Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“КАМИОНЏИЈСКА БАЈКА” У ЧИКАГУ: Представа о српској дијаспори, како добити зелену карту и како са пута скренути на ауто-пут!

Синоћ је у препуној сали Културног центра “Никола Тесла” у Чикагу одржана премијера представе “Камионџијска бајка” у извођењу Српског драмског позоришта а смех током и овације на крају најбоље говоре о томе како је публика прихватила комад који је писао и режирао Антоније Ковачевић.

Вечерас ће у исто време и на истом месту бити одиграна реприза представе.

“Камионџијска бајка” је комад о српској дијаспори у времену садашњем, и прати њене згоде и незгоде, лепоте и муке имигрантског живота, а све је то приказано на хумористичан начин.

Антоније Ковачевић, новинар и главни уредник портала Сербиан Тимес, први пут се опробао као драмски писац и режисер, а после премијере је био презадовољан реакцијама публике:

-Ова представа се бави реалним животом, јер је буквално свака сцена написана на основу искуства, мог или нечијег другог. Мислим да је управо то један од разлога зашто су људи овако добро реаговали вечерас, јер су се препознали, јер су прошли кроз исте или сличне ситуације кроз које пролазе и јунаци наше представе. Други разлог је, наравно, сјајан наступ наше глумачке екипе Српског драмског позоришта која је, то морам напоменути, била састављена већином од људи који пре овог нису имали никаквог глумачког искуства, каже Ковачевић за Сербиан Тимес.

Он додаје да је инспирацију да напише драмски текст о српској и балканској емиграцији донео радећи на претходном пројекту

У децембру прошле године у истом позоришту премијерно смо одиграли “Дупљаке” Драгише Кашиковића, који говоре о о српској емиграцији 1970-тих, па сам помислио да би било занимљиво направити представу која би се бавила оним што се у нашој дијаспори дешава сада и овде, дакле у Чикагу 2024. Са свим тим камионџијама, газдама, српским кафанама, адвокатима, фејк браковима, зеленим картама, студентима што студирају за воланима камиона…Без много шминке, али са много шале.

Он додаје да су јунаци “Камионџијске бајке” мали, обични људи, какве сви познајемо.

Главни јунак је младић који је у Чикаго дошао да студира Богословију, али је онда скренуо са пута – на аутопут! Из неких његових разлога, он је попут великог броја наших земљака, младих и старих, сео за волан и почео да вози камион. Наравно, као и остали упоредо покушава да легализује свој живот у Америци, што би се рекло да “добије папире”, зелену карту, што га даље доводи у низ необичних ситуација.

У представи “Камионџијска бајка” улоге тумаче: Игор Обрадовић, Јелена Ђорђевић, Антоније Ковачевић, Стефан Раденковић, Марија Марковић, Александар Мићовић, Стефана Пешић, Александра Петковић, Мина Павловић и Сања Самарџић, а приход од улазница иде за бесплатне активности и секције (драмска секција, школа српског језика, кошарка, карате) српске деце у Чикагу и околини.

Текст: Сербиан Тимес Фото: Милан Томић

Подијели на друштвеним мрежама

Слични чланци

СКРИВАНИ ЗЛОЧИН: Муслиманска милиција у Андријевачком срезу од 1941. до 1945. године!

ТРЊЕ НА ГРАНИЦИ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ: Угрожена колијевка цивилизације!

ПОЕЗИЈА, НАДА МАТОВИЋ: Везујем те!

Друштвене мреже

Најчитанији чланци

ber1

ПРАВОСЛАВЉЕ И ИСЛАМ, САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Муслимани схватили сукоб Истока и Запада, само наши сународници у Црној Гори, Рашкој и БИХ, нијесу!

berane1

СРПСКО БЕРАНЕ ОБИЉЕЖИЛО СВОЈ ДАН: Васојевићи имају будућност!

kolač

САРАЈЕВО У РАЉАМА СРБОФОБИЈЕ: И пошиљку колача из Београда сматрали би агресијом на БИХ!

jasenovac

ПОСЛИЈЕ КАЖУ СРБИ ЗА СВЕ КРИВИ: Хрвати одбили да изложе пано на којем пише да је над Србима у НДХ-а извршен геноцид!

mato-frankovich

МАТО ФРАНКОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК ДУБРОВНИКА: “Бог и Хрвати за дом спремни”!