, казао је Кнежевић гостујући на телевизији Прва.

На питање да ли има истине у писању појединих медија да је Демократски фронт спреман да подржи мањинску владу, Кнежевић је рекао да је „то брутална неистина“.

Демократски фронт би на тај начин изиграо поверење 135 хиљада грађана који су нас гласали. Ми бисмо тиме одустали од наших програмских и идеолошких принципа за које смо се залагали за време изборне кампање и прихватили би да Срби не могу да уђу у владу… Опет би се нашли у времену Демократске партије социјалиста и оној стигматизацији Срба, казао је Кнежевић.

То су спекулације, ми их одбацујемо, поручио је он.

Кнежевић је казао да је вероватно циљ тих спекулација да изврше притисак на Демократски фронт и њихову намеру да инсистирају на суспензији Закона о слободи вероисповести. Он је казао да је стављање тог закона ван снаге услов Српске православне цркве, Митрополије Црногорко-приморске и осталих епархија у Црној Гори.

Сваки покушај да се прича око закона о слободи вероисповести измести у неко будуће време, неки футур први или други, представља изигравање изборне воље грађана, поручио је Кнежевић.

Тај закон нас је пробудио као народ, додао је он.

За сада имамо да је партија Дритана Абазовића против суспензије закона о слободи вероисповести, а сви ови остали политички субјекти су спремни да учествују у изгласавању суспензије тог закона, казао је Кнежевић.

Истакао је да у Београд није дошао по инструкције, већ да су у питању приватни разлози посете главном граду Србије. Према његовим речима, у Црној Гори теку рокови и неопходно је да Мило Ђукановић формално додели мандат Здравку Кривокапићу како би могао да започне консултације. Говорећи о кадровским решењима и министарским позицијама, Кнежевић подсећа да су јасно саопштили да неће дозволити никакве „елиминаторске услове“ за било каква персонална решења.

Нико од нас не инсистира на министарској функцији. Ми нисмо разговарали о ресорима, али никако не можемо да прихватимо да Срби у Црној Гори не могу да покривају ресоре Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Министарства правде, Агенцију за националну безбедност, Министарства спољних послова, Војно обавештајну агенцију и све оно што подразумева безбедоносни ресор, јер је неко уплашен за државне интересе Црне Горе ако Срби буду у тим ресорима, казао је Кнежевић.

Упитан о Ђукановићевим изјавама о стварању српског света на релацији Бањалука-Подогорица-Београд, Кнежевић каже да је реч о „параноји одлазећег диктатора“.

То је човек који не може да се помири са стварношћу. Тај наратив о великој српској хегемонији и оптуживање Александра Вучића да је учествовао у овој изборној кампањи и допринео победи Демократског фронта – представља класичан наратив који је он заступао и за време кампање, додао је Кнежевић.

Говорећи о односима Србије и Црне Горе, рекао је да ће тај однос бити њихов спољнополитички приоритет.

Црна Гора ће бити окренута ка Србији која ће изаћи на ногама из ове кризе, казао је Кнежевић и поручио да је Србија братска земља.

Најновији чланци

ДФ: Хроника пропасти 13-јулске награде, признање за средњошколског писца -хушкача на Србе!

Режим Ђукановића је и досад злоупотребљавао институт Тринаестојулске награде чашћавајући њоме своје вјерне полтроне за изузетне домете у слијепом слуганству и послушништву , али...

Награде, заграде и домаћа апокалипса: Када 12-ти прождере 13.јул!

Пише: Иван Милошевић Буран јучерашњи дан! Судећи према добитнику 13-јулске награде рекло би се да славимо 12., а не 13 јул. Тога 12. јула формирана...

Миљан Станишић: „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“ (10)!

Пише: Миљан Станишић УЛОГА КРАЉЕВСКИХ ОФИЦИРА У УСТАНКУ ЈЕ БИЛА ЗНАЧАЈНА Непостојање или слабо функционисање система команди, неорганизованост, непланирање и некоординисаност, лоше процјене и сл. биле...

Студија Миљана Станишића скренула пажњу јавности: Књига коју смо чекали 80 година!

Књига Миљана Станишића „Братоубилачки и грађански рат у Црној Гори 1941. године“, скоро је  угледала свјетлост дана и дистрибуира се уз дневну новину „Дан...

ПОЛУФИНАЛЕ ВИМБЛДОНА: СРПСКИ ВИТЕЗ НОВАК ЂОКОВИЋ!

Који је враг Новаку Ђоковићу! Доведе те до очаја, а онда до тријумфа! То не може свако, за то човјек треба да се роди...