Насловна Магазин Како се понашати у случају појаве коронавируса у Црној Гори: Перите руке,...

Како се понашати у случају појаве коронавируса у Црној Гори: Перите руке, одржавајте хигијену

Оболијевање изазвано новим коронавирусом (ЦОВИД-19) тренутно представља глобалну јавно-здравствену пријетњу. Ради се о болести коју изазива потпуно нов вирус за који је по први пут крајем децембра 2019. утврђено да изазива оболијевање људи, те је самим тим још увијек присутно доста непознаница око њега.

Оно што се поуздано зна је да се вирус углавном преноси и шири преко директног контакта са инфективним капљицама које настају приликом кијања и кашљања заражене особе и индиректним контактом преко контаминираних површина на којима се вирус може задржати одређено кратко вријеме.

Правило за превенцију оболијевања од новог коронавируса је једноставно-заштитите себе и друге тако што ћете се придржавати смјерница и упутстава јавно здравствених власти – Министарства здравља и Института за јавно здравље.

Посебну пажњу на њих треба обратити током путовања у иностранство.

“Све особе треба да се придржавају једноставних правила хигијене руку и респираторне хигијене која су истовремено и мјере превенције оболијевања од грипа и читавог низа других респираторних болести. Битно је да се сви информишу из валидних и поузданих извора како би се спријечиле гласине и непровјерене информације које ових дана круже друштвеним мрежама и интернетом”, наводи се у смјерницама ИЈЗ.

Одржавајте хигијену руку што чешћим прањем сапуном и водом или дезинфекцијом препаратима на бази алкохола.

“Прање руку требало би да траје довољно дуго а најмање 30-ак секунди. Када кијате и кашљете прекријте уста и нос лактом или марамицом. Марамицу одбаците у канту за отпадке са поклопцем и оперите или дезинфикујте руке. Зашто? На овај начин онемогућићете вирус да доспје у ваздух а одатле и на различите површине. Ако кијате и кашљете у длан, на тај начин ћете контаминирати све површине које дотакнете”, наводи се у смјерницама.

Савјетује се и избјегавање додиривање очију, носа и уста.

“На овај начин онемогућићете вирус да доспје у ваздух а одатле и на различите површине. Ако кијате и кашљете у длан, на тај начин ћете контаминирати све површине које дотакнете”, објашњавају у ИЈЗ.

Придржавајте се мјера социјалног дистанцирања.

“У социјалним контактима одржавајте најмање 1 до 2 метра растојања између вас и особе која има симптоме. Зашто? Када неко кија или кашље, капљице из носа и уста у којима се налази вирус, великом брзином доспјевају у ваздух и имају домет од око једнога метра тако да се све осјетљиве особе које се нађу у том радијусу налазе у опасности да буду заражене”, наводи се у смјерницама.

У ИЈЗ савјетују да се избјегавају путовања у погођена подручја.

“Ако морате да путујете добро се информишите прије одласка на пут, водите рачуна о сопственом здрављу и придржавајте се свих смјерница Института за јавно здравље”, наводе у ИЈЗ.

Избјегавати конзумирање сировог или недовољно термички обрађених намирница животињског поријекла.

“Сва сирова и термички необрађена храна изложена је могућношћу контаминације вирусом тако да је од посебног значаја да се са сировим месом, млеком и другим сировим намирницама животињског порјекла поступа на адекватан начин те да се исте термички добро обраде”, објашњавају у ИЈЗ.

Избјегавати контакт са животињама на тржницама и пијацама.

“Животиње су највјероватнији примарни извор овог оболијевања а људи су се највјероватније заразили током блиског и продуженог контакта са животињама. Посебно је битно избјегавати контакт са свим потенцијално контаминираним животињским отпадом или течностима на тлу или површинама у продавницама и тржницама”, истичу у ИЈЗ.

Грађанима се савјетује да потраже медицинску помоћ одмах ако кијају, кашљу или имају потешкоће са дисањем.

“Када год имате високу тјелесну температуру, кашаљ, кијање и друге респираторне тегобе од посебног је значаја да се на вријеме јавите љекару док сте на путовању како би се на вријеме могла успоставити дијагноза јер наведене тегобе могу бити посљедица ЦОВИД-19. Било би пожељно одлазак љекару најавити телефоном како би се на вријеме припремио простор за Ваш преглед”, наводе у ИЈЗ.

Ако се грађани враћају из погођених подручја потребно је да на граници пријаве граничном службенику одакле долазе и која подручја су посјетили.

“Добићете упутства за поступање и бићете стављени под здравствени надзор који подразумијева да ће Ваше стање пратити и надлежна здравствена служба. Ако током 14 дана по повратку развијете симптоме, о њима без одлагања телефоном обавијестите изабраног љекара и Институт за јавно здравље на бројеве телефона које сте добили приликом уласка у земљу”, наводе у ИЈЗ.

У фази када још нема масовног оболијевања, одлуке које се тичу затварања школа/факултета могу имати значајан ефекат на успорење ширења инфекције, а у зависности од епидемиолошке ситуације може се размотрити појединачно или масовно затварање школа у превенцији инфекције ЦОВИД-19, наводе у ИЈЗ.

“Ученици са симптомима респираторне инфекције (кашаљ, отежано дисање, повишена тјелесна температура) који могу упућивати на ЦОВИД-19 не треба да похађају школу, о чему свака школа треба да писменим путем обавијести родитеље као и о чињеници да ће ученик који дође у школу са симптомима респираторне инфекције – бити враћен кући са препоруком да телефоном контактира изабраногпедијатра / љекара”, наводе у ИЈЗ.

Ако ученик који је дошао у школу има симптоме инфекције ЦОВИД-19 или симптоме развије током боравка у школи, дежурни наставник/професор или разредни старјешина треба таквог ученика да пошаље кући.

Управа школе, у консултацији са Министарством просвјете и локалном здравственом службом, може да привремено затвори школу у случају да се процијени да ће то бити корисно у циљу спријечавања епидемије у школи.

“Ако се због масовног оболијевања ученика или наставног особља школа затвори, онда се то чини на период од 14 дана (двије радне недјеље) те се школа поново отвара како се не би изгубило превише часова наставе односно довела у питање школска година. У зависности од епидемиолошке ситуације затварање школе може да траје и дуже”, наводе у ИЈЗ.

Институт је припремио посебне препоруке и смјернице за студентске и ђачке домове за наредни период, а предвиђено је и формирање кризних штабова са представницима управе, студентске организације дома, сектора за исхрану и локалних здравствених за превенцију ширења новог коронавируса у тим установама.

У случају масовног оболијевања, морале би се обезбиједити собе за изолацију студента за којег се сумња да је заражен, обезбиједити особље које би бринуло о њима, као и довољне количине дезинфекционих средстава.

“Школе и факултети, по могућности, треба да разраде системе за учење на даљину који би се примјењивали на ученицима/студентима са хроничним обољењима или стањима (који су у већем ризику од настанка компликација) и за које се у ситуацији масовнијег оболијевања од ЦОВИД-19 (а када се још увијек не захтијева затварање школа), препоручује да не иду у школу”, савјети су ИЈЗ.

Особље које брине о ученицима у изолацији треба да носи личну заштитну опрему: хирушку маску, рукавице и радни мантил, као и да зна како се опрема правилно ставља, скида и одлаже у смеће.

Обољели ученици морали би носити хируршку маску.

ИЈЗ савјетује послодавцима да пруже подршку запосленима који имају симптоме, те да они остану код куће.

“Запосленима који имају симптоме акутне респираторне болести препоручује се да остану код куће и не долазе на посао све док не прође најмање 24 сата од престанка повишене температуре, осјећаја грознице или других симптома (кашаљ, кијање, отежано дисање) – без употребе љекова који снижавају температуру или других љекова који могу утицати на испољавање симптома (нпр. средства за сузбијање кашља). Запослени треба да обавијесте свог послодавца и да остану код куће када су болесни”, савјетују у ИЈЗ.

Институт препоручује послодавцима и да истакну значај респираторне и хигијене руку, обезбиједе марамице и канте које се отварају без додиривања рукама, обезбиједе на радном мјесту доступност воде, сапуна и дезинфекционог средства на бази алкохола нарочито у зајединичким просторијама и онима у којима борави највише људи…

Савјетује се и да радне и заједничке просторе треба што чешће чистити.

“Запослени који су добро, али имају болесног члана породице или су били у контакту са неким за кога се сумња или је потврђено да болује од ЦОВИД-19 код куће, требало би да обавијесте надређеног и прате упутства од епидемиолога и Института”, истиче у препору

Најновији чланци

Два бурна никшићка дана (15. и 16. април 1941. године): Са Капиног поља у избјеглиштво полетјело преко 200 чланова Владе Краљевине Југославије!

Пише: МУХАРЕМ БАЗДУЉ Пре тачно осамдесет година, петнаестог и шеснаестог априла 1941, Југословенско ратно ваздухопловство пребацило је са Капина поља код Никшића у Грчку нешто...

Одложена сједница одбора: Списак нових чланова Савјета РТЦГ у понедјељак!

Скупштински Административни одбор одложио је јучерашњу сједницу на којој је требало да утврде коначну листу кандидата за чланове Савјета Радио-телевизије Црне Горе (РТЦГ), а...

Европска комисија: О тужилачким законима у мају!

Европска комисија (ЕК) објавиће у мају став о реформама у правосуђу и моделима промјена у тужилаштву, када буде објављен радни документ о поглављима 23...

Дритан Абазовић: Имамо податке да Веселин Вељовић и још четворо полицајаца организују протесте!

Дритан Абазовић, потпредсједник Владе Црне Горе, тврди да имају оперативне податке да Веселин Вељовић и још четири особе од којих су неки бивши, а...

Ерол Рамусовић на НАТО и ДПС глупостима: Русија и Србија кују куле над Црном Гором, док Бајден чува црногорски каменoлом!

Пише: Иван Милошевић Када прочиташ овог Ерола Рамусовића из БИХ тачно то дође да му кажеш: не с..., мајке ти! Ерол кука над Црном Гором...