Насловна Почетна Кафеџије љуте на предсједништво ДПС-а (НКТ): Чим загусти они по нама!

Кафеџије љуте на предсједништво ДПС-а (НКТ): Чим загусти они по нама!

Нове мјере Националног координационог тијела за заразне болести, које су ступиле на снагу у понедјељак, унијеле су немир међу угоститеље. Сви истичу да су приходи смањени усљед нових мјера, а углавном се слажу и да би посљедица могла бити отпуштање радника, пише „Побједа“.

Предсједник НВО Удружење угоститеља Подгорице Момо Сладаковић казао је за Побједу да су НКТ-у упутили још један допис у коме су поновили позив да то тијело “у најкраћем могућем року достави писани одговор који ће поред образложења пратити и научни докази”.

Он је најавио да ће, уколико одговор и овога пута изостане, угоститељи повући потезе који ће бити конкретизовани наредних дана. До тада, угоститељи ће се придржавати прописаних мјера (држање дистанце од најмање једног метра између столова, сједење по двоје за једним столом и затварање кафића у 22 сата).

На наш претходни допис НКТ није одговорио ни на који начин, а поготово не у писаној форми, како је било за очекивати. Изјава др Сенада Бегића на Јавном сервису у најмању рукује неозбиљна, па се њоме нећемо ни бавити. Удружење угоститеља Подгорице на овај начин, борбом за уставом загарантована права, прије свега права на рад и на правичне и хумане услове рада, штити запослене и показује солидарност према њима. Повод за ово поновљено обраћање је већ драматична ситуација у којој се налазе угоститељи главног града, а вјерујемо и других градова у Црној Гори. Наше даље пословање доведено је у питање по сваком могућем основу и уколико НКТ нешто не предузме, извјесно је да ће услиједити затварање великог броја објеката и отпуштање много запослених, упозорио је Сладаковић.

У Удружењу угоститеља увјерени су да би овакав драматични сценарио морао да буде спријечен, а сматрају да би први корак у том правцу могао да буде састанак чланова НКТ-а и представника угоститеља Подгорице и осталих црногорских општина.

Сладаковић је сигуран да би се тако могло доћи до конструктивнијих рјешења од постојећих.

Као неко ко у пословном дјеловању има и те како проактиван приступ својим обавезама, уколико ни на ову иницијативу не добијемо адекватне и на науци утемељене одговоре, бићемо принуђени да повлачимо потезе које ћемо конкретизовати у наредним данима. У нади да ће у НКТ-у имати слуха за глас из угоститељске и туристичке дјелатности, односно глас великог броја запослених у тим секторима и њихових породица, очекујемо њихову реакцију, закључио је Сладаковић.

Угоститељи који нијесу чланови Удружења угоститеља Подгорице, сматрају да је боље затворити све локале на мјесец, него их ограничавати да раде до 22 сата.

Власник кафића „Добри стари www“ Бојан Живановић за Побједу је рекао да су у његовом кафићу поштоване мјере НКТ-а од првог дана, али да је непоштовање других локала довело до тога да су донијете нове мјере.

Ми смо стално поштовали мјере, али већина локала није и због тога су донесене ове, строжије. Што се тиче радног времена до 22 сата, боље је да су нас затворили, него овако. Кад год се упали црвена лампица, они по угоститељима… Што је са маркетима, грађевинским фирмама, тржним центрима… Колико се тамо поштују мјере? Сви они раде нормално, чак и теретане, играонице, спортски терени, каже Зивановић.

Он оцјењује да се не постиже ништа новим мјерама које се односе само на угоститеље.

Мјера да за столом могу сјести само два госта неће спријечити заразу. Гости наруче кафу за понијети и сједу по четворо на клупу у парку. Не видимо поенту ни да фамилија не може за исти сто, а могу заједно да се возе таксијем, аутобусом, да иду у продавницу и заједно бораве у кући, истиче Живановић.

 

Најновији чланци

Упокојио се Светислав Домазетовић

Данас се упокојио Светислав Домазетовић. Престало је да куца срце пријатеља и сарадника овог портала и мене лично.  Памтићу Светислава по бриљантним политичкими животним запажањима...

СРПСКО ЛИЦЕ ПОДГОРИЦЕ – „ВАРВАРИ“: Развили натпис посвећен палим Србима у Бањској!

Навијачи домаћег тима "Варвари" су на синоћњој утакмици Будућност-Младост истакли натпис  са именима убијених Срба на Косову. Они су у 28. минуту раширили транспарент са именима...

СРАМОТА: Одмаралиште на Веруши пропада!

Чувено дјечје одмаралиште на Веруши овог љета није било отворено за најмлађе. Неисправна вода, неулагање, девастација природе - највећи су изазови са којима се...

ЈЕЛЕНА БОЖОВИЋ: По први пут попис ће се одржати у атмосфери слободе!

-Не постоје објективни разлози да се попис становништва одложи, изјавила је за ТВ АДРИА посланица коалиције За будућност Црне Горе Јелена Божовић. Она истиче важност...

БАЊСКА: „Нетко беше Страхињићу бане“!

Пише: Мухарем Баздуљ, књижевник и новинар Нешто уочи формалног проглашења независности од стране албанских власти из Приштине, Дејан Јовић је у једном тексту понудио оригинално...