Насловна Политика Како је створена ОЗНА: "Мач револуције" рођен у Дрвару!

Како је створена ОЗНА: „Мач револуције“ рођен у Дрвару!

Одељење за заштиту народа (Озна) званично је основано 13. маја 1944. у Дрвару декретом Ј. Б. Тита.  За начелника је постављен члан ЦК и Врховног штаба Александар Ранковић, а за његовог заменика Светислав Стефановић Ћећа. У организационом смислу од великог су значаја биле инструкције које су ишле од совјетског саветника пуковника Тимофејева, који је презентовао искуство НКВД-а.

Убрзо, 18. маја 1944, начелник је издао Упутство у којем се детаљно разрађују задаци Озне и њених организационих јединица на терену. Она је подигнута као својеврстан „мач револуције“ за супротстављање спољним и унутрашњим непријатељима. Прво је створена Озна за Хрватску, потом Одељење за заштиту народа (Озна) за Босну и Херцеговину, а затим редом остале. Озна за Србију је настала на Вису јуна 1944. док партизанске снаге још нису дубље продрле у Србију.

На челу Озне за Србију био је Слободан Пенезић Крцун, који је до краја 1944. успео да премрежи целу Србију органима Озне. Први начелници српске службе су били Светолик Лазаревић, Ч. Ковачевић, Радован Грковић и Слободан Крстић Уча. По наредби врховног команданта оружаних снага, током октобра и новембра 1944. у Србији су при корпусима успостављени обласни одсеци Озне: Зајечар – источна, Ниш – јужна, Ваљево – западна и Крагујевац – централна Србија, а постојале су и земаљске Озне за Војводину и за Аутономну косовско-метохијску област.

Град Београд имао је самостално одељење (основано 16. октобра 1944), које је потчињено 1948. Озни Југославије. Републичке Озне биле су потчињене савезној на чијем је челу био А. Ранковић, а она Министарству одбране на челу са Ј. Б. Титом, који је био и председник владе ДФЈ. Овакво стање потрајало је све до 1. јануара 1948. када је читава Озна (тј. Удба) ушла у састав МУП-а Југославије, односно Србије. У то време на нивоу округа постојала су опуномоћства, на нивоу срезова повереници као и органи Озне при јединицама армије на терену.

У прво време у Србији је било 86 среских повереника, 15 окружних одељења, а на врху су се налазила четири одсека Озне. Први, за обавештајни рад на окупираном подручију (каснији ВОС или СИД), други, обавештајни рад на ослобођеној територији (каснија Удба), трећи, за обавештајни и контраобавештајни рад на заштити оружаних снага (КОС), затим за заштиту од деловања страних обавештајних служби, позадину, техничка служба и друго, као и широка и разграната мрежа агената информатора и резидената на терену. Влада Југославије је за школовање кадрова на Топчидеру у Београду 1949. отворила школу Удбе ФНРЈ која је радила све до 1966.

Од 1947. па надаље Удба за Србију је имала 364 запослених, и то око 200 за Србију и 164 у Удби за Београд, распоређених у осам одељења. Током 1946. она је имала у својој картотеци 47.534 лица док је Удба БиХ имала 15.325, Црне Горе – 6.072, Словеније – 18.517 и Македоније око 6.000.[6] Такође, махом од најбољих кадрова бивше Озне и Удбе почетком педесетих формира се још једна тајна служба – Служба за информације и документацију (СИД) при Министарству иностраних послова, тзв. дипломатска Удба усмерена пре свега према политичкој емиграцији и шпијунажи при амбасадама.

Кадровски потенцијал Озне је пажљиво биран међу најправовернијим борцима и најбескомпромиснијим комунистима. Од оснивања, на начин и принципе рада пресудно је утицала совјетска служба – НКВД. Официри Озне упућивани су на школовање на академију НКВД-а у Москви, па су затим они држали курсеве о искуствима НКВД-а у земљи. Скоро свако опуномоћство имало је једног официра НКВД-а у свом саставу. Они се нису претерано мешали у рад Озне, јер су били надлежни за белогардејске заробљенике и совјетске грађане који су се затекли у Београду. Седиште савезне Озне по уласку у Београд било је на Обилићевом венцу у згради ПРИЗАД-а, а касније кратко у згради „Београд“на данашњем тргу Николе Пашића. Озна за Србију је била смештена најпре у згради биоскопа „Београд“, потом у Кнегиње Љубице (Змај Јовина 21), а затвор се налазио у Главњачи на месту данашњег ПМФ-а. Између њих је тада постојала директна веза.

Један од најзначајнијих метода научених у СССР-у било је покривање – на 10 грађана долазио је по један повереник, у сваком одељењу министарстава и установа или погону предузећа требало је уградити по неког агента. Чланови КПЈ добили су улогу денунцијаната, а у великим градовима систем шпијунаже и контроле дошао је до станара сваке зграде. Настојници зграда имали су задатак да за Озну контролишу станаре и посетиоце. Они који нису били поуздани нису могли добити запослење. Свака улица, сходно величини, имала је своје поверенике или секретаре који су вршили контролу за службу безбедности. О сумњивим лицима вођени су досијеи, при чему је примењен совјетски модел категоризације лица противних власти (А, Б, Ц, Д и Е). Озна (Одељење за заштиту народа) је водила истражни поступак, а признања дата у истрази (често уз примену бруталне психофизичке тортуре) коришћена су као доказ на суду. У прво време често су народни непријатељи стрељани без суда.

Извор: Озна – документи о политичкој репресији у Србији 1944–1946.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Најновији чланци

Знаменити Срби Албаније: Војо Кушић

Војо Кушић (алб. Војо Кусхи; Враке Скадарске Скадар, 3. август 1918. — Кодра Куге, 10. октобар 1942), учесник Ослободилачке борбе Албаније, народни херој Албаније...

Теорије: ЕУ-гославија на Балкану, центар Београд!

Бивши дипломата на Балкану и професор на Универзитету Кембриџ, Тимоти Лес каже да би регион Западног Балкана за време мандата председника САД Џозефа Бајдена...

Покренута петиција за легализацију марихуане у ЦГ!

Група грађана покренула је петицију за легализацију марихуане у медицинске и рекреативне сврхе у Црној Гори. До сада је потпис оставило 500 грађана, а...

Обиљежен јубилеј Подгоричке скупштине: Расправа о попису и изложба о парламентаризму у Црној Гори!

Поводом 102 гидине од одржавања Подгоричке скупштине Српски национални савјет посвећен афирмацији и очувању српског идентита у Црној Гори организовао је округли сто о...

Вучуровић: Споразум неозбиљан, убудуће да нас питају!

-Очигледно се ради о нечијој приватној иницијативи или нечијој подвали, јер није било никаквог споразума, казао је Јован Вучуровић, функционер ДФ-а поводом најаве да...