Насловна Политика Капетан Драган на слободи: Срби морају знати за "четнички павиљон" у Лепоглави!

Капетан Драган на слободи: Срби морају знати за „четнички павиљон“ у Лепоглави!

Драган Васиљковић по изласку из хрватског затвора у Лепоглави пешке прешао на Батровце. Прво су га прегледали због вируса корона.

Затворски чувари су ме пробудили у суботу у зору, у четири сата, рекли да се обучем, дали ми папир да сам слободан, а онда ми везали руке лисицама и утрпали у полицијско возило. Лепо сам их питао има ли грејања у комбију, питао да ли да се обучем боље… Наравно, грејање нису укључили и више од пет сати сам се смрзавао до граничног прелаза Бајаково – Батровци. Ту су ме буквално избацили из марице, прича Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, који се после 13,5 година робије налази на слободи, у својој Србији.

Прешао је, говори нам Васиљковић до наше стране границе – пешке.

Када су га полицајци спазили одмах су јавили надлежнима, па су убрзо, каже, стигли и његови пријатељи. Претходно је, потврђује нам, подвргнут мерењу температуре због вируса корона.

Из изолације у изолацију – кроз осмех нам је рекао у суботу по подне Кеп у телефонском разговору. – Ја сам 10 претходних месеци био у самици, али ово сада самовање ми неће тешко пасти. Хвала Србији што ми је обезбедила одличан смештај, компјутер, телефон…

Легенда српског отпора у Хрватској деведесетих година прошлог века препричава и како су се Хрвати потрудили да му загорчају дан напуштања Лепоглаве. Било је, каже, договорено да га сачекају пријатељи са аутомобилом. Међутим, каже нам, није му дата могућност ни да их обавести да се план мења већ је практично „отет и одведен“. Додаје и да му је забрањен улазак на територују ЕУ на 20 година.

Човек у затвору размишља и планира дан када ће поново бити слободан. Мени су другови чак хтели и авион да пошаљу. Представници наше државе су нудили ауто да на достојанствен начин крочим у Србију. Хрвати су све то знали и нису хтели ни то да ми омогуће. Три пута су одбијали мој захтев за превремено пуштање на слободу, а ја сам једини који је осуђен за ратне злочине коме казна није бар мало скраћена – огорчено говори капетан Драган.

Васиљковић поручује да ће практично одмах кренути да испуњава обећање које је дао осталим Србима у Лепоглави који су остали на робији. Додаје и да ће државним органима пренети сва своја и искуства осталих 63 затвореника из „четничког павиљона“ у Лепоглави.

Када дође време за изборе, затражићу од народа скупштински мандат да се глас тих мученика чује и у српском парламенту – каже Васиљковић.

Дојучершњи робијаш каже да је већ у току дана имао прилику да разговара са неким од пријатеља и сабораца. Није још стигао да се јави брату у Аустралији, звао је само, отрива нам „један женски број“.

На крају, наш саговорник наводи да је потпуно здрав, али да мора да иде на операцију мрене на једном оку. На интервенцију ће када се, каже „ово око короне смири“.

Прво сам затражио да поједем три кугле сладоледа од јагоде са чоколадом.То ми је пало на памет – говори нам. – Када сам потом дошао у смештај и видео фрижидер пун хране одушевио сам се. Мада, и у Лепоглави је било хране. У кантини је могло све да се набави. Нећу да грдим Хрвате кад нема разлога.

Драган Васиљковић је правоснажно осуђен на 13,5 година затвора. У издржавање казне урачунато му је и време проведено у екстрадиционом притвору у Аустралији од осам година и девет месеци, као и у истражном затвору у Хрватској. У три наврата су му одбијани захтеви за условно превремено пуштање на слободу, а Хрватској је изручен 2015. године.

Извор: Новости

Најновији чланци

ИЗ БЕРАНА ПОРУЧЕНО: “НЕ ДАМО НИ ЈЕДАН ПЕДАЉ СВЕТЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ“!

У организацији грађана Берана организован је спонтани протесни скуп у знак подршке Србима на светом и распетом Коосову и Метохији. Грађаани су у протесној...

ТРИ „С“

Пише: ђакон Павле Љешковић "Опростите, јесте ли ви свештено лице? И није ми баш неко паметно питање. Наравно да јесте свештено лице, док носите ту...

Људи, је ли могуће: Савез комуниста подржао Бора и Рамиза, пардон Алексу и Дритана!

Безрезервна подршка Савеза Комуниста Коалицији ,,ХРАБРО се броји!” на челу са Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем на предстојећим парламентарним изборима 11. јуна, казао је...

Дарио Вранеш: Лаки (ДПС) је мало нервозан, дошао је крај монтенегринске хистерије и идеологије Секуле Дрљевића!

Поштујем Устав Црне Горе, казао је предсједник Општине Пљевља Дарио Вранеш, коментаришући одлуку да наложи установама чији је оснивач локална управа да истакну поред...
video

ФИЛМ: Кнез Арсен Карађорђевић!

Рођени брат Петра Првог Карађорђевића, велики командант руске и српске армије - а заборављен, науштрб измишљених хероја. Захваљујем сабрату, сапатнику, саветнику, пријатељу, режисеру Милану...