Насловна Магазин Како да бескућници остану код куће: Купају се влажним марамицама!

Како да бескућници остану код куће: Купају се влажним марамицама!

Апеле да остану код куће и да стижу до њих, не могу да послушају јер немају свој кров над главом. Бескућницима помажу појединци и удружени грађани. А шта предузима систем да их заштити од коронавируса?

И у редовној и у ванредној ситуацији, они су на маргинама друштва. Бескућници информације о коронавирусу, кажу, добијају од пролазника, а онда их међусобно размењују.

-У принципу знам да треба да се носе маске, да се вирус не знам како преноси, додиром или шта већ, то стварно не знам, пошто живимо без телевизије, без струје, без воде, каже Драгана Божовић из Београда.

Њих петоро у једној напуштеној кући, додаје Драгана, буде током полицијског часа.

Купамо се влажним марамицама кад немамо услове где и шта. Жак је рецимо пре неки дан имао епи напад, хитна помоћ је дошла и рекли су да немају где да га сместе, одвели су га само до Ургентног да му дају инфузију и то је то јер су рекли да чак ни у Кумодрашкој нема места, додаје Драгана.

Додатно им, каже, отежава то што су затворени јавни тоалети, јавне чесме, пијаце. Сналазе се, каже Драгана, по локалима који раде до три, па тамо наточе воду.

У овим ванредним околностима не спремамо куване оброке, него сваког понедељка делимо пакете са намирницама, људи који живе на улици добијају конзервирану храну и коју могу лако да отворе и да користе седам дана, наводи отац Владимир Марковић из Црквене кухиње у Француској улици.

У помоћ с куваном храном сада прискаче здружена акција „Кров над главом“. Дневно снабдевају десетак бескућника, захваљујући жени која за њих кува. Солидарни грађани се прикључују, помажући новцем, одећом, средствима за хигијену, храном.

Чули смо да су предложили да се уведу мере 24 сата карантина, бојимо се, јасно нам је да у том случају не можемо да им поможемо, предлог је да институције раде свој посао, истиче Игор Станојевић из акције „Кров над главом“.

Које су мере државе за заштиту бескућника у овој ситуацији, у Министарству за социјална питања за одговор упућују на локалне самоуправе јер су, кажу, прихватилишта у њиховој надлежности. Град Београд не одговара. Заштитник грађана наводи да је до уторка 17 бескућника смештено у Прихватилиште у Београду.

Седамнаест их је тестирано и када су прошли тестирање да нису заразни, да немају коронавирус, нису позитивни, смештени су у Прихватилиште у Кумодрашкој улици. Ми инсистирамо да центри за социјални рад поведу више активности у вези са бескућницима, што се тиче првенствено њиховог тестирања и смештаја. Смештајни капацитети су апсолутно заштићени како не би дошло до ширења вируса, како не би дошао нико ко је позитиван на вирус, разлог томе је што су ти капацитети увек били премали за онај број људи који треба да буде смештен у прихватилиште, истиче заштитник грађана Зоран Пашалић.

Сада је неопходна брза реакција система – да склони бескућнике са улица у смештај и заштити их.

Извор: РТС

Најновији чланци

Тајип Ердоган: Турска ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО!

Турска је поручила савезницима да ће одбити чланство Шведске и Финске у НАТО-у, рекао је турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган у видео снимку објављеном...

Срцепарајуће, Алекса Бечић: Дритану сам отворио врата своје куће, а он ми је забио нож у леђа!

Црна Гора је добила владу с никад мање легитимитета и легалитета, али са никад више функција и фотеља, казао је лдиер Демократа Алекса Бечић...

Милорад Додик: Експанзија муслиманског национализма!

ЕКСПАНЗИЈА муслиманског национализма у БиХ је веома видљива, рекао је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик гостујући у Дневнику Нове ТВ. – Она је продукт...
video

Може ли Мило ниже: Све за албанство, Српству шипак!

Пише: Иван Милошевић Трудиш се да будеш равнодушан на Милове форе и фазоне, али то што он може да извали и уради мало ко може....

Патријарх Порфирије: Наш циљ је да испунимо Реч Христову – да једно будемо!

Христос васкрсе! Ваистину васкрсе Господ, браћо и сестре, и Васкрсењем својим нама дарова пуноћу радости, лепоте и сваког добра; штавише, дарова нам живот, живот...